PO ĆEMU JE PAMTIMO?

Od Rakitićeve 'eksplozije' do hapšenja i dopinga...

26.12.2015 u 08:55

Bionic
Reading

Kalendarski 2015. godina je na izmaku, no postoje sportaši i njihovi veliki uspjesi zbog kojih ćemo se ove godine rado sjetiti. Bilo je i sportaša koji su podbacili, od kojih smo očekivali više. Međutim, svaki od tih nastupa zaslužili su prostor u ovom pregledu sportske 2015. godine

Nakon tuge zbog otkazivanja Snježne kraljice 2014. godine, početak sportske 2015. bio je kudikamo sretniji po organizatore zagrebačke skijaške utrke. Ove godine 4. siječnja vozile su skijašice, a pobjedu je odnijela Amerikanka Mikaela Shiffrin. U muškoj konkurenciji, koju se očekivalo više s obzirom na nastup Ivice Kostelića, slavio je Austrijanac Marcel Hirscher. Hrvatski skijaš na kraju je bio (tek) 20., ali kao i uvijek - sa Medvednice je u svijet otišla prekrasna slika.

RUKOMETAŠI PODBACILI

Sredinom siječnja, sportski prioritet Hrvata preselio je sa snijega na pijesak, odnosno dvorane u Kataru. Bilo je to prvo veliko sportsko natjecanje u 2015. godini na kojem su nastupili hrvatski sportaši, a na SP-u od 15. siječnja do 1. veljače u Kataru i nastupile su 24 najbolje reprezentacije svijeta.

Hrvatska je bila jedna od kandidata za odličje jer je na zadnjih pet natjecanja osvojila jedno srebro (Mediteranske igre 2013) i tri bronce (svjetsko 2013 i europsko prvenstvo 2012, olimpijske igre 2012), a do sada je na svjetskim prvenstvima osvojila pet medalja - jedno zlato, tri srebra i jednu broncu. Najveći uspjeh ostvaren je 2003. godine u Portugalu na kojem su osvojili prvo mjesto. U Kataru je Hrvatska u prvom dijelu prvenstva igrala u Dohi u skupini B u kojoj su još bile i reprezentacije BiH, Makedonije, Austrije, Tunisa i Irana.

U susretu 1. kola Hrvatska je pobijedili Austriju sa 32-30, u 2. Tunis sa 28:25, 3. Iran sa 41:22 i u 4. Makedoniju sa 29:26 i time i prije utakmice posljednjeg kola protiv BiH osigurala prvo mjesto u skupini B.

U susretu bez rezultatskog značaja za obje reprezentacije rukometaši Hrvatske su pobijedili BiH sa 28:21 i bez poraza osigurali plasman u drugi krug natjecanja.

U utakmici osmine finala hvatski su reprezentativci teže od očekivanog svladali Brazil sa 26:25 i izborili nastup među osam najboljih momčadi svijeta da bi u odlučujućem susretu za ulazak u polufinale izgubili od Poljske sa 22-24 i time, ne samo ostali bez šestoga uzastopnog polufinala na velikim natjecanjima, već i bez mogućnosti da se borbe za medalju.

U utakmici za 5. mjesto Hrvatska je izgubila od Danske sa 24:28 i tako zauzela 6. mjesto na SP u Kataru, a izbornik Slavko Goluža je nakon pet godina podnio neopozivu ostavku.

Na mjesto izbornika postavljen je dotadašnji trener bjeloruskog Meškova iz Bresta Željko Babić koji je ranije bio pomoćnik Slavka Goluže, a u Babićevom novom stručnom stožeru ulogu pomoćnog trenera povjerena je bivšem reprezentativcu Petru Metličiću, dok je jedan od najboljih rukometaša svijeta Ivano Balić preuzeo funkciju koordinatora za muški rukomet u Hrvatskom rukometnom savezu.

Od rukometnih rezultata ove godine valja izdvojiti finale Lige prvaka, u kojem je igralo i dvoje Hrvata. Na golu Veszprema bio je Mirko Alilović, dok se na crti s igračima Barcelone, osvajačima ovog natjecanja,  borio se Renato Sulić.

