PROTIV MURRAYJA

Čilić prvi put u finalu jednog ovakvog turnira

21.08.2016 u 08:26

Bionic
Reading

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić ušao je u finale ATP turnira iz serije 'masters 1000' u Cincinnatiju pobjedom nad Bugarinom Grigorom Dimitrovom

Iako je pobjednik grand-slama, Marin Čilić do ovog turnira u SAD-u nikad nije igrao ni polufinale, a kamoli finale ATP turnira iz serije 'masters 1000'.

Meč je odigran u tri seta i Čilić je slavio s 4:6, 6:3 i 7:5. Ovo je bio četvrti susret Čilića i Dimitrova, a omjer pobjeda je 3-1.

Zadnji dvoboj odigrali su prije manje od dva tjedna u 1. kolu olimpijskog turnira u Rio de Janeiru kada je Čilić slavio sa 6:1, 6:4.

'Bila je to velika pobjeda, za moje prvo finale na Masters 1000 turnirima. Kod 2:4 sam pokušao razmišljati pozitivno kako bih se vratio. Činilo mi se da sam vrlo blizu tome da počnem bolje igrati, da mi je samo malo nedostajalo. Odlučio sam više držati loptu u igri i čekati pravu priliku. Isplatilo se što sam u tim trenucima dobro reternirao', rekao je Marin Čilić nakon pobjede do koje je stigao u 1.35 sati po lokalnom vremenu.

Naime, dvoboju je prekinut nakon prvog gema zbog kiše te nakon dva sata nastavljen, kad se u Cincinnatiju već bližila ponoć. Marin neće imati previše vremena za odmor uoči nedjeljnog finala (oko 22 sata po hrvatskom vremenu) protiv Andyja Murrayja koji je u polufinalu lakoćom sa 6:3, 6:3 svladao Kanađanina Miloša Raonića.

'Veselim se finalu. Osjećam se dobro na terenu. Igrao sam odlično ovoga tjedna. Uzbuđen sam što ću u finalu igrati protiv Andyja koji je u sjajnoj formi i igra odlično. No, znam da ću imati šansu za pobjedu, ako odigram dobro', rekao je Čilić uoči okršaja s drugim tenisačem svijeta koji je od poraza u finalu Roland Garrosa nanizao 22 pobjede i u nedjelju će tražiti put prema svom trećem naslovu u Cincinnatiju, a 13. na turnirima Masters 1000 serije.

Finale igra u nedjelju protiv Britanca Andyija Murrayja.

Čilić i Murray dosad su odigrali 13 međusibnih okršaja, a dvije godine stariji Škot je slavio čak 11 puta.

Posljednji put susreli su se ove godine, na zemljanim terenima Queensa, a Škot je pobijedio sa 6:3, 4:6, 6:3. Čilić je pak posljednji put svladao Murrayja u dvorani, na turniru u Rotterdamu 2014. godine.

Murray je dosad osvojio 39 ATP naslova, a Čilić 14.

Već 600 bodova koje je osvojio ulaskom u finale donijeli su Marinu povratak među desetricu najboljih tenisača svijeta na novoj ATP ljestvici. Osvoji li naslov, Čilić će preskočiti i Austrijanca Dominica Thiema te će nastup na US Openu, gdje brani prošlogodišnje polufinale, dočekati kao 9. tenisač svijeta.

Hrvatski tenis imat će priliku u Cincinnatiju osvojiti dva trofeja, jer je Ivan Dodig s Marcelom Mellom stigao do finala u konkurenciji parova polufinalnom pobjedom 6:4, 6:1 protiv kanadske kombinacije Nestor - Pospišil. Dodig i Melo će u finalu igrati protiv nizozemsko-rumunjskog para Rojer - Tecau, koji je u polufinalu svladao braću Bryan sa 6:3, 7:6 (5).