GLAS LIJEČNIKA

Globalna prijetnja; sportaši moraju sami odlučiti

10.02.2016 u 15:03

Bionic
Reading

Potrebno je pozorno pratiti širenje Zika virusa u Brazilu, ali on nije prijetnja Olimpijskim igrama koje se od 5. do 21. kolovoza održavaju u Rio de Janeiru, izjavio je u srijedu liječnik njemačke olimpijske reprezentacije

Glavni liječnik Njemačke olimpijske sportske konfederacije Bernd Wolfarth je međutim dodao kako sportaši sami trebaju odlučiti žele li sudjelovati na OI u Rio de Janeiru.

'Osim činjenice da sportaši sami trebaju odlučiti žele li se natjecati na OI, potrebno je vrlo pozorno pratiti širenje virusa', kazao je Wolfarth.

Virus zika kojeg prenosi komarac i koji je raširen u Brazilu te ga se povezuje s rođenjem djece s malformacijama, izazvao je veliku zabrinutost među sportašima i sportskim dužnsonicima diljem svijeta koji se pripremaju za Igre.

SAD- i Kenija su u ponedjeljak i utorak objavile da razmatraju mogućnost odustajanja od nastupa svojih sportaša na OI zbog straha od virusa zika. Kenijski su sportski dužnsonici nešto kasnije izjavili da je ipak prerano govoriti o tome.

U srijedu je Toni Minichiello, trener svjetske prvakinje u sedmoboju Jessice Ennis-Hill izjavio kako bi Velika Britanija mogla preseliti kamp za pripreme sportaša izvan Brazila te da on neće poticati svoju štićenicu da ide u Rio braniti naslov olimpisjke prvakinje.

Za sada nema cjepiva niti lijeka za zika virus tako da je jedini način borbe zaprašivanje komaraca i zaštita od uboda komaraca.