DODIG U KLUBU OSVAJAČA GRAND SLAM NASLOVA

Taman u vrijeme završnice SP-a, u Zagrebu se održavao ATP Indoors, kojem je to bilo posljednje izdanje. A pobjednik turnira bio je Španjolac Guillermo García-López koji je u finalu sa 7:6 (4), 6:3 svladao Talijana Andreasa Seppija.

Najsjajniji trenutak hrvatskog tenisa u 2015. godini bio je pariški trijumf Ivana Dodiga u paru s Brazilcem Marcelom Melom. Dvije godine nakon poraza u finalu Wimbledona, hrvatsko-brazilska kombinacija uzvratila je najtrofejnijem paru svih vremena, američkim blizancima Bobu i Mikeu Bryanu, slavljem na središnjem terenu Roland Garrosa. Tog 5. lipnja Ivan Dodig i Marcelo Melo su u sjajnom i neizvjesnom finalu svladali braću Bryan sa 6:7 (5), 7:6 (5), 7:5 i upisali svoja imena među teniske besmrtnike.


Hrvatski klub osvajača Grand Slam naslova dobio je novog, sedmog člana. Ivan Dodig se pridružio Goranu Ivaniševiću, Marinu Čiliću, Ivi Majoli, Nikoli Piliću, Dragutinu Mitiću i Mirjani Lučić-Baroni koji su prije njega osvajali naslove u pojedinačnoj ili konkurenciji parova. Osim toga, Dodig i Melo su kompletirali parišku kolekciju osvojivši i trofej na turniru Masters 1000 serije u dvorani Bercy.

Značajan je bio i Dodigov doprinos u hrvatskoj Davis Cup reprezentaciji koja je nakon poraza (0:5) u 1. kolu Svjetske skupine, u ožujku, na gostovanju kod Srbije, predvođene najboljim svjetskim igračem Novakom Đokovićem, u rujnu izborila mjesto među 16 najboljih reprezentacija svijeta pobjedom u Brazilu (3:1). Dodig je u paru s Frankom Škugorom donio važan bod protiv kombinacije Melo - Soares, a za preostala dva pobrinuo se Borna Ćorić pojedinačnim pobjedama nad Thomazom Belluccijem i Joaom Souzom. Osim tih mečeva, 19-godišnji Zagrepčanin će iz 2015. godine zasigurno najviše pamtiti podvig s turnira u Dubaiju, gdje je iz kvalifikacija došao do polufinala pobjedom nad 3. igračem svijeta Britancem Andyjem Murrayjem.

Marin Čilić, koji je zbog ozljeda propustio oba nastupa reprezentacije, i ove je godine bio najbolje rangirani hrvatski tenisač, ostvarivši najbolji pojedinačni rezultat na Grand Slam turnirima. Branivši naslov na US Openu stigao je do polufinala, iako je još u osmini finala ozlijedio skočni zglob te u takvom fizičkom stanju nije mogao pružiti pravi otpor kasnijem pobjedniku Novaku Đokoviću. Obranom naslova na turniru u Moskvi, Marin je nastavio niz od osam uzastopnih godina u kojima je osvojio barem jedan ATP naslov.

Sjajna je sezona i iza Ive Karlovića, u kojoj je u Delray Beachu osvojio svoj šesti ATP naslov, bio jedan od samo četvorice tenisača koji je uspio pobijediti Novaka Đokovića te srušio rekord Gorana Ivaniševića na ljestvici igrača s najviše aseva u karijeri. Karlović se zasada zaustavio na 10.442 neobranjiva servisa i još ne pomišlja stati.

PUNO MEDALJA S PRVIH EUROPSKIH MEDALJA

Od 12. do 28. lipnja u Bakuu su održane prve Europske igre na kojima je nastupilo više od 5,800 sportaša iz 50 zemalja, među kojima i 106 hrvatskih sportaša. Natjecanja su održana u 24 sporta, a za devet sportova (stolni tenis, streljaštvo, taekwondo, triatlon, biciklizam, odbojka na pijesku, odbojka, judo, streličarstvo) bile su to i kvalifikacije za Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine.

