TRENER NFL PRVAKA PATRIOTSA

Priča o genijalnom diktatoru Billu Belichicku: Hrvatska je mom ocu bila u srcu

12.02.2017 u 08:00

Bionic
Reading

Momčad američkog nogometa New England Patriotsi postala je posebno zanimljiva ljubiteljima NFL lige u Hrvatskoj otkad taj klub iz Bostona vodi trener hrvatskog podrijetla Bill Belichick (Biličić). Kada su nedavno na Super Bowlu Patriotsi i Belichick osvojili svoju petu titulu prvaka, opet je trener koji korijene vuče iz Draganića nedaleko od Karlovca postao priča godine

Svaka čast Olimpijskim igrama, bejzbolskom 'World Seriesu' ili košarkaškom NBA finalu, no u sportskom svijetu SAD-a na vrhu može biti samo jedan događaj. To je Super Bowl, završnica američkog nogometa. Ovaj sport je sve popularniji i u Hrvatskoj, a momčad sa zasigurno najviše navijača su New England Patriotsi. Upravo su Patriotsi, momčad iz bostonskog predgrađa, prošle nedjelje u najuzbudljivijem Super Bowlu u povijesti osvojili svoju petu titulu prvaka. Kao i u prethodna četiri, i do ovog ih je vodio 64-godišnji trener hrvatskog podrijetla Bill Belichick, a dodatni hrvatski štih daje im obrambeni igrač Rob Ninkovich.

>> Nakon nevjerojatnog preokreta New England Patriotsi osvojili Super Bowl

Ivan Biličić otišao u SAD prije 120 godina

Belichick je američka verzija prezimena Biličić, prezimena koje je nosio Billov djed Ivan, koji je sa suprugom Marijom prije točno 120 godina iz Draganića kraj Karlovca otišao 'preko velike bare' u Monsessen, gradić kraj Pittsburgha, industrijskog središta koje je bilo dom mnogim ljudima iz istočne Europe, a značajnu populaciju činili su upravo Hrvati.

'Moj djed Ivan nikad nije završio školu, ali govorio je šest jezika. Bio je vrtlar i mesar te je tako prehranjivao mojeg oca, još tri sina i jednu kćer. Uvijek je govorio o svojoj domovini Hrvatskoj, no mene to kao dječaka nije previše zanimalo', kazao je jednom prilikom Bill Belichick.

Za razliku od Billa, njegov otac Steve usko je surađivao s hrvatskom zajednicom u Pennsylvaniji, a njegova sestrična nekoliko puta je i posjetila Draganić. Neposredno prije nego je Steve oženio Billovu majku Jeannette, iz Imigracijskog centra savjetovali su mu da 'amerikanizira' svoje prezime Biličić u Belichick - zbog lakšeg izgovora - te je Steve to i učinio.

No kako je Bill stario, sve je više dolazio u kontakt sa svojim korijenima. Prije dvije godine prvi put je i posjetio Hrvatsku, kad ga je na zamolbu poznatog američkog producenta hrvatskog podrijetla Petea Radovicha ugostio bivši košarkaš Boston Celticsa i veliki navijač Patriotsa Dino Rađa.

'Hrvatska je mom ocu bila u srcu i ponosan sam na njegove korijene i povijest. Imao sam čast posjetiti tu predivnu zemlju i ponosan sam na hrvatsko naslijeđe', izjavio je jednom prilikom legendarni trener Bill Belichick kojeg je upravo otac Steve, nekadašnji igrač Detroit Lionsa, usmjerio prema američkom nogometu.

No Bill je od oca Stevea naslijedio i tzv. vojničku disciplinu po kojoj je i danas poznat. Naime, Steve je pune 33 godine bio pomoćni trener te skaut Američke mornaričke akademije, a Bill je vrlo rano, već kao 23-godišnjak, bio pomoćnik u NFL-u te je od prvog dana bio poznat po vojničkoj disciplini.

Zanimljivo je kako Belichick nije jedini trener s hrvatskim korijenima u američkom nogometu tj. NFL-u. Prije dvije godine na Super Bowlu na suparničkoj strani kao trener Seattlea stajao mu je Pete Carroll, čiji su djed i baka iz okolice Dubrovnika, kao i bivšeg trenera Miamija Nick Sabana. Tako su mediji Super Bowl 2014. najavljivali kao 'Bitku za Hrvatsku', dok je Belichick nakon jednog sudara protiv Sabana izjavio:

'Dva uspješna Hrvata u istoj NFL diviziji, to se ne viđa često, zar ne?'

