I TO NIJE PRVI PUT

Ovo je za plakanje; velika nepravda prema Sandri Perković

07.10.2016 u 10:16

Bionic
Reading

Sandra Perković više nije u konkurenciji za najbolju atletičarku Europe, dok Sara Kolak ima i dalje šanse biti proglašena najboljom mladom atletičarkom u 2016.

Europski atletski savez (EAA) skratio je liste s nominiranim atletičarima i atletičarkama. Hrvatska je imala dvije predstavnice u konkurenciji najbolje atletičarke za 2016., ali niti Sandra Perković niti Sara Kolak nisu ušle među posljednje tri.

Posebno je to velika nepravda za Sandru Perković, koju se redovito ignorira u takvim izborima. Toliko toga je osvojila, a nikada nije bila proglašena najboljom atletičarkom Starog kontinenta.

Ove godine naša diskašica je uzela Dijamantu ligu tako što je slavila na svakom mitingu, četiri puta u nizu osvojila je europsku titulu te bila jedina atletičarka u Riju koja je obranila olimpijsko zlato.

S druge strane, Sara Kolak je bila treća na Europskom prvenstvu te je senzacionalno osvojila najsjajnije odličje na Igrama, no njoj utjeha može biti to što je ostala u konkurenciji za najbolju mladu atletičarku zajedno s belgijskom sedmobojkom Nafissatou Thiam i britanskom sprintericom Dinom Asher-Smith.

Inače, tri atletičarke koje su ostale u konkurenciji za najbolju u 2016. su svjetska rekorderka i olimpijska pobjednica u kladivu, Poljakinja Anita Wlodarczyk, španjolska visašica Ruth Beitia, koja ima olimpijsko zlato i europsko srebro, te grčka skakačica s motkom Ekaterina Stefanidi s olimpijskom i europskom titulom.

Konkurencija je strašna, no Sandra je ove godine osvojila više od sve tri i bilo joj je mjesto na završnoj ceremoniji 15. listopada u portugalskom Funchalu.

Dodajmo kako su od atletičara u igri za najboljeg u 2016. ostali britanski dugoprugaš Mo Farah, talijanski visaš Gianmarco Tamberi i njemački kopljaš Thomas Röhler, dok su u konkurenciji mladih atletičara Europe još njemački troskokaš Max Hess, britanski trkač na 400 m Matthew Hudson-Smith i norveški trkač na 400 m s preponama Karsten Warholm.