AMERIKANKA SE IZVUKLA

Totalni kaos; ova priča bi mogla razbjesniti Šarapovu

21.09.2016 u 09:50

Bionic
Reading

Američka tenisačica ukrajinskog porijekla Varvara Lepčenko (30) ove godine je bila četiri puta pozitivna na meldonij, ali se izvukla bez kazne

Ponekad su svi moraju zapitati koje kriterije ima Međunarodna antidopinška agencija (WADA) ili glavni savezi pojedinih sportova. Naime, iz svijeta tenisa dolazi nam još jedna nevjerojatna priča.

Prema Svjetskoj teniskoj federaciji (ITF), Varvara Lepčenko je četiri puta bila pozitivna na meldonij, a male količine u tijelu imala je 7. siječnja, 1. veljače, 1. ožujka i 7. travnja.

U ožujku je bila nakratko i suspendirana, ali je zabrana nastupanja brzo ukinuta jer ITF u jednom trenutku nije mogao znati koliko meldonij ostaje u tijelu, a Lepčenko je izjavila da ga je zadnji puta uzela u prosincu prošle godine, dok je ta supstanca na popisu zabranjenih tvari od prvog dana 2016.

ITF i WADA su povjerovali u tu priču i Amerikanka je mogla nesmetano nastupati.

Tko zna što si sada misli Marija Šarapova jer od lipnja ne smije igrati tenis čekajući konačnu kaznu koja će biti poznata u listopadu. Ruskinja je isto bila pozitivna na meldonij, ali je imala lošiju priču. Priznala je uzimanje te supstance te kazala da nije znala da je došla na popis zabranjenih.

Inače, liječnici i WADA nisu sigurni koliko meldonij ostaje u tijelu nakon posljednjeg uzimanja pa su možda zato bili široke ruke prema Lepčenko.