Koliko su Europske igre bile jako natjecanja možda najbolje oslikava podatak kako je u Bakuu nastupilo 150 osvajača olimpijskih odličja te gotovo 200 svjetskih prvaka u svojim disciplinama. Hrvatske boje na igrama je branilo 106 sportaša u 18 sportova. Stjegonoša hrvatske zastave na svečanosti otvaranja bila je Snježana Pejčić, osvajačica brončane medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. u streljaštvu, dok je ta čast na zatvaranju EI pripala boksaču Josipu Bepu Filipiju, osvajaču bronce u kategoriji do 91 kg.

EI su obilježili ruski sportaši koji su osvojili čak 164 medalje pri čemu 79 zlata. 'Zbornaja' je osvojila više zlata nego iduće četiri zemlje na ljestvici (Azerbajdžan, Velika Britanija, Njemačka, Francuska) zajedno. Hrvatska se smjestila u sredinu osvajača odličja s jednim zlatom, četiri srebra i šest bronci. Zanimljivo, od naših 11 medalja čak devet je osvojeno u borilačkim sportovima (taekwondo – 4, karate – 3, boks - 1, hrvanje - 1) te po jedna u streljaštvu i plivanju.

Najuspješnija hrvatska sportašica bila je karatistica Maša Martinović koja je osvojila zlato u kategoriji iznad 68 kilograma. Martinović je na putu do zlata bila impresivna i u pet borbi je ostvarila pet sigurnih pobjeda. Maša je u ožujku debitirala na Europskom prvenstvu u pojedinačnoj konkutrenciji i odmah stigla do zlata. Sada je debitirala i na Europskim igrama i ponovo slavila. Njezina kolegica Jelena Kovačević osvojila je srebro u kategoriji do 55 kilograma, upisavši se u povijest kao prva hrvatska osvajačica odličja na premijernim europskim igrama. Srebro je osvojila i taekwondašica Ana Zaninović u kategoriji do 57 kilograma. Ana je ove godine osvojila i broncu na svjetskom prvenstvu u ruskom Čeljabinsku. U Bakuu je stigla do sedme medalje s velikih natjecanja.

U Bakuu je do uspjeha karijere stigao strijelac Petar Gorša koji je osvojio srebro u disciplini trostav. Drugo mjesto osvojio je i mladi plivač Nikola Obrovac na 50 m prsno. Njegovo je to drugo veliko odličje nakon zlatne medalje osvojene prošle godine na Olimpijskim igrama mladih u kineskom Nanjingu. Brončane medalje osvojili su Ana Lenard (karate, -61 kg), Lucija Zaninović (taekwondo, -49kg), Iva Radoš (taekwondo, +67kg), Dominik Etlinger (hrvanje, 71kg), Vedran Golec (taekwondo, +80kg) i Josip Bepo Filipi (boks, -91 kg). Zanimljivo, hrvatski sportaši su osvojili i čak šest 'drvenih medalja' četvrtih mjesta.

SREBRNI VATERPOLISTI

Nastup na svjetskom prvenstvu u vaterpolu, koje se od 29. srpnja do 8. kolovoza održalo u ruskom Kazanju, bio je deseti nastup hrvatske reprezentacije na svjetskom prvenstvu. Najveći uspjeh na SP ostvarili su 2007. u Melbourneu, gdje su se okitili naslovom svjetskog prvaka, a na sljedeće tri svjetske smotre osvajali su brončano odličje.

U Kazanju su odabranici izbornika Ivice Tucka igrali u skupinu A s reprezentacijama Brazila, Kanade i Kine. To je bio izuzetno povoljan ždrijeb jer su se najbolje momčadi iz svake od četiri skupine izravno plasirale u četvrtfinale, dok su druga i treća repezentacija u redoslijedu razigravale za preostala četiri mjesta.

U 1. kolu Hrvatska je lako sa 12:7 pobijedila Kanadu, u 2. Brazil sa 10:9, a u trećem Kinu sa 17:1 i prema očekivanju izborila i plasman u četvrtfinale.

Protivnik u četvrtfinalu bila je reprezentacija Crne Gore koju su naši reprezentativci neočekivano lako savladali s uvjerljivih 10:4 i po šesti put zaredom izborili plasman u polufinale SP u kojem ih je čekala vrlo dobra reprezentacija Grčke.

