PRVA SKIJAŠICA

Janica primljena u odabrano društvo Laureusa

03.01.2009 u 19:22

Bionic
Reading

Jedna od najvećih skijašica svih vremena, Janica Kostelić, ulazi u društvo prijatelja i ambasadora Laureusa, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije u The Westin Zagreb Hotelu

Janici Kostelić je vijest o pozivnici priopćio jedan od direktora Laureusa Mal Thomas, a prvi su joj čestitali skijaši-članovi Akademije Laureus Alberto Tomba i Franz Klammer. Njih su dvojica jedini skijaši u ovom odavranom društvu, Janica će imati čast biti prva skijašica.

'Ovo je veliko priznanje za moj trud i uspjehe, ali u uspjehe hrvatskog skijanja. Ovo će mi članstvo omogućiti da aktivno pomažem talentiranoj djeci u Hrvatskoj koja nemaju mogućnosti za bavljenje sportom', kazala je Janica.

Janica je prva žena u povijesti skijanja koja je osvojila četiri olimpijska zlata u alpskom skijanju te prva koja je sa samo jednih Olimpijskih igara - u Salt Lake Cityu 2002. - kući donijela tri zlatne medalje, također u alpskom skijanju. U svojoj sjajnoj karijeri ukupno je osvojila šest olimpijskih medalja i tako postala najuspješnijom ženom u povijesti olimpijskog alpskog skijanja. Još 2006. godine Janica je od Akademije Laureus zaprimila nagradu za sportašicu godine - bila je to druga nagrada koja je pristigla u Hrvatsku. Prvu je, naime, osvojio Goran Ivanišević, i to 2002. za povratnika godine.

Laureus je globalni pokret, inicijativa koja slavi snagu sporta kao pokretača dobra koji zbližava ljude. Laureus čine tri ključna elementa - Laureus akademija (Laureus World Sports Academy) koja uključuje program prijatelja i ambasadora (Laureus Friends & Ambassadors program), Zaklada Sport for Good, te Laureus nagrade (Laureus World Sports Awards) - koja kao jedna cjelina slave izvrsnost u sportu i moć sporta u promociji društvene promjene.

Laureus akademija jedinstveno je udruženje 46 najvećih sportskih legendi, a njome predsjeda slavni olimpijac Edwin Moses. Svake godine članovi Akademije izabiru dobitnike Laureus nagrade odajući tako počast velikanima sporta današnjice. Ceremonija dodjele nagrada prenosi se u 180 zemalja svijeta. Članstvo u Akademiji Laureus ekskluzivno je te predstavlja jedno od najvećih priznanja jer dolazi od samih sportaša legendarnih postignuća. Naime, Laureus svjetska sportska akademija koje svake godine svojim glasovima odlučuju o novim članovima. Pod predsjedništvom legendarnog Olimpijca Edwina Mosesa, Akademija, između ostalih, okuplja Katarinu Witt, Marka Spitza, Alberta Tombu, Franza Klammera, Moniku Seles, Johna McEnroea, Martinu Navratilovu, Borisa Beckera, Sergeya Bubku, Miku Haekkinena te brojne druge.

Nakraju konferencije jedan od utemeljitelja Laureusa Čedomir Komljenović najavio je da će i Hrvatska uskoro biti domaćin godišnje svečanosti dodjele nagrada koja bi se održala u Dubrovniku.