MOŽE SVE ŠTO POŽELI

Bila bi to jedna od najljepših priča Igara; čeka se konačna odluka

31.05.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Paraolimpijski pobjednik i svjetski rekorder u skoku u dalj Nijemac Markus Rehm još uvijek nije izgubio nadu da će mu biti dopušten nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, a u prilog mu ide i opsežna studija koja upućuje na zaključak da mu proteza ne donosi zanačajnu prednost u odnosu na sportaše bez tjelesnih oštećenja

Ako odluka nadležnih sportskih institucija bude povoljna po njega, Markus Rehm će postati drugi sportaš nakon Južnoafrikanca Oscara Pistoriusa koji je nastupio na olimpijskim igrama, iako koristi protezu od karbonskih vlakana. No, za razliku od Južnoafrikanca koji nije mogao ugroziti najbrže trkače na 400 m, Rehm bi mogao biti opasan suparnik najboljim svjetskim daljašima.

Osim što je i aktualni prvak Njemačke, Rehmov svjetski rekord od 8,40 metara postignut na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu atletičara s tjelesnim oštećenjem, bio bi skok vrijedan zlatnog odličja na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu.

'Ovdje se ne radi o medaljama. Želim predstavljati paraolimpijski sport. Još se uvijek nadam da ću se natjecati na Olimpijskim igrama u Riju', izjavio je Rehm na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni rezultati studije u kojoj su sudjelovali Njemačko sportsko sveučilište iz Koelna, Nacionalni institut napredne industrijske znanosti i tehnologije iz Tokija te sveučilište Boulder iz američke savezne države Colorada.

U izradi studije sudjelovala su trojica skakača koji koriste protezu kakvu ima i Rehm te trojica daljaša bez tjelesnih oštećenja. Znantsvenici su zaključili da su skakači s protezom u nepovoljnom položaju kod trkačkog dijela, ali i da je njihov skok efikasniji.

'Nije ustanovljeno da proteza donosi prednost i to je ono što me veseli', izjavio je Rehm koji se nada da će Međunarodna atletska federacija (IAAF) na vrijeme raspraviti o njegovom slučaju kako bi, bude li odluka pozitivna po njega, mogao nastupiti na OI u Brazilu koje se na programu od 5. do 22. kolovoza.