TREĆE ZLATO

Najveći ikada moćno najavio novi olimpijski show

03.07.2016 u 16:37

Bionic
Reading

Najuspješniji sportaš u povijesti olimpijskih igara američki plivač Michael Phelps (31) osvojio je i treću zlatnu medalju na nacionalnom prvenstvu u Omahi

Nakon pobjeda na 200 delfin i 200 mješovito, Phelps je osvojio zlato i na 100 delfin s drugim najboljim rezultatom ove godine u svijetu, 51,00 sekunde. Phelps se tako kvalificirao za OI u tri discipline.

Premda se nije uspio približiti svom i svjetskom rekordu (49,82) bio je zadovoljan nastupom.

'Želio sam pobjedu u posljednjem nastupu na američkom tlu prije OI u Rio de Janeiru i uspio sam. Zadovoljan sam rezultatom, ali za medalju na OI trebat će brže plivati,' poručio je Phelps, vlasnik 22 olimpijske medalje pri čemu je osvojio 18 zlatnih.


Phelps će u Rio de Janeiru nastupiti na svojim petim olimpijskim igrama nakon što je debitirao 2000. u Sydneyju kao 15-godišnjak. Bile su to jedine OI na kojima nije osvojio medalju. U Ateni 2004 je osvojio šest zlata i dvije bronce, u Pekingu 2008. je osvojio osam zlata, a prije četiri godine u Londonu još četiri zlata i dva srebra.

Nakon Londona je rekao da mu je to bilo posljednje natjecanje u karijeri. Međutim, dvije godine poslije odlučio se vratiti s ciljem da nastupi na Igrama u Riju. Povratak nije bio nimalo lak, a bio mu je otežan i šestomjesečnom zabranom nastupanja, nakon što je bio uhićen zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Phelps je strašnim finišem osigurao treće zlato