NEMA MILOSTI

Nova sramota u atletici; ostaje bez olimpijskog zlata

24.03.2016 u 14:55

Bionic
Reading

Ruski atletičar Sergej Kirdjapkin, olimpijski pobjednik iz Londona u utrci hodača na 50 km, ostat će bez te medalje nakon što je Sud za sportsku arbitražu (CAS) prihvatio žalbu Međunarodne atletske federacije (IAAF) protiv ruske anti-dopinške agencije (RUSADA), a bez odličja s OI 2012. trebalo bi ostati još dvoje ruskih atletičara

Osim u slučaju Kirdjapkina, IAAF je podnio još pet žalbi na selektivno izricanje kazni ruske anti-dopinške agencije, a sud u Lausannei pozitivno se očitovao u svih šest slučajeva. Tako će bez Kirdjapkina bez olimpijskih odličja ostati i pobjednica na 3000 metara sa zaprekama Julija Zaripova te srebrna u utrci hodačica na 20 km Olga Kaniškina.

RUSADA je kod svih atletičara u ovim slučajevima pronašla nepravilnosti u odnosu na tzv. 'biološku putovnicu', te im izrekla zabrane nastupanja koje su sezale od dvije godine do doživotnih suspenzije. No, RUSADA je u svojim disciplinskim mjerama zaobišla razdoblje u kojem su sportaši osvajali odličja na najvećim natjecanjima, poput olimpijskih igara ili svjetskih prvenstava.

Uz spomenuto troje osvajača medalja na Olimpijskim igrama u Londonu, pozitivno rješenje IAAF-ove žalbe znači da će bez nekih osvojenih odličja ostati bivši olimpijski pobjednik Valerij Borčin te svjetski prvak i doprvak iz 2011. godine Sergej Bakulin i Vladimir Kanajkin.

Diskvalifikacija Kirdjapkinova londonskog rezultata znači veliku pobjedu za Australca Jareda Tallenta koji se dugo borio za pravdu i oduzimanje odličja ruskom atletičaru.

'Povijest se ponovno ispisuje. Olimpijski sam pobjednik i pravda je zadovoljena. Vrlo sam uzbuđen zbog ispravljanja rezultata i zahvaljujem svima koji su me podržavali na ovom putu', izjavio je Tallent u objavi za medije.

Kinez Si Tianfeng trebao bi umjesto bronce dobiti srebrno odličje, a Irac Robert Heffernan koji je utrku završio na nezahvalnom četvrtom mjestu, trebao bi biti nagrađen brončanom medaljom.

Ruski atletski savez je pod suspenzijom IAAF zbog dokazanog sistematskog dopingiranja ruskih reprezentativaca, a ako se stanje u ruskoj atletici bitnije ne promijeni, moguće je da će reprezentativci ove atletske velesile ostati bez nastupa na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.