FENOMENALNA OBITELJ

On je novo slovensko sportsko čudo; nema još ni 18...

04.12.2016 u 17:41

Bionic
Reading

Slovenski 17-godišnji skakač Domen Prevc ostvario je drugu ovosezonsku pobjedu u natjecanjima za Svjetski kup u skijaškim skokovima, a za slavlje u njemačkom Kligenthalu izveo je skokove od 140 m i 141 m skupivši 286,9 bodova, čime je za samo dvije desetinke boda nadmašio Norvežanina Daniela Andrea Tandea koji je branio prošlogodišnju pobjedu u Vogtland Areni

Tande je nakon prve serije skokova bio peti, a najmlađi od braće Prevc četvrti. U vodstvu su bila dvojica Poljaka, Maciej Kot i Kamil Stoch, glavni kreatori poljske momčadske pobjede u subotnjem natjecanju, a treći je bio Austrijanac Stefan Kraft.

U finalnoj seriji Tande je sa 143 metra izveo najduži skok, ali je Domen Prevc sa 141 metrom napravio taman toliko koliko je trebao kako bi sačuvao minimalnu prednost pred Norvežaninom. Stefan Kraft je ostao na trećem mjestu skokom od 140 metara, dok su Stoch (137,5 m) i Kot (135 m) bili nekoliko metara prekratki kako bi Poljacima donijeli dvostruko slavlje u Klingenthalu te su se na kraju morali zadovoljiti četvrtim i petim mjestom.

Najveća domaća uzdanica i vodeći u redoslijedu Svjetsko kupa nakon prva dva natjecanja ove sezone u finskoj Ruki, Nijemac Severin Freund, završio je na 11. mjestu, dok je prošlogodišnji vladar skakačkog sporta Peter Prevc bio tek 22.

Domen Prevc je pobjedom u Klinghentalu postao tek šesti skakač u povijesti koji se može pohvaliti da je ostvario više od jednog trijumfa u Svjetskom kupu prije 18. rođendana te je došao u društvo sunarodnjaka Primoža Peterke (8 pobjeda), Finaca Tonija Nieminena (8), Jannea Ahonena (2), Ari-Pekke Nikkole (2) i Austrijanca Gregora Schlierenzauera (6).

Mladi Slovenac je preuzeo i vodstvo u Svjetskom kupu sa 220 bodova, ispred Severina Freunda koji ima 204.