NOVA OPASNOST

Od ove pošasti svi strahuju, ali na Touru nitko nije uhvaćen

28.07.2016 u 18:55

Bionic
Reading

U svijetu biciklizma se u posljednje vrijeme sve više spominje to da pojedini vozači imaju skrivene male motore, no na Tour de Franceu nije bilo takvih pokušaja prevare

Posljednjih godina biciklizam je doživljavao skandal za skandalom. Brojne dopinške afere, od kojih je najveća ona Lancea Armstronga, ozbiljno su naštetile ugledu ovoga sporta. Kontrole su se postrožile, no izgleda da pojedinci i dalje pokušavaju steći nelegalnu prednost u odnosu na suparnike.

Tako se već dugo vremena spominje 'tehnološki doping', odnosno to da postoje bicikli koji u svojim okvirima (ili negdje drugdje) imaju skriveni motor. Od tada je testirano više od deset tisuća bicikala te je uhvaćena samo belgijska biciklistica Femke van den Driessche, zbog čega je dobila zabranu od šest godina.

Na ovogodišnjem Tour de Franceu, na kojem je po treći puta u karijeri slavio Britanac Chris Froome, organizator se također bavio tim problemom te je posebnim sustavom (termičkom kamerom) napravio 3773 testa. Sjajno je za biciklizam to što nitko nije varao na taj način. Barem ne na Touru.