 

  • +10
Nakon nevjerojatnog preokreta New England Patriotsi osvojili Super Bowl Izvor: Reuters / Autor: Mark J. Rebilas

Dva Superbowla kao pomočnik i otkaz na Valentinovo

Svaka čast Carrollu (jedan Super Bowl naslov) i Sabanu (pet sveučilišnih naslova), no obojica su u debeloj sjeni Belichicka. Bill je svoju trenersku karijeru započeo davne 1975. godine kao asistent u Baltimoreu. Nakon toga radio je u Detroitu i Denveru, da bi 1979. počeo raditi u New York Giantsima. Tu se zadržao punih 11 godina, a kao pomoćnik trenera Billa Parcellsa osvojio je Super bowl 1986. i 1990. U ljeto 1991. preuzima prvi put ulogu glavnog trenera u Cleveland Brownsima. Na njihovoj klupi bez većih uspjeha zadržava se pet godina, da bi mu Brownsi uručili otkaz na Valentinovo 1996. Te godine ponovo se udružuje s Parcellsom te zajedno vode New England Patriotse do Super Bowla, no u finalu gube od Green Baya. Iduće godine Parcells odlazi u New York Jetse, a s njim i Belichick.

Ovaj tandem surađivao je u Jetsima tri sezone. No 2000. godine dobio je ponudu koja se ne odbija. Vlasnik Patriotsa Robert Kraft dao mu je sve ovlasti. U biti da osim glavnog trenera bude i glavni menadžer te da ima zadnju riječ oko svih odluka.

 

Najviše pobjeda na Super Bowlu kao glavni trener 5 * Najviše nastupa na Super Bowlu kao glavni trener 7 * Najviše divizijskih titula kao glavni trener 14 * Najviše play-off pobjeda kao glavni trener 26 * Najbolji postotak pobjeda u play-offu kao glavni trener 72,2% * Najviše pobjeda na Super Bowlu ukupno 7 * Najviše nastupa na Super Bowlu ukupno 10

Ubojiti tandem Belichick – Brady

Te prve sezone Patriotsi su na draftu kao ukupno 199. izbor uzeli quarterbacka Toma Bradyja. Brady je kao rezerva zvijezdi Drewu Bledsou odigrao tek jednu utakmicu, a Patriotsi su sezonu završili skorom 5-11. Tad se teško ozljeđuje Bledsoe, na njegovo mjesto upada Brady - i ostalo je povijest.

U idućih 16 godina Patriotsi su ostvarili 16 pozitivnih omjera, 14 puta su bili pobjednici divizije, sedam puta nastupili na Super Bowlu i osvojili pet titula NFL prvaka. Zanimljivo, Belichick i Brady već su u svojoj prvoj zajedničkoj sezoni 2001. osvojili Super Bowl. Iduće sezone su propustili play-off, no potom osvajaju back-to-back naslove 2003. i 2004. Tri godine kasnije do finala su došli bez poraza, no senzacionalno su izgubili od Giantsa. Od istog suparnika izgubili su i tri godine kasnije. U oba poraza suparnici su imali nevjerojatna hvatanja u samim završnicama kojima su preokretali rezultat i činilo se da je era Patriotsa završena. No Belichick nije odustajao od svoje filozofije, a nesretni porazi vratili su im se 2014. i 2016. kad su osvojili Super Bowl nakon nevjerojatnih preokreta. S petim naslovom Belichick je postao najuspješniji trener svih vremena. A to sve može zahvaliti čeličnoj disciplini. Ukratko, neki su ga zbog takvog načina vođenja momčadi prozvali 'genijalni diktator'...

'U sportu nema mjesta demokraciji. Trener je taj koji mora imati posljednju riječ', riječi su legendarnog trenera Boston Celticsa Reda Auerbacha.

 

Tu filozofiju već skoro dva desetljeća u djelo sprovodi i Belichick. Njegov odnos s najvećom zvijezdom Tomom Bradyjem nezamisliv je za američke prilike. Dok se oko superzvijezda poput LeBrona Jamesa ili Stephena Curryja hoda kao po jajima i njihovim trenerima ne pada na pamet podići glas na njih jer su svjesni da bi ih zamjeranje glavnoj zvijezdi moglo koštati posla, u Patriotsima se savršeno dobro zna hijerarhija. Tom Brady je superzvijezda, no samo je jedan šef, a to je Belichick. Njegova filozofija je - svi su jednaki. Štoviše, mnogi ljudi unutar Patriotsa čak kažu da je Belichick iznimno grub upravo prema Bradyju.

