RUS OTIŠAO U POVIJEST

Karlović i zvijezde umirovili Marata Safina

11.11.2009 u 16:13

Bionic
Reading

Jedan od najtalentiranijih tenisača prošle generacije Marat Safin u pariškom Bercyju je odigrao posljednji profesionalni meč karijere. Čast da umirovi nekadašnjeg broja jedan dobio je predvodnik novog vala Juan Martin del Potro

Safin je pružio dostojan otpor fizički i igrački iznimno moćnom suparniku, no pao je nakon 116 minuta igre i rezultata 6:4, 5:7, 6:4 i otišao u tenisku mirovinu.

Da bi oproštaj bio dostojan igrača koji se uz briljantnu igru isticao i slobodnijim ponašanjem na terenu, pomogle su i situacije u kojima je Rus bacao rekete te se svađao s okolinom, uključujući i samoga sebe.

Marat odlazi, ali priča će ostati. Gotovo 15 milijuna dolara prikupljenih od nagrada s turnira, osvojena dva grand slam naslova, ukupno 15 turnira i more obožavatelja diljem svijeta samo su vrh ledenog brijega dojma koji je ostavio briljantni Rus. Bio je jedan od onih čije je ponašanje odudaralo od nedodirljivih zvijezda svjetskog sporta, a karijeru nikada nije gradio na pikanterijama iz osobnog života.

Nekoliko tjedana je tijekom 2000. i 2001. proveo na vrhu ATP ljestvice, a hrvatskim ljubiteljima tenisa najpoznatiji će ostati po briljantnom meču protiv Ivaniševića u četvrtini finala onog Wimbledona. Tada je ispalio:

'Goran je danas bio predobar i ne osvoji li turnir, shvatit ću to kao osobnu izdaju.'

Goran ga je shvatio ozbiljno i nakon njega svladao još Henama i Raftera te uzeo naslov koji je Safin tako žarko želio.

Rus je ovaj turnir u karijeri osvajao u tri navrata i organizatori su se potrudili da se oproste na dostojanstven način. Nakon meča doveli su mu najveće zvijezde koje su nastupale toga dana i poklonili mu simboličan ključ s kojim je kroz impresivan špalir Safin napustio dvoranu u Bercyju i svijet profesionalnog tenisa. Privilegiju da bude među odabranim imao je i Ivo Karlović.