ARGENTINA STIGLA DO 2-2

Drama u Areni; Čudesni Del Potro nakon pet sati nadigrao Čilića!

27.11.2016 u 19:10

  • +19

Finale Davis kupa, Hrvatska - Argentina, Marin Čilić - Juan Martin Del Potro

Izvor: Reuters / Autor: Montaža: Antonio Bronic/Reuters

Bionic
Reading

Iako je imao vodstvo od 2-0 u setovima Marin Čilić ipak nije ispio osvojiti treći bod za Hrvatsku i veliko slavlje. Sjajni Argentinac Juan Martin Del Potro uspio je napraviti čudesni preokret i u petom setu je nakon gotovo pet sati velike borbe 'slomio' našeg Čilića. Odlučivat će peti susret između Ive Karlovića i Federica Delbonisa...

Nakon što je Hrvatska Davis Cup reprezentacija u subotu, nakon pobjede u igri parova u kojoj su Marin Čilić i Ivan Dodig sa 7-6 (2), 7-6 (4), 6-3 nadigrali Juana Martina del Potra i Leonarda Mayera te tako povela sa 2-1 u finalu Davis Cupa, sve su oči bile uprte u Marina Čilića.

Na našem najboljem tenisaču bila je velika odgovornost, a pred krcatom zagrebačkom Arenom i gotovo 16.000 gledatelja odigrao je protiv Juana Martina del Potra sjajn meč, ali nije bilo dovoljno. Izjednačujući bod za Argentinu osvojio je Juan Martin Del Potro pobijedivši Marina Čilića nakon pet setova i pet sati igre 6-7 (4), 2-6, 7-5, 6-4, 6-3.

Marinu Čiliću su po treći put u posljednja četiri meča koja je igrao u pet setova dogodilo da je izgubio prednost od dva seta. Nakon Federera u Wimbledonu i Socka u Davis Cup dvoboju u Portlandu, na listu tenisača koji su uspjeli okrenuti meč protiv Marina upisao se u Juan Martin del Potro koji je stigao do devet pobjede nad Čilićem u 11 međusobnih dvoboja.

Bio je to sjajan meč dostojan velikog finala, a fantastična je bila i atmosfera na tribinama Arene. Okršaj Čilića i Del Potra uživo su pratili i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, te hrvatski premijer Andrej Plenković.


Tako je na koncu pred gotovo 16 tisuća gledatelja teniska reprezentacija Argentine izjednačila je na 2-2 protiv Hrvatske u finalu Davis Cupa.

Bio je to sjajan meč dostojan velikog finala, a Del Potro je stigao do pobjede nakon što je gubio 0-2 u setovima. Oduka o pobjedniku bit će poznata nakon petog meča između Ive Karlovića i Federica Delbonis ili Leonarda Mayera.

Čilić je uraganski ušao u meč nošen s više od 15.000 naših navijača. Uz rani 'break' poveo je 3-0 i 4-1. Nažalost, u sedmoj igri Del Potro je vratio izgubljeni servis, a potom izjednačio na 4-4. Odluka o prvom setu pala je u trinaestoj igri. Čilić je poveo 5-0, pa 6-2 i potom propustio tri set lopte. Srećom, ne i četvrtu. Nakon 71 minute igre prvi hrvatski reket je poveo 1-0 u setovima.

U drugom setu Čilić je briljirao. U petoj igri prvi put je oduzeo protivnički servis, a isto je učinio i kod vodstva 5-2 osvojivši drugi set 6-2 za 47 minuta igre.

Del Potro je prvi servirao u trećem setu i poveo 1-0, a potom imao dvije brek lopte za vodstvo 2-0. Čilić se spasio sjajnim servisima izjednačivši na 1-1, nakon čega su oba tenisača držala svoje servise do rezultata 6-5 za Argentinca. Čilić je servirao za 'tie-break', no Del Potro je odigrao sjajan gem oduzevši Čiliću servis za 7-5 i smanjene vodstvo na 2-1 u setovima.

U četvrtom setu vidjeli smo gotovo identičan rasplet. Prve probleme Čilić je imao u četvrtoj igri kada je spasio dvije break lopte. No, u desetoj igri Argentinac je stigao do nove tri lopte za obrat, ujedno i tri set lopte. Čilić je prve dvije spasio, no ne i treću i Del Potro je dobio set 6-4 za izjednačenje na 2-2.

Odlučujući, peti set nije mogao bolje početi. Čilić je već na startu oduzeo protivniku servis. Nažalost, radost je kratko trajala. Del Potro je već u idućoj igri vratio izgubljeni servis poravnavši na 1-1. Novi udarac Čilić je doživio u sedmoj igri kada je Del Potro načinio novi 'break' za veliko vodstvo 5-3. U idućem gemu Argentinac je obranio svoj servis za 6-3 i ostvario veliku pobjedu.

Bio je to njihov jedanaesti međusobni susret i devete pobjeda argentinskog tenisača pri čemu i šesta uzastopna. Čilić je posljednji put pobijedio Del Potra, koji je ove godine dobio nagradu za povratnika godine, prije pet godina.

Tako se Marin Čilić ipak nije priključio skupini teniskih velikana koji su od 1981. do danas uspjeli svojoj reprezentaciji donijeti maksimalan učinak u finalu; uz novog člana Čilića u njoj se nalaze Amerikanci John McEnroe (1981.) i Pete Sampras (1995.), Australac Pat Cash (1986.), Nijemac Boris Becker (1988.) i Britanac Andy Murray (2015.).

HRVATSKA - ARGENTINA 2-2

NEDJELJA, 27. studenog

Marin Čilić (HRV) - Juan Martin del Potro (Arg) 7-6 (4), 6-2, 5-7, 4-6, 3-6

SUBOTA, 26. studenog

Marin Čilić/Ivan Dodig (HRV) - Juan Martin del Potro/Leonardo Mayer (Arg) 7-6 (2), 7-6 (4), 6-3

PETAK, 25. studenog:

Marin Čilić (HRV) - Federico Delbonis (Arg) 6-3, 7-5, 3-6, 1-6, 6-2

Ivo Karlović (HRV) - Juan Martin del Potro (Arg) 4-6, 7-6 (6), 3-6, 5-7