HRVATSKI SPORT U 2009.

Godina koju je obilježila nogometna tuga

27.12.2009 u 07:21

Bionic
Reading

U 2009. smo se veselili uz hrvatske rukometaše, strepili s tenisačima koji su u Davis Cupu dogurali do polufinala, uživali u nastupima Blanke Vlašić koja je obranila naslov svjetske prvakinje, no na kraju smo se i žalostili s nogometašima koji se nisu uspjeli plasirati na Svjetsko prvenstvo. Bila je to još jedna godina u kojoj su hrvatski sportaši bili uspješni

Kako se bliži kraj 2009, tako stiže i vrijeme rekapitulacije svega onoga što se tijekom godine dogodilo. Sportska 2009. nije bila prebogata sportskim događajima, no to ne znači da hrvatski sportaši nisu razveselili, ali i rastužili, naciju.

Dobar početak sezone
Godina je počela, sad već tradicionalnim, slalomom na zagrebačkom Sljemenu održanim 4. i 6. siječnja. Najviše radosti donio je Ivica Kostelić koji je završio utrku na drugom mjestu, dok je Dalibor Šamšal bio 22. U ženskoj konkurenciji hrvatske skijašice nisu bile tako uspješne pa su završile na 16. (Ana Jelušić) i 19. mjestu (Nika Fleiss).

Natko Zrnčić Dim osvojio je broncu na skijaškom Svjetskom prvenstvu

Skijanje je bilo u centru pažnje sportske javnosti i početkom veljače, kada je u francuskom Val d'Isereu održan SP za skijaše i skijašice. Mada je pred početak natjecanja Ivica Kostelić figurirao kao jedan od favorita za neku od medalja, u prvi plan je iskočio Natko Zrnčić Dim. Zbog problema s leđima Ivica je preskočio neke nastupe, među kojima je i slalomska utrka, no zato ga je na najbolji mogući način zamijenio Natko. Osim što je u slalomu bio 14., u spustu 19., a u veleslalomu 27., Natko je u superkombinaciji osvojio broncu, dok su u istoj disciplini Ivan Raktić i Tin Široki osvojili 13. i 14. mjesto. U ženskoj konkurenciji hrvatsko skijanje je najbolji rezultat ostvarilo u slalomu - sedmim mjestom Ane Jelušić.

Što se tiče cijele sezone, Ivica Kostelić je završio kao četvrti skijaš svijeta (i drugi slalomaš na svijetu), Zrnčić Dim bio je na 59., a Dalibor Šamšal na 134. mjestu. Ana Jelušić je predvodila listu hrvatskih skijašica zauzevši na kraju 36. mjesto u ukupnom poretku, a Nika Fleiss bila je 66.

Tragedija Sandre Paović
Nažalost, početak godine obilježila je i prometna nesreća hrvatske reprezentativke u stolnom tenisu Sandre Paović koja je teško stradala 30. siječnja pri prevrtanju kombija pored Pariza. Sandra nije mogla hodati i postavljalo se pitanje hoće li to ikad uspjeti, no rehabilitacija joj izvrsno ide pa je hrvatska stolnotenisačica svakog dana sve bolje.

Sandra Paović je doživjela tešku nesreću, ali se na svu sreću uspješno oporavlja

Od 16. siječnja do 1. veljače Hrvatska je ugostila najbolje rukometaše na Svjetskom prvenstvu. Tih dana Lijepa Naša disala je s 'kaubojima' Line Červara koji su nakon poraza u finalu od Francuza osvojili srebrnu medalju. Za razliku od muških kolega, rukometašice se nisu uspjele kvalificirati na svjetsku smotru. Njih su na putu do Kine izbacile Francuskinje u kvalifikacijama. Što se tiče momčadi, Zagreb se i dalje trudi u Ligi prvaka, no još uvijek nema dovoljno 'force' da se 'potuče' s najjačima.

Tenis je i ove godine donio dosta događanja. Zagreb je bio domaćin četvrtog izdanja ATP turnira PBZ Zagreb Indoors, a turnir u Umagu je proslavio svoj 20. rođendan. Zagrebački turnir je svjedočio hrvatskom finalu Čilića i Ančića, a pobjeda je pripala mladom Čiliću. Jedini koji je uspio napraviti nešto bolji rezultat na jubilarnom 20. turniru u Umagu bio je Ivan Ljubičić koji je dogurao do četvrtfinala.

U odlične teniske rezultate u 2009. godini spada i ulazak hrvatske Davis Cup reprezentacije u polufinale gdje su naši tenisači poraženi od Češke, a prije toga su izbacili SAD. Nažalost, u moru dobrih teniskih vijesti stigla je i ona o novim problemima Marija Ančića sa zdravljem, tj. posljedicama mononukleoze, zbog čega je preskočio veći dio sezone. Ipak, rezime teniske godine je zapravo više nego dobar - Marin Čilić je završio kao 13. igrač svijeta, Ivan Ljubičić 24., Ivo Karlović 37., a Mario Ančić na 95. mjestu.

Blanka je u Berlinu obranila naslov svjetske prvakinje
Izvrsna Blanka, košarkaši razočarali
Najbolja hrvatska sportašica Blanka Vlašić i ove se godine borila za džekpot od milijun američkih dolara u Zlatnoj ligi, a iako ga nije osvojila, ona i hrvatska atletika mogu biti zadovoljni 2009. Na Europskom dvoranskom prvenstvu što se održalo u Tornu Blanka nije blistala - neočekivano je skočila tek 192 cm, što je bilo dovoljno tek za peto mjesto. No zato je u kolovozu na Svjetskom prvenstvu u Berlinu ponovila uspjeh od prije dvije godine iz Japana te obranila naslov svjetske prvakinje. Sandra Perković u bacanju diska je na istom natjecanju osvojila deveto mjesto, dok Vera Begić u istoj disciplini nije ušla u finale. Vrlo dobar rezultat u Berlinu je ostvario i hrvatski atletičar Andras Haklits koji je zauzeo sedmo mjesto u bacanju kugle, dok je Nedžad Mulabegović zapeo u kvalifikacijama.

