NAJTROFEJNIJI TRENER

Velika istina Ratka Rudića o povratku u HR vaterpolo i svojoj karijeri

03.02.2017 u 11:26

  • +6

Ratko Rudić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić/PIXSELL

Bionic
Reading

Bivši legendarni hrvatski vaterpolski izbornik, Ratko Rudić, koji je posljednjih godina vodio i brazilsku reprezentaciju, odlučio se na povratak u 'domaće vode'. No, još jednom je ponovio kako mu je trenerska karijera - završena te kako nema ambiciju više sjesti na izborničku klupu

U lipnju će napuniti 69 godina, no glas i stas Ratka Rudića sugeriraju da u njemu ima još uvijek puno volje za radom. Ustvari, zato se i ponudio Hrvatskom vaterpolskom savezu.

'Vratio sam se iz Brazila i trenutačno nemam nikakvih drugih uloga u vaterpolu. Prirodno je da se priključim Hrvatskom vaterpolskom savezu, gdje i pripadam i bez obzira ne nekoliko godina boravka u brazilskom vaterpolu', rekao je u uvodu razgovora za tportal.hr Ratko Rudić, koji je ukupno u igračkoj i trenerskoj karijeri osvojio 64 trofeja, od čega je u izborničkoj karijeri osvojio 36 medalja na velikim natjecanjima, od čega 10 s Hrvatskom, što ga čini najtrofejnijim vaterpolskim trenerom svih vremena te drugim najuspješnijim izbornikom u povijesti svih momčadskih sportova nakon brazilskog odbojkaškog stručnjaka Bernarda Roche de Rezendea, koji u svojoj riznici ima 45 odličja.

Četiri olimpijska zlata

Iako još službeno nije imenovan u HVS-u, Rudić je ponudio svoju stručnu pomoć.

'Radio bih kao član stručnog savjeta, gdje mogu pomoći hrvatskom vaterpolu. Hrvatska je i nakon mog odlaska stalno u svjetskom vrhu, ali želimo nastaviti s rezultatima i napretkom u svjetskim okvirima'.

Dojam je da je Vašim odlaskom, reprezentacija ostala uvijek za korak prekratka, odnosno da joj je nedstoajalo taman to Vaše iskustvo, za ostvarenje najvećih rezultata.

'Hrvatska ima reprezentaciju koja uvijek može ići po najveće plasmane. Uvode se mlađi igrači, što je ustvari i prioritet, kako bi se mogli suprotstaviti Srbiji, trenutno najdominantnijoj reprezentaciji svijeta'.

Kakva će konkretno biti Vaša uloga?

'Kao prvo moram vidjeti kako stvari funkcioniraju i gdje se može pomoći. HVS i sada funkcionira vrlo dobro, ali vjerujem kako se uvijek može ići korak više'.

Možda bi najveća pomoć bila da i izbornik Ivica Tucak dođe kod Vas po koji savjet?

'Niti se guram, a niti imam ambiciju više sjesti na izborničku klupu. Međutim, ako će trebati koji savjet, razgovor, mišljenje, naravno da sam na dispoziciji. Ponavljam koja trenerska karijera je završena, ali mogu biti, ako će netko htjeti, na pomoći i dispoziciji'.

Nakon olimpijskog zlata s Hrvatskom u Londonu 2012., rekli ste kako je to vrhunac Vaše karijere. Stojite li i dalje kod te ocjene?

'Osvojilo sam puno, ali da, to je bio vrhunac moje karijere. Zlato koje smo osvojili u Londonu bilo je najsuverenije osvojena medalja, dominacija igrom, rezultatom, kvalitetom. Potom sam se odlučio na Brazil, jer to mi je bio velik izazov. Ali hrvatsko zlato iz Londona 2012. pamtit ću do kraja života', zaključio je Ratko Rudić, koji će ove dan provesti u Zagrebu, a uz prve zrake sunca i toplije dane preselit će u Gorski Kotar.

Jer tamo ima drugu strast - gljivarenje.