PORTRET PRVAKINJE

Vrijedna Hana ustaje u 5:55 i trenira četiri sata zbog jednog cilja

22.01.2017 u 12:07

Bionic
Reading

Hana Cvijanović, 14-godišnja Zagrepčanka, sasvim slučajno zaljubila se u klizanje kada je imala pet godina. Danas se - uz puno medalja s međunarodnih natjecanja - može pohvaliti titulom prvakinje na nedavno održanom juniorskom Prvenstvu Hrvatske u umjetničkom klizanju te normom za Svjetsko juniorsko prvenstvo koje će se u ožujku održati u dalekom Taipeiju. Kaže kako je sve podredila klizanju te kako joj je najveća želja jednoga dana nastupiti na velikim natjecanjima kao što su Svjetska i Europska prvenstva te Olimpijskim igrama. Sve je podredila tom cilju

No Hana kao svaka druga tinejdžerica ili, bolje rečeno, osmašica, svako malo gleda na svoj iPhone 'kako ne bi propustila važnu poruku', voli se lijepo odjenuti, svakog dana prošeće svog psića Lolu te naravno ima vremena iz fore otići s prijateljicama na koncert Justina Biebera. Naravno, ima vremena za otići u kino te uza sve to pohađati satove dramske nastave u ZKM-u, satove plesa i izvanredno učiti španjolski jezik. Hana je uza sve to i odlična učenica osmog razreda koja domaću zadaću piše pod malim i velikim odmorima kako bi imala više slobodnog vremena. Naglasila je, kada je škola u pitanju, kako je zahvalna učiteljima što joj ponekad zbog obveza i putovanja izađu u susret. Ukratko, čini se kako je zbog napornog ritma koji si je nametnula te čestih putovanja na natjecanja ipak nešto zrelija od vršnjaka.

>> Maknula s trona kćer predsjednice RH: Dala sam sve od sebe!

NEDJELJA U PIDŽAMI

Kaže kako joj je jedini radni dan kada navečer nema obveze - srijeda. Tada pronađe vremena za pogledati televiziju, dopisivati se s prijateljima na društvenim mrežama i opustiti se uz aplikaciju za kreiranje vlastitih spotova Musical.ly koja je među njenim vršnjacima iznimno popularna. Na prvi pogled obična djevojčica koja zahvaljujući uspjesima u umjetničkom klizanju velikim koracima kroči u svijet odraslih.

'Ali zato je nedjelja, barem ako se mene pita, dan za ostati malo dulje u pidžami. No Hana već u devet ujutro zna reći kako joj je dosadno pa tako taj dan iskoristimo samo za sebe i najčešće odemo u kino', kazala nam je Hanina mama Jasenka Antunović Cvijanović koja je radno vrijeme u ljekarni i slobodno vrijeme podredila kćeri kako bi je već u šest sati ujutro iz Dugava mogla svaki radni dan voziti na jutarnji trening u Dom sportova.

Hanin dan, kada je primjerice ujutro u školi, izgleda ovako. Buđenje oko 5:55 i odlazak na trening u Dom sportova. Nakon odrađenog klizačkog treninga koji traje od 6:30 do 7:30 majka je odveze u školu kako ne bi zakasnila na prvi sat. U školi ostaje do 13 sati kada odlazi kući na ručak i već u 15:15 mora opet biti u Domu sportova na popodnevnom treningu koji traje do 18 sati, od čega jedan sat vježba na ledu, a ostatak je istezanje te na kraju tzv. suhi trening.

Dodajmo tome kako navečer, svaki dan osim srijedom, Hana uz 11 treninga ima i ostale aktivnosti, satove dramske nastave u ZKM-u, satove plesa te španjolski jezik koji je počela učiti na nagovor prijateljice iako joj je prva želja bio – francuski. S klizanjem se, kao i većina zagrebačkih vrtićkih klinaca, upoznala kada je imala tri godine u tzv. školici na Šalati i Velesajmu. Tadašnja voditeljica uočila je kako se Hana sjajno snalazi na ledu i predložila je njenim roditeljima da se učlani u klub kako bi trenirala tri puta tjedno, ali to tada nije bilo izvedivo zbog ranih termina treninga jer je mama na posao morala u Zaprešić.

'HANA ŽIVI KLIZANJE'

'Klizanje mi se odmah dopalo jer da nije tako, ne bih ostala na školici. Kada sam imala pet godina, priključila sam se Klizačkom Klubu LEDA gdje me od prvog dana tajnama ovog sporta uči moja današnja trenerica Ivana Jakupčević Marinković', rekla je Hana koja je u početku imala tri treninga tjedno, ali kada je počela postizati rezultate, broj treninga se povećao na čak jedanaest, uključujući i jedan trening baleta tjedno.

No kaže kako joj ništa nije teško te kako na svako natjecanje stiže puno ranije nego ostale natjecateljice jer joj je 'lakše opustiti se kad sve ide polako'.