Plasman u finale Svjetskog prvenstva u Kazanu Hrvatska je osigurala tek nakon boljeg izvođenja peteraca nakon kojih su svladali Grčku sa 15:13. Hrvatska je je tako nakon osam godina prošla u finale SP-a i time osigurala plasman na Olimpijske igre koje će se sljedeće godine održati u Rio de Janeiru.

U finalnom susretu aktualni olimpijski pobjednik Hrvatska bila nemoćna u susretu sa Srbijom u kojem je poražena sa 4-11. Srbija je opravdala status favorita i zasluženo osvojila zlatnu medalju.

PERKOVIĆ I VLAŠIĆ SREBRNE NA SP

Hrvatske atletičarke na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Pekingu osvojile su dvije medalje, do srebra su stigle Sandra Perković u bacanju diska i Blanka Vlašić u skoku u vis. I dok je Perković bila velika favoritkinja za obranu naslova osvojenog prije dvije godine u Moskvi te je njezino drugo mjesto označeno i kao podbačaj, povratak Vlašić na pobjedničko postolje nakon tri godine borbe s ozljedama bio je potpuno neočekivan.

Perković je u Peking stigla kao aktualna olimpijska pobjednica, te svjetska i europska prvakinja, ali u finalu SP-a u Pekingu Kubanka Denia Caballero već u prvoj seriji bacila pobjednički hitac od čak 69.28 metara. Perković je sa 65.35m iz druge serije zasjela na drugo mjesto, a najbliže se približila Kubanki u posljednjoj, šestoj seriji u kojoj je bacila 67.39m. Ipak, Perković je pokazala kako je najkonstantnija diskašica današnjice četvrtom uzastopnom ukupnom pobjedom u natjecanju Dijamantne lige do koje je došla sa šest pobjeda i jednim drugim mjestom.


Vlašić je zbog ozljeda Ahilove tetive morala propustiti posljednje Olimpijske igre u Londonu te SP u Moskvi, a i ove je godine vrlo rijetko nastupala pa se do posljednjeg trenutka nije znalo hoće li otputovati u Peking ili ne. Ipak je odlučila nastupiti i na kraju je s preskočenih 2.01 metara, što joj je najbolji rezultat u posljednje tri godine, osvojila srebro, a istu je visinu svladala i zlatna Ruskinja Marija Kučina. Vlašić, koja je osvajala svjetske naslove u Osaki 2007. i Daeguu 2009., tako je i na svom drugom velikom natjecanju na stadionu 'Ptičje gnijezdo' osvojila srebro, druga je bila i na OI 2008.

Odličan rezultat u Pekingu ostvario je i mladi Ivan Horvat u skoku s motkom, on je u kvalifikacijama postavio novi hrvatski rekord od 5.70m i tako ostvario normu za odlazak na OI u Rio de Janeiru, a u finalu je sa 5.65 bio deveti.
Nažalost, godinu je obilježila i neugodnost oko Lise Stublić - Nemec, hrvatske maratonke, kojoj su u tijelu pronašli nedopuštena sredstva, a zbog čega će propustiti nastup na Olimpijskim igrama u Riju.

FIJASKO NA EUROBASKETU, JUNIORIMA SVJETSKO SREBRO

Godina na izmaku trebala je biti 'povijesna' za hrvatsku košarku, prvenstveno za mušku seniorsku reprezentaciju koja je imala ono što nijedna generacija prije nije - dio utakmica na Eurobasketu igrali su pred domaćim navijačima. Imenovanje Velimira Perasovića za izbornika i niz pobjeda u pripremnim utakmicama, između ostalih nad Nijemcima s Dirkom Nowitzkim te na gostovanju u Litvi, dodatno su podigli već ionako visoku razinu optimizma kod košarkaških zaljubljenika. Oni su vjerovali da se u iskustvu Bojana Bogdanovića, Ante Tomića i Roka Ukića te mladenačkoj energiji Darija Šarića i Marija Hezonje, kojeg je Orlando izabrao kao šestog na NBA draftu, krije potencijal za prvu hrvatsku medalju nakon 20 godina čekanja.

