ČEKA NOVU PRILIKU

Emotivna sportska priča: Kokain, tablete - propast

28.12.2015 u 14:58

Bionic
Reading

Talijanski biciklist Luca Paolini (38) koji je u srpnju pao na dopinškoj kontroli na Tour de Franceu, 'otvorio je dušu' u razgovoru za Gazzetta dello Sport priznavši kako je uzimao kokain te postao ovisan o tabletama za spavanje

'Pozitivan nalaz na dopinškoj kontroli me probudio i potražio sam stručnu pomoć. Preuzeo sam odgovornost i pokucao na vrata liječnika. Ne tražim nikakav izgovor za sve pogreške koje sam činio. Sve ovo govorim kako i drugi ne bi ponovili moje pogreške,' kazao je Paolini koji je od 2011. član ruske Katjuše. Trenutačno je na odvikavanju i čeka kaznu Međunarodne biciklističke federacije.

Paolini je pao na dopinškom pregledu nakon sedme etape utrke po Francuskoj, a bio je pozitivan na kokain. Priznao je kako je kokain počeo uzimati prije deset godina kada mu je umro brat.

'Sve je počelo s tabletama za spavanje, a završilo s kokainom. Moj najveći izazov je bio svakodnevan život. Problemi su bili veći ili manji, a uz sve to i biciklizam je prepun stresova. Tražio sam izlaz iz stresnih situacija i nalazio ih u tabletama i kokainu,' rekao je Paolini.

Priznao je kako je kokain posljednji put uzeo tijekom priprema za ovogodišnji Tour de France

'Želio sam se malo opustiti tijekom priprema. Međutim, nekoliko dana nakon početka utrke su me ulovili,' kazao je i nastavio: 'Nije mi žao. Tako je trebalo biti. Izdao sam mnoge ljude koji su vjerovali u mene. Izdao sam obitelj i prijatelje. To me najviše bolji.'

Međunarodna biciklistička federacija je početkom prosinca objavila kako je njegov slučaj predala svom Anti-dopinškom tribunalu koji će odlučiti o kazni. Ruska momčad mu za sada nije zalupila vratima. I oni čekaju odluku.


'Nisam siguran hoću li dobiti novu priliku, hoću li više ikada nastupiti na nekoj utrci s brojem na leđima. Međutim, dobro sam naučio ovu lekciju. Probleme treba rješavati, a ne ih skrivati. Nije sramota zatražiti pomoć,' poručio je talijanski biciklist.

Paolini je tijekom karijere osvojio brončanu medalju na svjetskom prvenstvu 2004. u cestovnoj utrci, ostvario je jednu etapnu pobjedu na Giro d'Italia, te jednu na Vuelti. Slavio je i na nekoliko poznatih jednodnevnih utrka. Profesionalnu karijeru je započeo u Mapei-Quick Stepu (2000–2002), potom je vozio za Quick Step-Innergetic (2003–2005), Liquigas (2006-2007), Acqua & Sapone-Caffè Mokambo (2008-2010), a od 2011. je član Katuše.