FIA ĆE SE ŽALITI

Francuski sud presudio u korist Briatorea

05.01.2010 u 21:14

Bionic
Reading

Sud u Parizu presudio je u korist bivšeg šefa Renaulta Flavija Briatorea i tako je preokrenuo doživotnu zabranu bavljenja motosportom koju je donijelo čelništvo Formule 1 FIA i to za jednu od najpoznatijih osoba u oktanskom cirkusu u posljednjih 20 godina

Sud je odredio da je sankcija ilegalna i da su brojne nepravilnosti u odluci Svjetske automobilističke organizacije (FIA) donesene 21. rujna 2009. godine kada je zbog navodnog naređenja svom vozaču Nelsonu Piquetu junioru da se zabije na Velikoj nagradi Singapura održanoj u rujnu 2008. godine.

'Želim se zahvaliti svima koji su stali iza mene u ovim teškim trenucima', rekao je čovjek koji je 1988. godine prvi put ušao u Formulu 1.

U središtu skandala se našao drugi vozač Renaulta koji je dobio potrebu izreći njegovu istinu o slučaju Crashgate. Prema Nelsinhu je Briatore naredio mladom Brazilcu da se zabije u zid kako bi momčadski kolega Fernando Alonso osvojio utrku.

Briatore je odlučno negirao optužbe svog vozača i tvrdio da FIA nema legalno pravo izbaciti ga iz motosporta zauvijek. Briatore je podigao tužbu u kojoj od FIA-e traži milijune eura, ali je dobio 15.000 eura. Tehnički direktor Renaulta Pat Symonds je tada zaradio petogodišnju zabranu, ali je sud u Parizu odbacio kaznu. Symonds je tražio 500.000 eura kazne od FIA-e, ali je dobio svega 5.000 eura.