PRIČA MALE IZ LAPADA

Kako je tinejdžerica Ana Konjuh postala 'nova Serena Williams'

07.09.2016 u 12:52

  • +16

Ana Konjuh - mlada hrvatska tenisačica

Izvor: Reuters / Autor: MATTHEW CHILDS

Bionic
Reading

Ana Konjuh, 18-godišnja Dubrovkinja, svojim igrama na ovogodišnjem US Openu u New Yorku oduševila je teniske stručnjake širom svijeta, a svojim specifičnim stilom igre bivšu tenisačicu Pam Shriver, koja danas radi kao stručna komentatorica američkog ESPN-a, neodoljivo podsjeća na nedodirljivu Serenu Williams. Međutim, put Ane Konjuh do svjetskog vrha i 'nove Serene Williams' nije bio nimalo lak. Ovo je njezina priča…

Senzacionalnom pobjedom nad četvrtom nositeljicom Agnieszkom Radwanskom hrvatska tinejdžerica Ana Konjuh ostvarila je daleko najbolji rezultat u svojoj karijeri i sada potpuno opušteno čeka četvrtfinalni obračun s Čehinjom Karolinom Pliškovom (oko 18 sati u srijedu), desetom nositeljicom US Opena.

'Rekla sam sama sebi - samo ostani u igri, ne žuri. Jako sam uzbuđena zbog svoje predstave, a servis mi je bio jako dobar. Mislim da nije imala nikakav odgovor na to. Ništa mi nije smetalo. Igrala sam svoj tenis i dala sve od sebe', kazala je Ana Konjuh nakon velike pobjede koja se u ranim jutarnjim satima slavila u krugu njezine obitelji.

'Ma tko će sada zaspati nakon ovakvog uzbuđenja i oduševljenja', kazao je novinarima u Dubrovniku Mario Konjuh, otac najbolje rangirane hrvatske tenisačice (to će službeno biti nakon završetka US Opena), koji u društvu supruge Iris svaki Anin meč proživljava s puno emocija. Kada su financije u pitanju, teško je izračunati koliko je Mario Konjuh dosad ukupno uložio novca u kćer Anu, ali kao privatni poduzetnik (suvenirnica, mjenjačnica, a danas je uspješan građevinski investitor) odlučio je riskirati. Mnogim se roditeljima novac uložen u sportsku karijeru djece nije vratio, a Mario Konjuh svjestan je kako za uspjeh u vrhunskom sportu treba imati i – sreće. Međutim, na prvom mjestu je uvijek zdravlje…

'Ana nije imala sreće s ozljedama i nije uspijevala pokazati sve što zna, a sad je i jedno i drugo u najboljem redu, zdrava je te igra odlično. Neka samo tako nastavi', kazao je nedavno za Dubrovački vjesnik – nakon velikih pobjeda u New Yorku - Anin otac Mario.

Zanimljivo je spomenuti kako se našoj Ani u slučaju pobjede otvara mogućnost da u polufinalu US Opena igra protiv Serene Williams, Amerikanke koja joj je jedan od igračkih uzora i s kojom je u posljednje vrijeme – zbog stila igre i snažnih udaraca – sve češće uspoređuju. Velika ulaganja i odricanja počela su se obitelji Konjuh vraćati i sve većim zaradama Ane s turnira pa je tako već sada poznato kako je plasmanom u četvrtfinale US Opena utržila 450.000 američkih dolara, a ako se plasira u polufinale, čeka je čak 875.000 dolara, koliko dosad ukupno nije zaradila u cijeloj karijeri (prema službenim podacima, ukupno je do US Opena zaradila 797,404 američka dolara!).

Prvi susret s teniskim reketom i lopticom Ana Konjuh je na terenima u Lapadu osjetila kada je imala samo pet godina jer je njezina starija sestra Andrea u to vrijeme trenirala tenis (mlađe sestre Antonia i Antea nisu se zaljubile u tenis). Već s 14 godina Ana je napredovala velikim koracima te je osvojila prvi juniorski ITF turnir u austrijskom Bergheimu (siječanj 2012.) i bilo je jasno da je zvijezda rođena. U to vrijeme privukla je pozornost teniskih stručnjaka jer je ukupno osvojila čak sedam juniorskih turnira, uključujući dva na zatvaranju sezone, prestižne turnire na Floridi, Eddie Herr te Orange Bowl.

