UTRKA KROZ BISER

Čarobni Dubrovnik dao nove trkačke hrvatske prvake

02.05.2016 u 15:54

Bionic
Reading

Veličanstvenu nedjeljnu završnicu manifestacije Du Motion - Runners; Days Dubrovnik nije uspjela pokvariti niti kiša! Štoviše, ukoliko se pita trkače, njima je vrijeme i odgovaralo za bolje rezultate. Stotine njih ispunilo je ulice Dubrovnika i istrčalo 21 kilometar staze koja postaje sve privlačnija rekreativcima iz Hrvatske i susjednih zemalja, ali i udaljenih država poput Brazila, Ekvadora, SAD-a, Kanade, Rusije, Australije, Singapura i Južnoafričke Republike

'Dubrovnik je apsolutno najbolja lokacija za polumaraton na svijetu,' ustvrdio je i prije utrke Britanac Bedansh Chaudhary.

Sudjelovanje trkača iz preko 30 zemalja svijeta još je jednom potvrdilo brzinu kojom se Dubrovnik pozicionirao na međunarodnoj atletskoj karti, ali i sjajnu budućnost koja pred njim stoji. Du Motion je uz to na ulice privukao velik broj građana Dubrovnika svih generacija, te tako pored turističkog ispunio i sportski dio svoje misije promoviranjem potrebe kretanja i zdravog načina života. Veliko je to priznanje i dubrovačkoj atletici, koja ove godine slavi 105 godina.

Drugi po redu Dubrovački polumaraton, koji je ove godine bio domaćin pojedinačnom Prvenstvu Hrvatske u polumaratonu, istrčao je 581 trkač, gotovo dvostruko više nego na prošlogodišnjoj premijeri. Najbolji u muškoj kategoriji bili su Danijel Fak iz AK Svetice (1:12:22.15), Dražen Dinjar iz AK Rudolf Perešin (1:13:26.99) i Dario Ivanovski iz Makedonije (1:14:00.66). U ženskoj kategoriji kao najbolje su slavile Nikolina Stepan iz AK Svetice (1:21:33.58), Tanja Samardžić iz AK Sinj (1:29:40.87) i Aleksandra Marinkov iz Team Friends, Srbija

Novi prvaci Hrvatske i klupske kolege, Fak i Stepan, obećali su povratak u Dubrovnik  i iduće godine.


'Staza je zahtjevna, ali zanimljiva. Fenomenalna atmosfera, sve je predobro organizirano, dojmovi su odlični.'

U nedjelju se trčala i 5-kilometarska utrka humanitarnog karaktera. Prihod od startnina, 40 tisuća kuna, bit će uplaćen za liječenje Karle Sentić, a i sam odaziv građana, učenika i sportaša, njih preko 750, odaslao je prekrasnu poruku mladoj Dubrovkinji. Rezultatski, najbrži u muškoj kategoriji bili su Plamen Aleksiev iz Bugarske (19:56.89), Martin Molk iz Slovenije (20:37.99) i Patrik Papac iz dubrovačkog VK Neptun (20:46.12). U ženskoj kategoriji najbrže su bile Lucia Lana Alibegović iz AK Škofja Loka, Lejla Krilić iz PK Orka Mostar (26:35.61) i Lea Madeško iz AK Dubrovnik (26:39.54).

Dan prije, u subotu, sudionici iznimno zahtjevne Utrke dubrovačkim zidinama uživali su u sunčanom vremenu i fenomenalnom pogledu na grad, a najbolji među njima, Dubrovkinja Nela Madeško u ženskoj konkurenciji i Zagrepčanin Željko Konosić u muškoj, primili su pored medalja i pobjedničke pehare. Subota je na Stradunu bila pravi epicentar smijeha i radosti zahvaljujući dječjim utrkama s 500 osnovnoškolaca, koji su svi za svoj trud primili medalje i velike aplauze oduševljene publike.

Svim prijavljenim trkačima osigurani su besplatni posjet Lokrumu, ulazak na Dubrovačke zidine i gradske muzeje te ugostiteljski popusti, sve kako bi im se pružila najbolja moguća dobrodošlica i dodatno približile ljepote kojima Dubrovnik obiluje.

Koliko su gosti oduševljeni tom dobrodošlicom, ali i cjelokupnim doživljajem, dovoljno govore komentari nakon utrke, puni hvale za besprijekornu organizaciju utrke u prekrasnom gradu. Posebno su volonteri, stalno na raspolaganju i s osmijehom na licima, zaslužili brojne pohvale.

Ovogodišnji Du Motion opravdao je sva očekivanja u zahtjevnim vremenskim prilikama te visoko podigao ljestvicu za iduće izdanje, s čijom se pripremom.