NOVI ADRENALINSKI SPORT

Znoj, krv, sol i stijene sinonimi su za škraping

26.02.2010 u 16:33

Bionic
Reading

Nakon vrlo popularnog trekkinga, u svijet hrvatskih adrenalinskih sportova ušao je škraping – trčanje i brzo hodanje po britkim i strmoglavim obalnim stijenama. Ime dolazi od dalmatinske riječi škrapa – oštro kamenje. Prvo natjecanje Škraping održan je 2006. na otoku Pašmanu, a idejni začetnik je Josip Tomić, atletski stručnjak iz Biograda na Moru. Nakon uspješne 2006. otok Pašman je bio domaćin utrke 2007. (Škraping 007) i 2008. (Škraping evolution)

Nakon prošlogodišnje ugljanske avanture Škraping new dimension većina natjecatelja zatražila je povratak, tako da će otok Pašman ponovno biti domaćin po nazivom ŠKRAPING – PAŠMAN REVIVAL 2010. Utrka će se održati 6. ožujka 2010. u organizaciji JKU Prvenj u vlasništvu Općine Tkon.

Škraping je vrlo zahtjevna disciplina, koja se održava po posebnim pravilima i propisima, ali prvenstveno zbog sigurnosti natjecatelja. Naporna je i traži veliki oprez, treba se uvlačiti u gudure, provlačiti kroz makiju, zaobilaziti ponore, svladavati britko stijenje, naći lokalne puteljke i sve to kroz najteže rute koje će im izabrati i označiti organizatori utrke. Utrka se dijeli da dvije kategorije Ultra-težu dužine 42 kilometra i Light-lakšu dužine 21 kilometra te je konačni poredak odvojen za žene i muškarce.

Cilj organiziranja utrke je podignuti samopouzdanje i probuditi interes otočana za sport, a i upoznati javnost s mogućnostima da otok Pašman ima ljudske i prirodne resurse za organiziranje različitih sportskih i kulturnih aktivnosti u svrhu obogaćivanja turističke ponude posebno u zimskim, ali i svim drugim periodima. Prilikom utrke natjecatelji prolaze pored atraktivnih lokaliteta na području Općine Tkon i otoka Pašmana te je na taj način sportski sadržaj utrke dobiva turističku primjesu u smislu upoznavanja sadržaja otoka.

Posjetitelji i sportaši dolaze iz susjednih i drugih europskih država i na taj način neposredno promoviraju otok i Hrvatsku. Ugostit će mnogobrojne sportaše koji će sudjelovati u utrci kao i članove njihovih obitelji. Svake godine u zahtjevnom programu sudjeluje više stotina trkača, posjetitelja, novinara i drugih sudionika.

Nakon utrke natjecateljima se priprema večera te zabavni program u kojem se proglašavaju pobjednici i dodjeljuju nagrade.

Škraping je poznat i po svojoj humanitarnoj noti. Naime, svake godine se dio novca odvaja za pomoć neke udruge, tako se doniralo Udruzi za obučavanje pasa vodiča slijepih i Caritasu Zadarske biskupije za pomoć djece u Africi.

Zanimljivo, na prvom je izdanju utrke bilo 182 prijave, 2007. broj prijavljenih je porastao na 208, 2008. prijavilo se 359 natjecatelja, a prošle je godine na startu bilo čak 453 trkača. Dakle, broj sudionika rapidno raste, pa se ove godine može očekivati barem 500-tinjak trkača.

Svi zainteresirani još se uvijek mogu prijaviti za utrku, jer start ovogodišnje utrke je 6. ožujka.