Startno slavlje protiv Slovenije (80:73), tijesan poraz od Grčke (70:72) uz dobar dojam, pobjede nad Makedonijom (73:55) i Nizozemskom (78:72) donijeli su pozitivno ozračje oko reprezentacije. No, sve je to palo u vodu porazom u posljednjem zagrebačkom nastupu od Gruzije (58:71).

Hrvatsku je u osmini finala u Lilleu, u prvoj utakmici nokaut faze, čekala Češka. Uvjerljivim porazom (59:80) Hrvatska je ostala bez realizacije snova o medalji, ali i bez mogućnosti nastupa na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, a Velimir Perasović je odmah preuzeo najveći dio odgovornosti za rezultatski neuspjeh. Francuska nije iskoristila prednost domaćeg terena jer je u polufinalu naletjela na Paua Gasola koji je u finalu, preko Litve, Španjolsku odveo do trećeg zlata na posljednja četiri Eurobasketa.

Sliku o hrvatskoj reprezentativnoj košarci popravila je juniorska reprezentacija do 19 godina, koja je osvojila srebrno odličje na Svjetskom prvenstvu, izgubivši tek u produžetku finala od favoriziranih Amerikanaca. Iako su na Kreti bili oslabljeni neigranjem Dragana Bendera i ozlijeđenog Lovre Mazalina, a tijekom turnira ozlijedio se i centar Ante Žižić, mladi hrvatski košarkaši pod vodstvom izbornika Ante Nazora pokazali su kako talentom ne zaostaju za vršnjacima iz SAD-a. Kapetan Marko Arapović izabran je u prvu petorku turnira, a tamo zasigurno ne bi bio bez pomoći Nika Slavice, Ivice Zubca i Luke Božića.

Na hrvatskoj klupskoj sceni Cedevita je potpuno preuzela vodeću ulogu i napravila europski iskorak. Pod vodstvom bivšeg izbornika Jasmina Repeše drugu godinu zaredom osvojili su oba domaća trofeja, probili se do finala ABA lige i izgubili u četiri utakmice od Crvene zvezde. Tamo gdje je Repeša stao prošle sezone, u novoj je nastavio njegov pomoćnik Veljko Mršić koji je promoviran u glavnog trenera prve momčadi. Dugogodišnji sustavni rad, milijuni kuna uloženih u temeljito osmišljen košarkaški pogon, vodstvu Cedevite donio je veliko slavlje u prosincu. Za kraj 2015. godine Sv. Nikola je nekad malom, kvartovskom klubu iz Botinca donio plasman u Top 16 Eurolige. Cedevita se za svoje mjesto u eliti izborila u konkurenciji europskih velikana Olympiakosa, Milana, Kutxe Laboral, Anadolu Efesa i Limogesa, pobijedivši Talijane, Francuze i Turke na njihovom parketu.

NOGOMETAŠI NA EURU, DUŽNOSNICI U PRITVORU

Plasman na Europsko prvenstvo 2016. u Francuskoj i promjena izbornika, ali i privođenje izvršnog predsjednika HNS-a i bivšeg direktora Dinama, Damira Vrbanovića, te prvog dopredsjednika HNS-a i čelnika Dinama Zdravka Mamića obilježili su proteklu godinu hrvatske nogometne reprezentacija.

'Vatreni' su izborili EURO kao drugoplasirana ekipa skupine H iza Italije, a s bodom više od Norveške. Hrvatska vrsta je vizu za Francusku osigurala pobjedom u zadnjem kolu protiv Malte, no do samog kraja susreta je strepila za drugo mjesto jer je Norveška vodila protiv Italije. Na koncu su Norvežani izgubili, a Hrvatska se kao druga plasirala na EP na kojem će u skupini igrati sa Španjolskom, Turskom i Češkom.

Reprezentaciju je u prvih osam kola vodio Niko Kovač, međutim, nakon kiksa u Bakuu protiv Azerbajdžana (0:0) i poraza u Oslu od Norveške (0:2) Kovač je dobio otkaz, a umjesto njega imenovan je Ante Čačić. Njegov izbor je izazvao niz negativnih komentara u javnosti, a bilo je čak i poziva za bojkot reprezentacije. Čačić je na klupi hrvatske vrste debitirao pobjedom protiv Bugarske (3:0), a potom je zadnjem kolu kvalifikacija Hrvatska pod njegovim vodstvom pobijedila Maltu (1:0). Treću pobjedu u nizu Čačić je ostvario u prijateljskom susretu protiv Rusija (3:1).

