NJIHOVA ISTINA

Cijeli sportski svijet priča o tome, a Rusi kratko poručili...

09.12.2016 u 17:08

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo sporta opovrglo je optužbe o državno-podupiranom dopingu ruskih sportaša, koje su danas iznijete u drugom dijelu izviješća Richarda McLarena.

'Ministarstvo sporta pod punom odgovornošću tvrdi da ne postoje nikakvi vladini programi koje podupiru doping u sportu', kaže se u kratkom priopćenju, u kojem stoji da će se "Rusija bespogovorno nastaviti boriti protiv dopinga u sportu".

Navodi se i da će se pomno istražiti svi detalji navedeni u izviješću.

Više od tisuću ruskih sportaša koji su se natjecali u ljetnim, zimskim i paraolimpijskim sportovima sudjelovalo je ili je imalo koristi od prikrivanja pozitivnih dopinških testova pod okriljem države, objavila je u petak Svjetska antidopinška agencija (WADA) drugi dio izvješća kanadskog sportskog odvjetnika Richarda McLarena.U tom drugom dijelu izneseno je više detalja o razrađenoj mreži dopinga uz znanje države u Rusiji.U izvješću se navodi kako je postojalo sustavno prikrivanje pozitivnih rezultata koje je dorađeno do olimpijskih igara 2012. u Londonu, te na svjetskom atletskom prvenstvu 2013. i na zimskim olimpijskim igrama 2014. Sočiju i da je više od 30 sportova, uključujući i nogomet, bilo uključeno u prikrivanje pozitivnih doping rezultata.

U izvješću se navodi kako je tehnika zamjene uzoraka urina korištena u Sočiju postala redovita praksa moskovskog laboratorija koji je radio s vrhunskim sportašima.

Također McLaren kaže u svom izvješću da su četiri ruska osvajača zlatnih medalja iz Sočija imali uzorke urina s fiziološki nemogućim razinama soli, dok za 12 ruskih osvajača medalja postoje dokazi da su varali s bocama koje su sadržavale njihov uzorak urina.