USKORO ODLUKA

Ivica zbog Sljemena neće riskirati ZOI

28.12.2009 u 22:45

Bionic
Reading

Sportsku 2010, što se velikih događaja tiče, otvorit će skijaši. Trećeg siječnja na rasporedu je šesti ženski slalom na Sljemenu, a tri dana kasnije treće izdanje muške utrke

Sljeme još nije spremno, ali svi organizatori potpuno su uvjereni da problema neće biti.

'Samo da nam Bog ne pošalje kišu na dan utrke. Dosad smo 'uspješno surađivali', nadam se da će nam i sada pomoći', rekao je čovjek zadužen za još jedno reprezentativno izdanje, Dragutin Žiljak.

Direktor reprezentacije Vedran Pavlek prenio je vijesti iz Daruvarskih toplica, gdje utrku s ozljedom i vremenom vodi Ivica Kostelić.

'Znali smo da ozljeda nije ozbiljna i da je operacija prošla vrlo dobro, a sada znamo da i rehabilitacija ide prema svim očekivanjima. Odluka oko njegova nastupa bit će donesena oko Nove godine, sada još ne možemo ništa konkretno reći. Šanse postoje, ali ovo je olimpijska sezona i nećemo riskirati njegov nastup u Vancouveru.'

Na brdo će se morati instalirati 950 tona materijala koji će dopremiti 80 šlepera, a u cijeli projekt uključeno je dvije tisuće ljudi od čega 200 na stazi. Ukupni troškovi nešto su manji nego proteklih godina i iznose 25 milijuna kuna, od čega četiri i pol donira grad Zagreb.

Presica je kasnila oko pola sata, čekalo se Milana Bandića. Gradonačelnik je u punom jeku kampanje, tako da je došao i otišao 20 minuta kasnije, dok druženje još nije bilo gotovo. U međuvremenu je pogledao film o dosadašnjim izdanjima 'snježne kraljice'. Točnije, dio filma.

Sve je to već vidio, a i titlovi su bili na engleskom jeziku, što ga je možda zbunjivalo. Naravno, rekao je i koju prigodnu.

'Koncem 2000. stajali smo na startnoj ravnini i rekli da ćemo za četiri godine dovesti Svjetski kup u Zagreb. Mislili su da smo luđaci, ali promašili smo samo za dva mjeseca. Svega toga ne bi bilo bez čudaka Gipsa, skijaša koji su malo na svoju ruku i opičenog Pavleka, ali i ja nisam puno normalniji. Vjerujem da će neki od nas jednom gore i umrijeti, ali ne još. Žurim, vidimo se gore na vinu', bio je dio konfuznog Bandićevog govora koji odaje dojam čovjeka kojemu je potreban odmor. Dulji odmor.

Dragutin Žiljak umirio je one koji su zabrinuti čudnovatim vremenskim uvjetima koji nas okružuju.

'Da smo imali dovoljno vode, staza bi već bila gotova, ali održavanje utrka ni ovako ne dolazi u pitanje. Nakon Štefanja, kada je moguća kiša, dodat ćemo još 15 centimetara snijega i to bi moralo izdržati do kraja svih događanja.'

Ulaznice se mogu kupiti po cijeni od stotinu kuna za svaku utrku pojedinačno ili za komplet za 150 kuna. Akreditirano je 300 novinara, od čega 80 stranih redakcija, a TV prava otkupilo je 40-ak postaja iz cijeloga svijeta. Lani je samo Kitzbühl bio gledaniji, a čini se da će i ove godine Zagreb biti u samom vrhu.