TRADICIONALNI IZBOR

Blanka i Ivica najsportaši Hrvatske u 2009.

27.12.2009 u 14:02

Bionic
Reading

Blanka Vlašić i Ivica Kostelić proglašeni su najboljim sportašima Hrvatske u 2009. godini. Riječ je o tradicionalnom izboru sportskih novosti u kojem je sudjelovalo više od 400 sportskih novinara iz 50-tak redakcija

Svjetska prvakinja u skoku u vis Blanka Vlašić i skijaš Ivica Kostelić, četvrtoplasirani u poretku Svjetskog kupa, najbolji su sportaši Hrvatske za 2009. godinu u izboru Sportskih novosti. Slavodobitnicima su u nedjelju uručene nagrade na svečanom proglašenju u Zagrebu. U izboru su sudjelovala 402 novinara iz 59 redakcija.

Blanka Vlašić je dobila čak 391 glas. Na drugom mjestu je plivačica Sanja Jovanović sa osam glasova, streljačica Snježana Pejčić je dobila dva, a atletičarka Sandra Perković jedan glas.

U muškoj konkurenciji Ivica Kostelić je slavio sa 193 glasa, a slijede rukometaš Igor Vori (75) i biatlonac Jakov Fak (45). Ukupno osam hrvatskih sportaša je dobilo glasove novinara.

'Iako su prošle godine bile Olimpijske igre, ova mi je draža. Ja sam prefekcionist i ipak su mi draža zlatna od srebrnih odličja, pa je logično zašto sam ovom godinom zadovoljnija. Kad su u pitanju želje i ciljevi za sljedeću godinu, najvažnije je da bude zdravlja. Sada odlično treniram, letvica je postavljena visoko i zasad ne bih naglas govorila koji su ciljevi. Kad bude, bit će', kazala je Blanka Vlašić na svečanom proglašenju najboljih sportaša Hrvatske u Zagrebu.

'Protekla sezona doista je bila dobra. Nažalost, zdravstveni problemi me stalno prate, ali ne treba odustati. Što se tiče oporavka nakon operacije koljena, jučer sam lagano skijao i za lagano skijanje koljeno je dobro, a i danas nije bilo otekline. Nadam se da će svakim danom biti sve bolje i vidjet ćemo za nekoliko dana da li će biti moguće nastupiti na Sljemenu. Što se tiče ZOI u Vancouveru, mislim da ću to tada biti spreman. Ma nemam što misliti, moram biti spreman za Vancouver', rekao je Ivica Kostelić, kojemu je ukupna pobjeda u Svjetskom kupu izmakla zbog bolova u leđima koji su ga pratili u zadnjoj trećini sezone.

Za najbolju momčad izabrana je rukometna reprezentacija sa 344 glasa, na drugom mjestu je jedriličarska posada Fantela-Marenić (41), a treći su vaterpolisti (9). Kod ženskih ekipa prvo mjesto osvojila je alpinistička ekspedicija 'Everest 2009' (197), ispred stolnoteniske reprezentacije (149) i kuglačke reprezentacije (28). Trofej 'Fair Play' za ovu godinu dobila je dr. Lana Đonlagić, članica hrvatske alpinističke ekspedicije 'Everest 2009'.

Članice ženske ekspedicije "Everest 2009" bile su Darija i Iris Bostjančić, koje su postale prve sestre u povijesti koje su kao članice iste ekspedicije došle na vrh Mount Everesta.

'Tijekom uspona bilo je puno iskušenja, lavina nam je bila vrlo blizu, ali sve se dobro završilo. Bojali smo se smrzotina, jer je na to teško utjecati. No, imali smo dobru pripremu i dr. Lanu Đonlagić koja je brinula o nama. Sve je bilo super riješeno, pa je na nama samo ostalo da dođemo do vrha', izjavila je Darija Bostjančić.

'Ponekad je teško sve uskladiti, jer smo sve zaposlene, a ovo nam je hobi. No, mi se sve više od deset godina bavimo penjanjem, ili smo u nekim trekking ili pustolovnim utrkama. Pripreme za Everest počele su 2007. nakon uspona na Cho Oyu (8.201 metar). Najviši smo vrh osvojile, ali sigurno ćemo naći još neki koji nam se sviđa, možda već sljedeće godine, i možda ponovno na Himalaji', rekla je Iris Bostjančić.