GENERALNA PROBA

Hrvatska i protiv Slovenaca do trijumfa

09.01.2009 u 22:02

Bionic
Reading

U posljednjem pripremnom susretu uoči početka Svjetskog prvenstva hrvatska rukometna reprezentacija je u splitskoj Spaladium Areni pred 12.000 gledatelja pobijedila Sloveniju 34:32 (18:13)

Hrvatska rukometna reprezentacija rezultatski je uspješno odradila posljednju pripremnu utakmicu uoči početka Svjetskog prvenstva. Premda nije blistala, Hrvatska je slavila protiv Slovenije 34:32. Međutim, rezultat je bio najmanje važan jer je izbornik Lino Červar tijekom utakmice iskušao nekoliko varijanti u obrani (5-1, 3-2-1, 4-2), ali i u napadu, pruživši skoro svim igračima priliku. Od 26 igrača nisu nastupili treći vratar Pešić te Ninčević, Horvat, Kopljar i Gojun.

Možda još važnija vijesti od hrvatskog trijumfa je povratak Ivana Balića na parket. Nakon gotovo 100 dana stanke jedan od najboljih svjetskih rukometaša je ponovo zaigrao, i to ukupno 30-ak minuta u koje je ugradio dva pogotka. Posljednji put Balić je igrao koncem listopada protiv njemačkog Lowena. Od tada je mirovao zbog ozljede leđa.

Premda je Slovenija u Split doputovala bitno oslabljena, uspjela je solidno parirati hrvatskoj vrsti. Od glavnih igrača, u Splitu su nastupili samo Uroš Zorman i Luka Žvižej. Kako Slovenije neće biti na Svjetskom prvenstvu, izbornik Miro Požun je uigravao nešto mlađu reprezentaciju. Slovenci su bili opasan suparnik i bio je ovo dobar test za hrvatske rukometaše. Slovenci su se odlično držali do same završnice prvog poluvremena kada je Hrvatska ubacila u višu brzinu i od minus jedan došla do plus pet. U nastavku utakmice imali smo i po šest pogodaka razlike, no opuštenom igrom u samoj završnici hrvatski rukometaši su dozvolili suparniku povratak u meč. Devet minuta prije kraja Slovenija je stigla na minus dva (28:28), a u 57. minuti na minus jedan (31:30), no Hrvatska je ipak 'iščupala' pobjedu.

Najefikasniji igrači u hrvatskim redovima bili su Igor Vori sa šest te Blaženko Lacković i Ivan Ćupić sa po pet pogodaka, dok je Sloveniju predvodio Dragan Gajić s osam pogodaka.

Sa Slovencima smo do sada dobro prolazili na velikim natjecanjima. U šest susreta hrvatski rukometaši su upisali četiri pobjede, međutim pamtimo i dva neugodna poraza. Prvi u susretu za peto mjesto na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj zbog kojeg nismo otišli na OI u Sydney te drugi u polufinalu EP-a 2004. godine u Ljubljani.

Utakmicu u Splitu je otvorila bivša rukometašica Dragica Palaversa, dok su se od suđenja oprostili Anto Josić i Siniša Rudić. Jedan od najboljih hrvatskih rukometnih sudačkih parova vodio je utakmicu prvih šest minuta, a potom su je do konca vodili Gubica i Milošević.

'Izgledalo je dobro. Puna dvorana je malo utjecala na nas, no isprobali smo neke stvari, posebno u obrani gdje smo zaigrali više varijanti. Bilo je i grešaka koje moramo do Svjetskog prvenstva riješiti. Malo je vremena, trebamo se sve više koncentrirati, skupiti glave i napraviti što više', rekao je nakon utakmice Lacković te dodao:

'Dvorana je sjajna, atmosfera će biti još bolja kada počne natjecanje. Stvarno je gušt igrati doma.'