PONOVIO PRIJESTUP

Novi doping skandal: Osam godina suspenzije hrvatskom sportašu!

09.02.2016 u 12:29

Bionic
Reading

Hrvatski hrvač Siniša Hogač suspendiran je na osam godina zbog ponovljenog kršenja zabrane korištenja dopinga, objavio je u utorak Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA).

'Na dopinškom testiranju izvan natjecanja obavljenom 2. prosinca 2015. godine, u biološkom uzorku sportaša Siniše Hogača, člana Hrvatskog hrvačkog saveza, analizom akreditiranog WADA-inog laboratorija iz Seibersdorfa, utvrđeno je prisustvo stanozolola i metabolita anaboličkog steroida stanozolola (kategorija S1. Anabolička sredstva iz Popisa zabranjenih sredstava 2015.)' objavio je HZTA.

'Na sjednici Stegovnog vijeća HZTA održanoj 25. siječnja 2016., pri razmatranju visine sankcije Vijeće je izvršilo uvid u Odluku Stegovnog vijeća HZTA od 10. lipnja 2014. kojom je sportašu izrečena mjera zabrane nastupanja i sudjelovanja na svim sportskim aktivnostima u trajanju od dvije godine i koja je u tijeku, odnosno traje do 8. svibnja 2016. Siniša Hogač je, dakle, drugi put prekršio antidopinško pravilo – i to tijekom trajanja izrečene mjere. Za ponovljeno, drugo kršenje antidopinškog pravila određeno mu je razdoblje nepodobnosti u trajanju od osam (8) godina koje se računa od dana prestanka trajanja mjere izrečene Odlukom od 10. lipnja 2014., dakle od prvog sljedećeg dana, odnosno od 9. svibnja 2016. i traje do 8. svibnja 2024.', zaključuje HZTA.

HZTA također navodi da sportaš tijekom postupka provođenja dopinške kontrole nije imao nikakvih komentara ni primjedbi što je i potvrdio potpisom na Obrascu za dopinšku kontrolu. HZTA je 21. prosinca 2015. obavijestila sportaša o nepovoljnom laboratorijskom nalazu i zatražila pisano očitovanje, da pošalje eventualno postojeće terapijsko izuzeće, te mu je ukazala na pravo traženja analize uzorka B. Sportaš se na obavijest o nepovoljnom laboratorijskom nalazu nije očitovao, nije zatražio analizu uzorka B, a isto tako nije dostavio ni terapijsko izuzeće niti eventualnu medicinsku dokumentaciju za terapijsko izuzeće.