Najuspješniji i najdugovječniji su par trener/quarterback, no njihov odnos je isključivo na terenu. Van njega nisu prijatelji, u sedamnaest godina nikad nisu izašli ni na večeru. Belichick ima tu sreću da je Brady unikatan igrač. Igrač koji strahovito pazi na svoje tijelo. Treninzi, posebna prehrana... sve mu to omogućava da u 40. godini života izgleda i igra bolje nego u 30. No i Brady je svjestan da su Patriotsi Belichickova momčad. Bill se ne libi na treningu vikati i psovati Bradyja.

Kada najveća zvijezda lige, višestruki MVP i Super Bowl pobjednik, pogne glavu i bespogovorno sluša trenera, to je znak za ostatak momčadi: Ili će biti po trenerovom ili si na izlaznim vratima.

Poznata je anegdota kad se Belichick tijekom jednog treninga okomio na Bradyja i zvjezdanog wide receivera Randyja Mossa jer su igrali svoju utakmicu u kojoj je Brady zanemario ostale igrače i bacao loptu samo Mossu. Obojica su dobili takvu jezikovu juhu da im to više nikad nije palo na pamet. Belichick se nikad nije bojao odbaciti neku zvijezdu koja je mislila da je veća od momčadi, no isto tako nikad se nije bojao u Patriotse dovesti nekog igrača koji je imao problema u svojoj momčadi ako je osjećao da će se uklopiti.

'Tražimo igrače koji su svjesni što je potrebno za pobjedu. Kad smo dovodili igrače poput Coreyja Dillona, Randyja Mossa, Bryana Coxa ili lani Chrisa Longa, znali smo da nisu imali puno pobjeda s bivšim momčadima, no isto tako smo znali da momci vole pobjeđivati i ako im se pristupi na pravi način, dat će svoj obol ovoj momčadi', rekao je nedavno Belichick.

 

Iako je sredinom sezone zbog operacije leđa ostao bez najboljeg tight enda u povijesti Roba Gronkowskog, Belichick ni u jednom trenutku nije tražio izliku ni bježao od uloge favorita. Nije ih omeo ni lov na vještice omraženog komesara lige Rogera Goodella koji je zbog skandala s premalo napumpanim loptama drastično kaznio Patriotse i suspendirao Bradyja na četiri utakmice. Usred sezone se odrekao talentiranog obrambenog igrača Jamieja Collinsa da bi u svom stilu pred sam kraj doveo hvatača Michaela Floyda kojeg je Arizona otpustila zbog vožnje u pijanom stanju. Iako su oba poteza bostonski mediji dočekali na nož, na kraju se ponovo pokazalo da je Belichick par koraka ispred svih. Nakon odlaska Collinsa obrana Patriotsa počela je igrati neusporedivo bolje, dok je Floyd bio ponajbolji igrač Patriotsa u pobjedi nad Miamijem.

Uvijek okrenut budućnosti

Kad ga gledate za vrijeme utakmice, ima samo jedan izraz lica. Maksimalna ozbiljnost i maksimalna koncentracija. Prema pokeraškom izrazu njegova lica ne možete razaznati vode li Patriotsi ili gube, igraju li prema njegovim očekivanjima ili ne. Čovjek je perfekcionist, živi football i definitivno ne živi na staroj slavi, nego je konstantno okrenut budućnosti. Tome najbolje svjedoči i njegova posljednja izjava. Nakon što su Patriotsi u nedjelju na nevjerojatan način preokrenuli zaostatak od 25 razlike (3:28!) te na koncu nakon produžetka pobijedili Atlanta Falconse 34:28, na pitanje novinara što će raditi idućih dana, mrtav hladan je kazao:

'Već smo pet tjedana u zaostatku s pripremama za novu sezonu.'

Upravo takav spartanski ili bolje rečeno vojnički pristup glavni je razlog što su Belichick i njegovi Patriotsi na vrhu već 17 godina. I razlog što se njihovoj dominaciji ne vidi kraj te su danas proglašeni i za glavne favorite za pobjedu i na sljedećem, 52. Super Bowlu.