'Hana fura svoj film i uživa u klizanju. Živi klizanje jer to nije nešto čime se bavi nego je sve čime se bavi usmjereno prema klizanju. To je njen život', dodala je majka Jasenka. I trenerica Ivana često zna reći kako je 'Hana disciplinirana i vrijedna' što samo opisuje njen karakter. Odlučila je u tom sportu, koji u Hrvatskoj mnogi pamte tek po Sandi Dubravčić i Idori Hegel, ostaviti dubok trag i zasad joj dobro ide. Koliko je Hana zaljubljena u klizanje, govori i podatak kako je naučila osnove ruskog jezika te solidno čitati ćirilicu jer redovito prati rusko klizanje koje je među najboljima na svijetu.

'Imala sam priliku surađivati i s ruskim trenerima, a većinu sam ruskog jezika naučila putem interneta', iskrena je Hana koja je 2. prosinca proslavila 14. rođendan. Iako puno trenira, kaže kako je svjesna da neki njeni vršnjaci, kao primjerice 11-godišnja Korejka koja je prvakinja države, treniraju i deset sati dnevno. No malo Haninih prijateljica zna za anegdotu kako je, kada je imala sedam godina, jako malo nedostajalo da više nikada ne dođe na trening umjetničkog klizanja. Praktički je u suzama odustala od svega.

DAN KADA JE HANA PRELOMILA

Naime, na jednom natjecanju nije dobro odradila svoj program te je zbog pada na stražnjicu ostala bez bodova te time i bez medalje koju je silno željela. To ju je toliko pogodilo da je u suzama majici rekla kako se više neće baviti klizanjem.

'Dok je Hana plakala u garderobi, otišla sam do trenerice kako bih joj rekla da je ovo kraj njenog klizanja te kako mislim da Hana više neće na led. Kada sam se vratila u garderobu, Hana me suznih očiju pogledala i rekla: Mama, znaš što? Od sutra idem dva puta dnevno na trening! Evo, to je Hana, ta anegdota odražava njen karakter', ispričala nam je majka Jasenka koja Hanu na natjecanja prati kada joj to dopuštaju obveze na poslu te naravno financije.

Klizaljke, koje uključujući noževe koštaju i više od tisuću eura, više ne treba kupovati mama i to je jedna od boljih vijesti kada je ovaj zahtjevan sport u pitanju.

'Tog dana sam prelomila i odredila sam si ciljeve i od toga neću odustati. To su naravno nastup na velikim natjecanjima kao što su Svjetska i Europska prvenstva te Olimpijske igre koje su svakom tko se baci klizanjem na vrhu želja pa tako i meni. Sve ću napraviti da Hrvatsku predstavljam na Olimpijskim igrama 2022. godine. To bi zaista bio velik uspjeh. Želja mi je jednoga dana dobiti pozivnicu i za seniorski Grand Prix kojih ima samo šest u sezoni', hrabro je kazala Hana čija joj trenerica Ivana Jakupčević Marinković vjerojatno ponekad spomene kako se osjećala i koliko je ponosna bila na svoj uspjeh kada je nastupila na Olimpijskim igrama 1998. u Naganu.

Tako je 14-godišnja Hana zahvaljujući klizanju već vidjela gradove kao što su Chicago, Milwaukee, Sofija, Budimpešta, Prag, Ljubljana, Graz i ostale. Ovog je vikenda u društvu majke i trenerice u Beogradu na turniru u sklopu Europskog kupa, a u ožujku je – ako njena klupska kolegica Katarina Kitarović, kći predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ne sakupi dovoljno bodova (tada će obje morati na izborno natjecanje), nada se putu u Taipei na Svjetsko juniorsko prvenstvo gdje će biti jedna od najmlađih natjecateljica. 'U Taipeiju ne očekujem ništa. Želim klizati najbolje što mogu i znam da ću dati sve od sebe', kratko je rekla Hana.

RUSKINJA NAJVEĆI UZOR

Kaže kako joj je najveći uzor među svjetskim klizačicama 17-godišnja Ruskinja Evgenia Medvedeva, aktualna svjetska i europska prvakinja čije nastupe ne propušta, ali ne pokušava je kopirati nego izgraditi svoj stil klizanja. Tako je posebno ponosna na trostruki skok koji je uspjela izvesti na nedavno održanom juniorskom Prvenstvu Hrvatske u umjetničkom klizanju koji joj je donio zlatnu medalju.

'Taj skok jako sam puno vježbala. Ukupno u klizanju postoji šest različitih skokova i svaki je zahtjevan. U PH u slobodnom programu prvi put mi je uspjelo bez greške izvesti trostruki skok i bila sam presretna', rekla nam je Hana priznavši kako joj se u glavi vrti tek prilikom izvođenja pirueta. U priloženom videu s nedavnog natjecanja u Rusiji možete pogledati kako simpatična 159 cm visoka Hana Cvijanović dominira ledom. A tek je nedavno kročila među juniorke.