Za razliku od atletičara, košarkaši ne mogu biti zadovoljni rezultatima u 2009. godini. Muška reprezentacija igrala je na Europskom prvenstvu u Poljskoj, no na kraju su izabranici Jasmina Repeše završili na šestom mjestu, što je istini za volju bolji rezultat nego na prošlom EP-u, ali igra kakvu su prikazali u Poljskoj bila je grozna. Klupska košarka i dalje drvi u nekoj kvalitetnoj sredini Europe. Cibona je uspjela dogurati do 16 najboljih momčadi Europe, dok je Zadar igrao Final Eight Eurocupa.

Odbojkašice nisu briljirale na EP-u, ali zato jesu u cajkaškoj parodiji

Poljska je u 2009. godini osim najboljih košarkaša dočekala i najbolje odbojkašice Starog kontinenta. Izbornik Aksentijević je okupio mladu i perspektivnu ekipu, a odbojkašice nisu odigrale prema očekivanjima, ali ih je zato proslavila 'turbofolk snimka' s Youtubea.

S obzirom na to da u 2009. godini nije bilo Olimpijskih igara, ljetne mjesece su zaokupile neke druge igre - Mediteranske. Hrvatska je osvojila 23 medalje, od kojih pet zlatnih, 12 srebrnih i 11 brončanih.

Heroji iz Pekinga - Filip Ude (gimnastika) te Marina Zubčić i Sandra Šarić (taekwondo) - ove su godine sudjelovali i na svjetskim i na europskim prvenstvima. Šarić je na EP-u u Kopenhagenu osvojila brončanu medalju, a dva najbolja hrvatska gimnastičara, Filip Ude i Robert Seligman, zbog ozljeda su morali propustiti smotru najboljih europskih gimnastičara, dok je na Svjetskom prvenstvu u Londonu tek Seligman došao do finala.

Izabranici Ratka Rudića u Rimu su u srpnju branili naslov svjetskih prvaka u vaterpolu koji su osvojili prije dvije godine u Melbourneu. Nažalost, 'barakude' nisu uspjele obraniti zlato, ali su se zato igrači iz Rima vratili s broncom pobijedivši SAD 8:6. Kad smo već kod vaterpola, Rijeka je bila domaćin Final Foura najboljih momčadi Europe. Pritom valja kazati da su nastup u završnici osigurali i Jug i Mladost, a iako su se svi nadali da će barem jedan hrvatski klub dogurati do finala, ako ne i osvojiti Euroligu, oba naša kluba zaustavljena su u polufinalu. U Rimu su se također natjecali plivači, a obraz hrvatskog plivanja obranio je Duje Draganja osvojivši na 50 m slobodno četvrto, a na 50 m leptir osmo mjesto.

Ukrajinci su umjesto Hrvata otišli u dodatne kvalifikacije za SP 2010.
Nogometaši ipak nisu ulovili SP 2010.
A sad o najvećoj sportskoj tuzi Hrvatske - Slaven Bilić i njegovi nogometaši nisu uspjeli u pokušaju da se kvalificiraju na Svjetsko prvenstvo što će se naredne godine igrati u Južnoafričkoj Republici. U konkurenciji Engleske, Ukrajine, Andore, Bjelorusije i Kazahstana, 'Bilić boysi' su osvojili treće mjesto te će SP 2010. gledati na televizoru. Začudo, neodlazak u Južnoafričku Republiku nije doživljen kao nacionalna tragedija i nije proglašen dan žalosti, a pritom nije smijenjen ni izbornik Bilić.

Klupski nogomet, što u Europi, što u domaćem prvenstvu, i dalje je praktički na jednom slovu, sviđalo se to nekome ili ne. Dinamo je suveren u T-Com Prvoj HNL, dok mu je prezimljavanje u Europi još uvijek samo san.

Hrvatska je u 2009. godini strepila i nad sudbinom Mirka Cro Copa Filipovića. Nekad jedan od najboljih slobodnih boraca svijeta, u godini koja polako prolazi nije se baš proslavio. Vratio se u oktogon, no to mu nije donijelo puno dobroga. Istina, sredinom godine je pobijedio slabašnog Britanca libanonskog porijekla Mustaphu Al Turka, nakon manje od tri minute borbe u prvoj rundi.

Cro Cop je izgubio posljednju UFC borbu protiv Juniora dos Santosa

A onda se Filipović sudario sa surovom stvarnošću - samo tri mjeseca nakon pobjede nad Turkom stradao je od deset godina mlađeg Brazilca Juniora dos Santosa koji je pobijedio tehničkim nokautom u trećoj rundi.

Posljedice tog poraza ostale su vidljive na tijelu, ali i duši Mirka Filipovića. Puno se pisalo o tome da razmišlja o završetku karijere, no na kraju se Cro Cop izjasnio da mora dobro razmisliti o svojoj budućnosti.

S obzirom na to koliko je znoja i truda potrošio da sagradi svoje sportsko ime te koliko su navijači strepili gledajući njegove borbe, Cro Cop treba dobro promisliti želi li biti borac ili otići u mirovinu.

Bilo je uspjeha i u nekim, uvjetno rečeno, manjim sportovima, no i prema svemu navedenom jasno je da su u 'siromašnoj' godini koja je na isteku hrvatski sportaši dali dovoljno povoda za užitak i veselje. Možemo im samo poželjeti puno sreće i da nam u 2010. prirede još više uzbuđenja.