OSTALO PET KANDIDATA

Blanka u užem krugu za atletičarku godine

10.11.2009 u 13:36

Bionic
Reading

Najbolja hrvatska atletičarka Blanka Vlašić našla se među pet natjecateljica iz 'kraljice sportova' između kojih će IAAF odabrati onu najbolju za 2009. godinu

Blanka Vlašić ove sezone obranila je zlato na Svjetskom prvenstvu u Berlinu, a na Hanžekovićevom memorijalu u Zagrebu stigla je i do drugog najvećeg skoka (208 cm) u povijesti ženskog visa.

Osim Splićanke, na skraćenoj listi našle su se svjetska prvakinja na 400 m Amerikanka Sanya Richards, zatim svjetska prvakinja u bacanju kugle Novozelanđanka Valeri Vili, pa poljska kladivašica Anita Wlodarczyk, koja je na SP u Berlinu do zlata došla novim svjetskim rekordom,te ruska motkašica Jelena Isinbajeva, koja je ove godine postavila novi svjetski rekord sa 5.06 metara, ali je na SP u Berlinu neočekivano ostala bez medalje.

Blanka Vlašić je 2007, kada je prvi put postala svjetska prvakinja, osvojila nagradu za najbolju atletičarku Europe, a u izboru za najbolju atletičarku svijeta pretekla ju je etiopska dugoprugašica Meseret Defar. No tada je hrvatska rekorderka od IAAF-a dobila nagradu za rezultat godine, što je zaslužila preskočivši 207 centimetara. Prošle godine Vlašić je zauzela osmo mjesto u izboru za najbolju atletičarku svijeta.

Zanimljivo je kako među zadnjih pet nije ušla svjetska prvakinja na 3.000 metara sa zaprekama Marta Dominguez. Naime, Španjolka je početkom listopada u izboru Europske atletske federacije proglašena najboljom atletičarkom Europe, a Vlašić i Isinbajeva bile su druga i treća.

Međunarodna atletska federacija dan ranije objavila je imena pet atletičara koji su se našli u užem izboru za najboljeg atletičara godine. Na listi se nalaze sprinteri Usain Bolt i Tyson Gay, dugoprugaš Kenenisa Bekele, skakač s motkom Steve Hooker i bacač koplja Andreas Thorkildsen.

Najbolji će biti proglašeni 22. studenog na IAAF-ovoj gala-večeri u Monacu.