U AKCIJI 96 BORACA

Prvenstvo Hrvatske u grapplingu: Najjači turnir zadnjih godina...

08.02.2016 u 15:56

Bionic
Reading

U subotu, 6. veljače u Zagrebu je održano Prvenstvo Hrvatske u grapplingu za juniore i seniore. Riječ je o sportu, jednoj od vrsta hrvanja, u kojem je cilj natjerati protivnika na predaju, obično nekim zahvatom poput poluge ili gušenja

Natjecanje je u organizaciji Trešnjevka Thundersa privuklo gotovo stotinu najboljih grapplera i grapplerica iz cijele Hrvatske (bilo ih je ravno 96-ero), iz ukupno 25 klubova. Tribine dvorane u Osnovnoj školi Fran Galović u zagrebačkim Dugavama u subotu bile su tijesne za svu publiku koja je došla vidjeti atraktivne poteze iz ovog borilačkog sporta.

Većina favorita u seniorskim kategorijama -66 kg, -71 kg, -92 kg, -100 kg i +100 kg ostvarili su zacrtane ciljeve i osvojili planirana zlatna odličja, ali bilo je i iznenađenja.

Do 66 kg prvak je Stipe Brčić ( Mangetsu). Do 71 kg Goran Lovrek (UFK Trešnjevka) osvojio je svoj četvrti naslov prvaka. Prvaci su dalje Krešimir Jurković (do 92 kg, Alliance Black Dragon), Ivica Tadijanov (do 100 kg, HK Osijek) te Saša Milinković koji je u napetoj finalnoj borbi kategorije +100 kg pobijedio na bodove veterana Vladu Pilipovića (UFK Trešnjevka).

Dvostruke krune


Zanimljivost ovog natjecanja bile su kategorije -77 kg i -84 kg, i nastup hrvatskih mladih talenata, Maxa Arnolda (BJJ Virovitica ) i Ivana Čosića (UFK Trešnjevka) koji su obojica sa svojih tek navršenih 18 godina pobijedili sve konkurente u svojim kategorijama, simultano se boreći u juniorskoj i u seniorskoj dobnoj skupini. Max Arnold pobijedio je u sve tri borbe u juniorskoj kao i u tri borbe u seniorskoj kategoriji.

Ivan Čosić ostvario je ponajbolji nastup turnira. Kao prvak juniora do 84 kg imao je i nastup u seniorskoj kategoriji koja je imala najveći broj natjecatelja (20), među kojima su bili i poznati hrvatski MMA profesionalci kao i bivši reprezentativci u grapplingu. Istaknuo se i Šime Morović (UFK Trešnjevka) koji je osim srebra u juniorskoj kategoriji -77 kg ostvario i 2. mjesto u seniorskoj konkurenciji iste kategorije, izgubivši submissionom od spomenutog Maxa Arnolda u zadnjih 20 sekundi borbe pri Šiminom vodstvu od 6:0

Kod djevojaka u kategoriji -58kg prvakinja Savić Mirna (Lutador VG) pobijedila je Vandu Pavić (HK Osijek), dok je Sanja Juzbašić (HK Osijek) nastupila iznad svoje kategorije, i u kategoriji do 71 kg pobijedila je srebrnu Nevenu Divjak (Team X Bjelovar).

U trci za najbolji klub turnira do samog kraja poravnati su bili, kao i obično, HK Osijek i UFK Trešnjevka. I dok je u muškoj konkurenciji UFK Trešnjevka bila za nijansu bolja, na kraju su prevagu donijele dvije natjecateljice HK Osijeka, koje su donijele svojem klubu jedno zlato i jedno srebro te je HK Osijek zasluženo najbolji klub turnira!

O samoj organizaciji i razini događaja najbolje govore komentari nekih od naših najiskusnijih i najuspješnijih grapplera, medaljaša i prvaka, na društvenim mrežama.

"Najbolje organiziran od svih grappling turnira" - D. A.
"Definitivno najjači turnir zadnjih godina" - S. M.

Uz Prvenstvo održana je i Izvanredna sjednica skupštine Hrvatskog grappling saveza. Nakon turbulencija koje su hrvanje i Međunarodna hrvačka federacija (United World Wrestling, bivša FILA) prošli u proteklim godinama, uzrokovanih statusom hrvanja kao olimpijskog sporta, sad su se stvari normalizirale i Savez normalno nastavlja s radom, te ovim putem Savez upućuje poziv svim zainteresiranim klubove da se pridruže!

Detalji na službenim stranicama Saveza.

Kompletni rezultati

Seniori
66 kg
1. BRCIC Stjepan MANGETSU
2. STRUNJE Vedran HK OSIJEK
3. STOJANOVIC Aleksandar HK DARDA
4. TADIC Vito TREŠNJEVKA THUNDERS

71 kg
1 LOVREK Goran HK TREŠNJEVKA
2 ILIJAŠ Josip GK KINGS
3 POPOVIC Tihomir HK OSIJEK
3 BRCIC Stjepan MANGETSU

77 kg
1 ARNOLD Max BJJ VIROVITICA
2 MOROVIC Šime UFK TREŠNJEVKA
3 KLARIC Zlatko UFK TREŠNJEVKA
3 MATEŠIC Ivan SUBOS

84 kg
1. COSIC Ivan UFK TREŠNJEVKA
2. RAKOCIJA Ivan BJJ ZADAR TEAM NEVES CHECKMAT
3. ERKAPIC Miro HK OSIJEK
3. JURIN Lovre BJJ ZADAR TEAM NEVES CHECKMAT

92 kg

1. JURKOVIC Krešo HAJJK MLADOST ALLIANCE BD
2. ARMANDA Danijel ROGER GRACIE SPLIT
3. ANCIC Nikola SUBOS
3. MARIJANOVIC Ivan LUTADOR

100 kg
1. TADIJANOV Ivica HK OSIJEK
2. VIDAKOVIC Goran HK OSIJEK
3. ANCIC Nikola SUBOS
3. ŠUMANDL Josip HAJJK MLADOST ALLIANCE BD

+100 kg
1. MILINKOVIC Saša HK OSIJEK
2. PILIPOVIC Vlado UFK TREŠNJEVKA
3. ORŠANIC Luka UFK TREŠNJEVKA
3. NIKOLIC Tomislav RGA SPLIT

Seniorke
58 kg
1 SAVIC Mirna LUTADOR
2 PAVIC Vanda HK OSIJEK

64 kg
1 JUZBAŠIC Sanja HK OSIJEK
2 DIVJAK Nevena TEAM X BJELOVAR

Juniori
62 kg
1 POLJANEC Matija JK MIHOVIL ŠEMOVEC
2 BOTIC Ivan JJK URAGAN

66 kg

1 BERNAT Zvonimir MMA VARAŽDIN
2 DINJEŠ Andrija VUKOVARSKI SOKOL

71 kg

1 TKALEC Patrik GK KINGS
2 POZNIC Slaven HK OSIJEK
3 CRMARIC Petar JJK URAGAN

77 kg
1 ARNOLD Max BJJ VIROVITICA
2 MOROVIC Šime UFK TREŠNJEVKA
3 CULJAK Kristijan HK OSIJEK
4 TOLUŠIC Ante JJK URAGAN

84 kg
1 COSIC Ivan UFK TREŠNJEVKA
2 RAKOCIJA Ivan BJJ VIROVITICA
3 BACIC Duje GUERILLA ATHLETICS
3 DOMINKOVIC Mario BAN TEAM

92 kg
1 IVANIC Bruno TEAM X BJELOVAR
2 PINTARIC Luka VUKOVARSKI SOKOL