NFL

Atlanta Falconsi i New England Patriotsi prvi finalisti

15.01.2017 u 10:28

Bionic
Reading

Igrači Atlanta Falconsa i New England Patriotsa prvi su finalisti konferencija u ovogodišnjem doigravanju američke profesionalne lige u američkom nogometu (NFL), Falconsi su u Nacionalnoj konferenciji na svom terenu svladali Seattle Seahawkse sa 36:20, dok su Patriotsi također kao domaćini u Američkoj konferenciji nadigrali Houston Texanse sa 34:16

Predvođeni svojim sjajnim "quarterbackom" Mattom Ryanom Falconsi su uvjerljivo nadigrali Seahawkse iako su gosti odlično započeli dvoboj postigavši "touchdown" za 7:0 nakon napada koji je trajao 8:34 minute. No, na izazov gostiju iz Seattlea domaći su odgovorili praktički na identičan način. Njihov prvi napad trajao je 7.12 minuta i također je okončan "touchdownom". Možda ključni trenutak utakmice zbio se sredinom druge četvrtine kada su Seahawksi pri vodstvu 10:7 vlastitom nespretnošću prouzročili "safety", njihovog vođu navale Russella Wilsona spotaknuo je igrač zadužen za njegovo čuvanje Rees Odhiambo, pa su izgubili loptu, a Falconsi su smanjili na 10:9. Do kraja prvog poluvremena domaći su "field goalom" i "touchdownom" preuzeli kontrolu utakmice i na odmor otišli s vodstvom 19:10.

U prvom napadu u drugom poluvremenu Falconsi su postigli još jedan "touchdown" za 26:10 nakon napada koji je trajao 5:48 minuta i već tada je bilo jasno kako će Seahawksi teško do preokreta. Kako se i u posljednjih 15 minuta ušlo sa 16 razlike za domaće, gosti su morali pribjeći riskantnim akcijama, no one im nisu donijele ništa dobra, jer su braniči Falconsa uspjeli presječi dva Wilsonova dodavanja.

Ryan, koji je glavni kandidat za najkorisnijeg igrača ligaškog dijela sezone odigrao je na svojoj uobičajenoj ovosezonskoj razini, dvoboj je zaključio sa 26 uspješnih dodavanja iz 37 pokušaja za ukupno 338 osvojenih jarda uz tri dodavanja za polaganje.

Atlanta će sljedeće nedjelje u finalu Nacionalne konferencije igrati protiv pobjednika susreta između Dallas Cowboysa i Green Bay Packersa koji je na rasporedu u nedjelju navečer. u slučaju pobjede Cowboysa, taj susret igrat će se u Dallasu, dok će se u slučaju pobjede Packersa finale Nacionalne konferencije igrati u Atlanti.

Junak pobjede Patriotsa bio je njihov "running back" Dion Lewis koji je postigao tri "touchdowna" i to po jedan hvatanjem, probijanjem i u akciji specijalnih momčadi. Dva od ta tri polaganja Lewis je ostvario u prvoj četvrtini, posebno je dojmljiv bio onaj u akciji specijalne momčadi kada je osvojio 98 jarda vraćajući ispucavanje Texansa čime je povećao vodstvo svoje momčadi na 14:3. No, u drugoj je četvrtini Lewis u novoj akciji specijalnih momčadi izgubio loptu i omogućio Texansima odličnu poziciju na terenu koju su oni i iskoristili za "touchdown" kojim su smanjili na 14:13.

Iako "quarterback" Patriotsa Tom Brady u prvom poluvremenu nije bio na svojoj uobičajenoj visokoj razini, domaći su na odmor otišli s vodstvom 17:13 da bi u trećoj četvrtini "proradio" i on te s nekoliko odličnih dugih dodavanja poglavito za Juliana Edelmana odveo svoju momčad do prednosti 24:13. Najbolju priliku za povratak u utakmicu Texansi su propustili dvije minute prije kraja treće četvrtine kada je Willu Fulleru lopta prošla kroz ruke u zadnjem polju Patriotsa. Potom je Logan Ryan presjekao dodavanje Brocka Osweilera početkom posljednje četvrtine što je Lewis iskoristio za svoj treći "touchdown" kojim je odveo svoju momčad na nedostižnih 31:16.

Patriotsi će tako po rekordni šesti put zaredom igrati u finalu Američke konferencije.

Bila je to utakmica u kojoj se niti jedan "quarterback" nije proslavio, Brady je izgubio dvije lopte i kompletirao samo 18 od 38 dodavanja, ali i to je bilo bolje od Osweilera koji je izgubio tri lopte uz 23 od 40 kompletiranih dodavanja.

Patriotsi će i u finalu Američke konferencije sljedeće nedjelje biti domaćini, a suparnik će im biti bolji iz ogleda Kansas City Chiefsa i Pittsburgh Penguinsa koji igraju večeras.