Nažalost, nastup hrvatske vrste u kvalifikacijama za EURO obilježila su i tri velika incidenta u Milanu, Zagrebu i u Splitu. Zbog bakljade i kraćeg prekida utakmica na San Siru protiv Italije, HNS je kažnjen sa 80.000 eura, te zatvaranjem dijela stadiona na idućoj domaćoj natjecateljskog utakmici protiv Norveške u Zagrebu. Navijači su 'briljirali' i na stadionu Maksimir protiv Norvežana pa je HNS dobio dodatnih 55,000 eura kazne, a reprezentacija je kažnjena igranjem protiv Italije na praznom stadionu. Nažalost, i treća uzastopna utakmice nije prošla bez kazne. Uoči ogleda protiv Italije netko je na travnjaku stadiona Poljud iscrtao svastiku. Zbog toga je Disciplinska komisija UEFA-e kaznila Hrvatsku s oduzimanjem jednog boda, 100.000 eura, dvije utakmice bez publike i zabranom igranja na Poljudu u ovim kvalifikacijama. Zanimljivo, hrvatska reprezentacija je postala prva reprezentacija u svijetu koja je kažnjena za utakmicu koja se zbog kazne igrala pred praznim tribinama. Dodajmo kako hrvatska policija niti šest mjeseci nakon incidenta nije otkrila počinitelja.


Tijekom 2015. velikih problema je bilo i u vrhu Hrvatskog nogometnog saveza. Zbog navodnih malverzacija u Dinamu tijekom srpnja privedeni su izvršni predsjednika HNS-a i bivši direktora Dinama, Damir Vrbanović, te prvi dopredsjednika HNS-a i čelnik Dinama Zdravko Mamić i njegov brat Zoran. Sva trojica su nakon uplaćene kaucije puštena da se brane sa slobode. Zdravko Mamić, njegov sin Mario, te Vrbanović i dvojica istarskih poduzetnika Igor Krota i Sandro Stipančić završili su u pritvoru i u studenom, no Vrbanović je ubrzo pušten na slobodu jer je nakon prvog pokretanja istrage položio jamčevinu koja podrazumijeva da će se odazvati svakom pozivu istražitelja.

Reprezentativni uspjeh upotpunio je i veznjak Barcelone, Ivan Rakitić koji je s katalonskim klubom u finalu Lige prvaka svladao Juventus sa 3:1, s time što je hrvatski reprezentativac zabio i prvi gol u berlinskom finalu. Kraj godine Rakitić je zaključio naslovom klupskog svjetskog prvaka, osvojenog u finalu protiv River Platea.

Hrvatska je u finalu drugog po važnosti europskog klupskog natjecanja imala još jednog igrača. za Dnjipro je protiv Seville igrao Nikola Kalinić, čak je zabio i pogodak, ali Andalužani su na kraju slavili 3:2.

Vrijedno spomena je i sudjelovanje zagrebačkog Dinama u skupinama Lige prvaka. I za razliku od prethodnih nastupa, zagrebačka momčad nije se osramotila, čak dapače. Upisala je pobjedu protiv Arsenala, a konkurentna je bila Olympiacosu. Ipak, ostali su 'modri' na posljednjem mjestu te su ostali bez europskog proljeća. Ali ostali su i bez Arijana Ademija, kojem su u organizmu našli nedopuštena sredstva zbog čega je makedonski reprezentativac suspenidran na četiri godine.

