TUGA NA ISTOKU

Sauber umjesto Toyote, Srbi izvisili

03.12.2009 u 19:33

Bionic
Reading

Švicarci su ipak bili s(p)retniji od Srba. Sauber je umjesto srpske momčadi Stefan GP zauzeo mjesto Toyote i od iduće sezone natjecat će se u cirkusu Formule 1

Švicarska momčad Sauber zauzet će Toyotino mjesto u svjetskom prvenstvu Formule 1 iduće sezone, potvrdila je Međunarodna automobilistička federacija (FIA). Sauber će tako biti 13. momčad u svjetskom prvenstvu, zauzevši posljednje slobodno mjesto. Ulazak Saubera u F1 postao je moguć kada je vlasnik momčadi, Peter Sauber dogovorio suradnju s BMW-om. Tako je Toyota izbjegla i plaćanje penala od 150 milijuna dolara zbog izlaska iz natjecanja prije isteka potpisanog ugovora.

Inače, srpski biznismen Zoran Stefanović već je ranije aplicirao ulazak u F1, no dobio je odbijenicu. Zbog toga je čak FIA-u prijavio Europskoj Komisiji. Navodno je plan bio da se, osim tvrtke AMCO kojoj je na čelu, u igru znatnim sredstvima uključi i vlada Republike Srbije, a manji dio novca stigao bi i od Kamuija Kobayashija koji bi s pet milijuna sponzorskih dolara kupio svoje vozačko mjesto u momčadi. Momčad se trebala zvati Stefan GP, a navodno je Srbima bio dostupan i novi bolid TF110.

Još uvijek je upitna sudbina Renaulta, a nedavno je francuski dnevnik L'Equipe objavio kako će Renault krenuti stopama Toyote i napustiti 'oktanski cirkus'.