Usprkos Aninim sjajnim igrama, u rujnu 2012. godine obitelj Konjuh morala se suočiti s velikim problemom jer se kći Antonia, za čiji je život cijela obitelj strepila nekoliko mjeseci, teško razboljela. Iako je dotad bila potpuno zdrava, liječnici su joj dijagnosticirali autoimunu upalu mozga, zbog koje je četrdesetak dana trajala velika neizvjesnost hoće li uopće preživjeti. Antonia tih nekoliko mjeseci nije mogla govoriti, gutati hranu i poprilično je smršavjela. Sve je to utjecalo na Anu te je ona svaku pobjedu posvećivala bolesnoj sestri. To su pogotovo osjetile njezine protivnice na spomenutim turnirima Eddie Herr i Orange Bowl, na kojima je 'eksplodirala'.

Dodajmo tome kako je 'mala iz Lapada' – kako su je ubrzo prozvali - postala i prvakinja Europe do 14 godina, što je od hrvatskih tenisačica uspjelo jedino Zagrepčanki Ivi Majoli. Poveznica sa Zagrebom jest i činjenica kako je Ana već kao 10-godišnjakinja zbog puno boljih uvjeta treninga vrlo rano rodni Dubrovnik zamijenila glavnim hrvatskim gradom.

U Zagrebu je imala savršene uvjete za trening i napredak je bio vidljiv iz mjeseca u mjesec, a posebno je bila poznata po snažnom servisu i besprijekornom bekendu. Već kao 15-godišnjakinja Ana je postala jedina tenisačica među četiri najbolje na sva četiri juniorska grand slam turnira, uz dodatak kako je do titule pobjednice stigla na Australian Openu (osim singla osvojila je parove) te US Openu. To joj je ujedno donijelo svjetski juniorski broj jedan!

'U Aninu karijeru je uložen ogroman trud njezinih roditelja koji su tenisko iskustvo stekli i sa starijom kćerkom Andreom. Međutim, Anin talent je ogroman i već sad, u nadi da ne dođe ni do kakvih ozljeda, stručnjaci smatraju da ona može biti nositeljica hrvatskog tenisa', kazao je za Dubrovački vjesnik jednom prilikom Zoran Grbić, predsjednik Tenis kluba Dubrovnik i županijskog teniskog saveza. I nije pogriješio. Već tada je bilo jasno da Ana u sebi ima potencijala stići do svjetskog Topa 10.

U to vrijeme, u listopadu 2012., ubilježila je u rodnom Dubrovniku svoj prvi nastup u profesionalnom tenisu, a ubrzo su uslijedili prvi konkretni uspjesi te uz to prva veća zarada. Osvojila je 25.000 američkih dolara vrijedan turnir u francuskom Montpellieru, zatim je igrala finale Maribora (turnira s nagradnim fondom od 25.000 dolara), a došla je i do polufinala na dva turnira s nagradnim fondom od 50.000 dolara.


Svoj prvi WTA turnir Ana je osvojila u lipnju 2015., kada je u finalu turnira u Nottighamu nadigrala deset godina stariju Rumunjku Niculescu, tada 61. sa svjetske rang liste.

'Osjećam se sjajno. Uvijek ću se sjećati ovog turnira i imat će posebno mjesto u mojem srcu. Želim zahvaliti svima na tribinama koji su navijali za mene. Kako ću proslaviti? Ne smijem piti alkohol jer nisam punoljetna, ali zato će treneri moći uživati. Moji su roditelji ostali kod kuće i svi su susjedi došli k njima popiti šampanjac i slaviti. Razgovarala sam s ocem, jako su sretni', kazala je Ana nakon prve velike pobjede i poziranja fotografima s WTA trofejom.

Ta je pobjeda 16-godišnjoj Ani značila više nego što neki misle jer je 2014. godinu, nakon što je oduševila svojim debitantskim nastupom na 250.000 američkih dolara vrijednom WTA turniru (nadigrala je prvu nositeljicu Robertu Vinci koja je od nje bila bolje rangirana za čak 245 mjesta!), započela ozljedom lakta desne ruke, zbog koje je morala na operaciju. Čak četiri mjeseca bez tenisa ostavili su traga i dugo joj je trebalo da uhvati staru formu.

Ubrzo se Ana našla na WTA ljestvici među najboljih 100 (najbolji ranking bio joj je 55. mjesto iz lipnja 2015.), a već sada je jasno kako će nakon US Opena, na kojem je još u osmini finala bila najmlađa tenisačica među 16 najboljih, na novoj ljestvici biti najmanje 52. na svijetu (skok od čak 40 mjesta!). Dakle, već sada je jasno kako je velikom pobjedom nad Radwanskom i plasmanom u četvrtfinale US Opena ostvarila najbolji ranking u karijeri, a ako je zdravlje posluži, nema sumnje da će ubrzo doći i među deset najboljih. A poslije toga je sve moguće jer samo nebo joj je granica…