KINEZIMA POBJEDA

Dvorana u Balama treći sportski objekt na svijetu

29.10.2009 u 17:22

Bionic
Reading

Na ceremoniji svečane dodjele medalja najboljim svjetskim sportskim objektima u Kölnu je svečano uručena brončana medalja predstavnicima Studia 3LHD za Sportsku dvoranu Bale u istarskom gradiću Bale

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) i Međunarodna udruga za sportske i rekreacijske objekte (IAKS), te Međunarodni paraolimpijski odbor (MPO) bienalno dodjeljuju 'IOC/IAKS Award' najboljim arhitektonskim ostvarenjima objekata namijenjenih sportu i rekreaciji, odnosno 'IPC/ IAKS Distinction Award', nagradu za projekte koji su posebno prilagođeni sportašima i gledateljima s invaliditetom. U 20 godina dugoj tradiciji IOC/IAKS nagrade, ovogodišnja je bila rekordna po broju prijava - 117 arhitektonskih ostvarenja iz 26 zemalja. Zlatom je nagrađeno 7 projekata, srebrom 9, a broncom 8, te su posebno priznanje primila još 4 projekta, dok je za IPC/IAKS Distinction Award od 54 prijavljena rada nagrađeno 10. Najviše nagrada osvojila su olimpijska borilišta izgrađena za potrebe OI Peking 2008., olimpijski stadion 'Ptičje gnijezdo', teniski centar i centar za vodene sportove 'Vodena kocka' te je Kina proglašena ukupnim pobjednikom.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša istaknuo je sportsku dvoranu u Balama, koja je stajala 7 milijuna kuna, kao svjetski primjer sportske gradnje, napravljene u zajedništvu arhitekture, umjetnosti, kulture i sporta te u suživotu s tradicionalnim i suvremenim.

Sportska dvorana u Balama, izgrađena u malom istarskom gradiću s 1000 stanovnika, zbog svoje je specifične uklopljenosti u postojeći okoliš i izuzetne uloge koju ima za lokalnu zajednicu već osvojila niz međunarodnih i domaćih arhitektonskih priznanja, uključujući i nagradu na Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni WAF 2008, a sada je primila nagradu od jedine međunarodne institucije koja nagrađuje isključivo sportske objekte.

3LHD je osim ove sportske dvorane projektirao i splitsku Spaladium Arenu, riječki Centar Zamet, te nedavno otvoren Zagrebački plesni centar, a skoru realizaciju očekuju Hotel Lone u Rovinju, Autobusni kolodvor u Rijeci, te poslovni projekti u Zagrebu i Splitu.