SP, KLASA LASER

Sigurni smo da će cijeli Split nositi Tončija do svjetskog zlata

23.02.2017 u 16:36

Bionic
Reading

Akvatorij Splita ugostit će od 12. do 19. rujna ove godine Svjetsko prvenstvo u olimpijskoj klasi Laser Standard, jedan od najvećih sportskih događaja ove godine u Hrvatskoj.

Prvenstvo, čiji je nominalni domaćin Jedriličarski klub Mornar, predstavio je na konferenciji za novinare na Sajmu nautike u Zagrebu srebrni olimpijac Tonči Stipanović, koji u svom rodnom gradu želi osvojiti svoje prvo svjetsko zlato.

"Godinama smo se borili da bi uopće dobili organizaciju Svjetskog prvenstva, a sada kad smo ga dobili, ne mogu dočekati rujan i početak. Nema većeg gušta nego kad se ovako veliko natjecanje održava u mom rodnom gradu, ispred moga kluba gdje treniram od malena i znam pouzdano u koje doba će puhati i kakav vjetar. Naravno da je činjenica da se prvenstvo održava u mom Splitu velika prednost za mene zbog poznavanja uvjeta, no uvijek se može potkrasti neka pogreška. A konkurencija će biti najjača moguća, tako da nas očekuje iznimni spektakl', kazao je Stipanović, koji je kazao da želi samo svjetsko zlato, jedinu medalju koja mu nedostaje u konkurenciji.

Stipanović će na moru ispred Splita imati ogromnu priliku za uzvrat olimpijskom prvaku Australcu Tomu Burtonu, od kojeg je nesretno izgubio zlato u zadnjem plovu olimpijske regate u zaljevu Guanabara u Rio de Janeiru. U Split dolazi i brončani iz Rija Novozelanđanin Sam Meech, potom dvostruki svjetski prvak Britanac Nick Thompson, te srebrni s OI u Londonu Cipranin Pavlos Kontides.

Ukupno je prijavljeno 150 'laseraša' što je maksimalan broj s obzirom na to da se radi o najmasovnijoj olimpijskoj klasi u kojoj je broj prijava limitiran.

'Uz okršaj najboljih laseraša svijeta spremamo događaje u cijelom rujnu kada će Split doslovce biti jedriličarski centar svijeta. Gledatelji će moći gledati treninge sa Sustipana, spremamo i atraktivnu noćnu regatu u dvoboj-jedrenju ispred splitske Rive, a pripremamo i promocije na Rivi, Zapadnoj obali i Lučici. Nakon prvenstva Split i JK Mornar će od 21. do 30. rujna biti domaćin i Svjetskog prvenstva za veterane, a dolazi preko 350 natjecatelja', kazao je direktor natjecanja Zlatko Jakelić.

Ono što vom cijelom prvenstvu daje na važnosti jest podatak da će u rujnu u Splitu boraviti preko tisuću gostiju, a o platežnoj moći jedriličara nepotrebno je govoriti.

Dakle, bit će to ekstra promocija grada i regije u cijelom svijetu, a pridodamo li tome i činjenicu da je ovo najmasovnija jedriličarska klasa, samim time i jedna od najprestižnijih, jasno je o kakvom je 'zgoditku' riječ.