VESLAČKA GODINA U ZNAKU BRAĆE SINKOVIĆ

Veslačku 2015. godinu obilježio je dvojac na pariće Valent i Martin Sinković, apsolutni vladari ove discipline koje stručnjaci proglašavaju najvećim kandidatima za zlatno odličje na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Braća Sinković su na francuskom jezeru d'Augibuelette došli do naslova svjetskih prvaka ostavivši iza sebe Litvance i Novozelanđane, približivši se i po odveslanom vremenu (6:03.33) rubovima vlastitog veslačkog savršenstva.. Svjetsko zlato su upotpunili i pobjedom u Svjetskom kupu, pobijedili su na prestižnim regatama u Vareseu i Luzernu, a njihov trener Nikola Bralić izabran je za najboljega trenera po izboru Međunarodnog veslačkog saveza.

Uz Sinkoviće, hrvatsko veslanje ima i europskog prvaka nakon što je Damir Martin u finalu u Poznanu odveslao čudesnu utrku u finalu muških samaca. Dva puta u dva dana Martin je pobijedio u europskim vodama gotovo nedodirljivog Čeha Ondreja Syneka i trofejnog Norvežanina Olafa Tuftea. Zagrepčanin je zadivio svijet i po postignutome vremenu (6:41.65), postavivši rekord europskih prvenstava. Martin je na Svjetskom prvenstvu bio peti. Teuta Lea Stojaković vratila se s osvojenom brončanom medaljom u samcu sa smotre najboljih europskih juniorskih veslača u češkim Račicama, dok je Luka Radonić donio hrvatskom veslanju brončanu medalju u samcu sa Svjetskog prvenstva seniora do 23 godine u Plovdivu.

HRGOVIĆ PONOVIO PARLOVA

Filip Hrgović (23) u bugarskom je Samokovu postao tek drugi Hrvat s osvojenim naslovom europskog amaterskog boksačkog prvaka, više od 40 godina nakon što je to uspjelo legendarnom Mati Parlovu. Mladi je Zagrepčanin u rujnu pokazao sjajnu formu i suvereno svladao sve suparnike u superteškoj kategoriji, no mjesec dana potom na Svjetskom prvenstvu u Dohi nije uspio okruniti sezonu još jednom medaljom, u četvrtfinalu ga je podijeljenom odlukom sudaca svladao Francuz Tony Yoka koji je potom osvojio i naslov svjetskog prvaka. Hrgović je još u prvoj polovici godine sjajnim nastupima za Astana Arslanse u Svjetskoj boksačkoj ligi izborio plasman na Olimpijske igre u Rio de Janeiru, a u ožujku je proglašen i boksačem mjeseca u izboru Međunarodnog boksačkog saveza AIBA-e.

Osim Hrgovića, medalju na EP u Samokovu osvojio je i Hrvoje Sep, koji je u poluteškoj kategoriji bio brončani. Sep je dobrim rezultatima u godini na izmaku također izborio plasman na OI.

JEDRILIČARI OSIGURALI NORME ZA OI U RIU

Predolimpijska 2015. godina donijela je pregršt veselja za hrvatsko jedrenje, osigurane su olimpijske norme u pet klasa, Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su svjetsko srebro u klasi 470, Tonči Stipanović europsku broncu u Laseru, a Ivan Kljaković-Gašpić je europski prvak i ukupni pobjednik Svjetskog kupa u finnu.

Ivan Kljaković Gašpić osvojio je naslov europskog prvaka klase Finn, a uspjeh je ostvaren na domaćem terenu - u Splitu. U rijetko uzbudljivom finalu Kljaković-Gašpić je nadigrao Novozelanđanina Josha Juniora i uzeo svoje treće zlato u Finnu, te ukupno šestu medalju s europskih prvenstava. "Bambi" je i drugu godinu zaredom prvi "finaš" na ljestvici Međunarodnog jedriličarskog saveza, čime postaje prvi favorit za olimpijsko zlato u Riju. Na SP-u klase finn u Takapuni na Novom Zelandu Hrvati nisu uspjeli ući u finalni plov, Milan Vujasinović je nakraju bio 15., a Kljaković-Gašpić dvadeseti, dok je istodobno u Omanu na Svjetskom prvenstvu Laser Radiala Tina Mihelić zauzela 14. mjesto. Nenad Bugarin upotpunio je kolekciju odličja, osvojivši srebro u finnu na Svjetskom prvenstvu do 23 godine.

