JEDNOGLASNO IZVJEŠĆE

Rashodi HOO-a 117 milijuna kuna; godina završena u 'plusu'

29.02.2016 u 19:32

Bionic
Reading

Iako je 2015. godina bila teška, složena i izazovna, Hrvatski olimpijski odbor ju je završio uspješno - u programskom, sportskom i financijskom smislu

'Uspjeli smo održati stabilnost sustava i financiranja, a što je najvažnije, postigli smo naš strateški cilj, realizirali smo sve redovne programe u cijelosti', pričao je predsjednik Zlatko Mateša.

Glavni razlog sazivanja Skupštine bilo je usvajanje prijedloga Programskog i financijskog izvješća HOO-a za 2015. godinu. Iz njega proizlazi da je HOO imao prihode u iznosu od 120,8 milijuna kuna i rashode od 117,1 milijun kuna, čime je ostvario knjigovodstveni višak prihoda u iznosu od 3,68 milijuna kuna.

'HOO više od 90 posto sredstava ulaže u svoju osnovnu djelatnost, dakle sport i sportaše', iznio je glavni tajnik HOO-a Josip Čop podatak na sjednici.

U izvješću stoji i da su hrvatski sportaši nastupili na 150 svjetskih i 155 europskih prvenstava, 99 svjetskih kupova i 63 europska kupa. Osvojili su 222 odličja na svjetskim i europskim prvenstvima, 118 na svjetskim i europskim kupovima te 11 odličja na Europskim igrama u Bakuu. Prema evidenciji iz Registra kategoriziranih sportaša krajem 2015. godine bilo je registrirano 4275 sportaša od čega 503 vrhunskih I., II. i III. kategorije.

Predolimpijska 2015. godina bila je u znaku završne faze priprema za Olimpijske igre Rio 2016. Cilj je bio što većem broju sportaša omogućiti ispunjenje olimpijskih normi. Zadnjeg dana 2015. godine HOO je u svom olimpijskom programu imao 96 sportaša, od kojih je njih 36 osiguralo nastup na OI. Tijekom godine je 17 sportaša uvršteno u program za Zimske olimpijske igre u PyeongChangu 2018. godine.

Kroz svoja tri razvojna programa za sportaše HOO je brinuo o 257 sportaša u dobi od 12 do 24 godine. Sufinancirao je i rad 59 trenera razvrstanih u sedam kategorija, a čije su uvrštavanje predlagali nacionalni sportski savezi.

HOO je i u 2015. godini uspješno sudjelovao u raznim programima Olimpijske solidarnosti, posebno onima namijenjenim pripremama i kvalifikacijama sportaša za OI u Riju te realizirao sredstva u iznosu od 1,9 milijuna kuna.

Na području poticanja sporta na lokalnoj razini HOO je dodjelom sredstava za nabavku opreme i rekvizita podržao 46 sportskih zajednica i klubova u stvaranju uvjeta za rad sa sportašima. U tradicionalnu manifestaciju HOO-a Olimpijski festival dječjih vrtića uključilo se 15 tisuća djece iz 423 vrtića, a u obilježavanju Hrvatskog olimpijskog dana sudjelovalo je više od 12 tisuća osoba.

'Zadatak je Hrvatskog olimpijskog odbora je i nadalje ustrajati na svakoj zadaći koja mu je povjerena i na način koji donosi novu vrijednost sportu i hrvatskom društvu te svjetskom olimpijskom pokretu kojem Hrvatska pripada', jedan je od zaključaka Programskog i financijskog izvješća za prošlu godinu koje će se uputiti na usvajanje Hrvatskom Saboru.