Šime Fantela i Igor Marenić drugu godinu zaredom su svjetski doprvaci u olimpijskom dvojcu klase 470. Hrvatski dvojac u Haifi je do zadnjega dana bio u konkurenciji za zlato, a na kraju su bili srebrni iza Australaca Mathewa Belchera i Willa Ryana, dok su broncu uzeli Rusi Pavle Sozkyn i Denis Gribanov.Šime i Igor su zauzeli 13. mjesto na Europskom prvenstvu u danskom Aarhusu, vrlo hirovitoj lokaciji, dosta problematičnoj s vjetrom i maksimalno napredvidljivoj, koja nije odgovarala službeno drugom dvojcu svijeta.

Tonči Stipanović osvojio je broncu na Europskom prvenstvu Lasera u Aarhusu, a male su nijanse dijelile Splićanina od zlatne medalje. Za Stipanovića je to bilo peto europsko odličje u zadnjih šest godina, a bronca je stigla nakon četiri zlata jer jedini put kada nije stajao na europskom postolju bilo je 2012. kada nije ni nastupio. Stipanović je propustio godinu okončati i sa svjetskom medaljom, uoči zadnjega plova Svjetskog prvenstva u Kanadi bio je treći, ali spletom nesretnih okolnosti ostao bez medalje i završio kao 12. Tina Mihelić je ponovno uspjela osigurati olimpijsku normu u Laser radialu, a na Europskom prvenstvu u danskom Aarhusu bila je ukupno peta. Sve do zadnjega dana Tina je bila u igri za odličja, no u finalnom plovu je zaradila penal.

USPJEŠNI PARAOLIMPIJCI

Hrvatski sportaši s invaliditetom u protekloj godini nastupili su na 66 međunarodnih natjecanja svih razina od otvorenih prvenstava, međunarodnih turnira, europskih i svjetskih kupova, europskih i svjetskih prvenstava. Ukupno su osvojili 218 medalja pri čemu 86 zlatnih, 69 srebrnih i 63 brončane. Na svjetskim i europskim prvenstvima te svjetskim i europskim kupovima osvojene su ukupno 32 medalje - 15 zlatnih, 8 srebrnih i 17 brončanih.

Od značajnijih rezultata možemo izdvojiti zlatnu medalju i svjetski rekord Branimira Budetića u bacanju koplja na svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi, te zlatnu medalju i svjetski rekord Mihele Ristoski u troskoku. Ristoski je u Dohi bila druga u skoku u dalj. Srebro na SP-u osvojio je i Zoran Talić u skoku u dalj, dok je Velimir Šandor u bacanju diska bio treći. Na svjetskom plivačkom prvenstvu Glasgowu Kristijan Vincetić je bio treći na 100m leptir. Na svjetskom prvenstvu u taekwondou u Samsunu Ivan Mikulić je osvojio zlato u kategoriji +75 kg.

Veliki uspjeh ostvarila je i Sandra Paović koja je na europskom prvenstvu u stolnom tenisu u danskom Vejleu osvojila zlato, kao i par Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić. Anđela Mužinić bila druga u pojedinačnoj konkurenciji. Lucija Brešković je na EP-u u judu bila treća. Hrvatski slijepi i slabovidni sportaši osvojili su na SP- u kuglanju u slovačkoj Rakovici deset odličja od čega pet zlatnih, tri srebrne i dvije brončane medalje. Na SP u Slovačkoj zlatno odličje osvojila je ženska reprezentacija u sastavu Petra Deša, Ruža Markešić i Evica Šerfez, mješoviti par Ruža Markešić i Zlatko Vučenović u kategoriji B3, Petra Deša u pojedinačno u kategoriji B1, Željka Peška u kategoriji B2 i Stjepan Đunđek u kategoriji B1. Srebrnim odličjima okitili su se mješoviti par Petra Deša i Stjepan Đunđek u kategoriji B1, Evica Šerfez i Vilijam Jelušić u kategoriji B2 te Zlatko Vučenović u konkurenciji B3, dok su brončana odličja zaslužili Zlatko Vučenović u konkurenciji B3 te muška reprezentacija u sastavu Stjepan Đunđek, Ranko Milutinović, Darko Sarapa, Vedran Dumenčić, Zlatko Vučenović i Vilijam Jelušić.