SPORTSKA ELITA

HOO izabrao najbolje sportaše Hrvatske

21.12.2015 u 20:53

Bionic
Reading

Atletičarka Sandra Perković i strijelac Giovanni Cernogoraz proglašeni su najboljim sportašima Hrvatske po izboru Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), a na svečanosti Velikog dana HOO-a u Zagrebu dodijeljene su i nagrade za najuspješnije ekipu, momčad, posadu, trenera i promicatelja Hrvatske u svijetu, te godišnje nagrade 'Matija Ljubek'

Sandra Perković je četvrti puta zaredom najuspješnija po izboru HOO-a, a nagradu je zaslužila osvajanjem srebrnog odličja na Svjetskom atletskom prvenstvu u Pekingu, te ukupnom pobjedom u poretku Dijamantne lige gdje je doslovce 'pomela' konkurentice u disku. Godina bi za 25-godišnju Zagrepčanku bila savršena da se u Pekingu nije pojavila Kubanka Denia Caballero, no Sandra će priliku za uzvrat imati sljedeće godine na Olimpijskim igrama u Riju gdje brani olimpijsko zlato iz Londona.

'Čast mi je da četvrtu godinu zaredom dobivam nagradu HOO-a. Sljedeće godine su Olimpijske igre u Riju i tamo idem braniti zlato. Sebi želim samo da ne bude ozljeda, a nadam se da će i ostali hrvatski sportaši u Riju oboriti rekorde u broju nastupa i medaljama', kazala je vrlo elegantna Perković prilikom dodjele nagrada.

Giovanni Cernogoraz po drugi je puta laureat HOO-a u kategoriji najboljeg sportaša, a prvi puta je nagrađen nakon osvajanja olimpijskog zlata u trapu u Londonu 2012. godine. Cernogoraz je ostao među najboljim na svijetu u zahtjevnoj streljačkoj disciplini, pobijedivši ove godine na finalu Svjetskog kupa u Nikoziji, osiguravši olimpijsku vizu za Rio. Strijelac iz Novigrada je ove godine imao veliku konkurenciji u izboru jer su naslove europskih prvaka osvajali gimnastičar Marijo Možnik, boksač Filip Hrgović, jedriličar Ivan Kljaković-Gašpić i veslač Damir Martin.

'U Riju će dati sve od sebe, ali puno teže je braniti nego osvojiti. Ova nagrada će mi biti dodatni poticaj', kazao je Cernogoraz.

Nagrada u kategoriji najbolje štafete, para ili posade očekivano je otišla veslačima Martinu i Valentu Sinkoviću, svjetskim prvacima i apslolutnim svjetskim vladarima discipline dvojac na pariće. Braća Sinković su na francuskom jezeru d'Aiguelebelette suvereno došli do naslova svjetskih prvaka, ukupni su pobjednici Svjetskog kupa, osvojivši prestižne regate u Vareseu i Luzernu. Valenta (27) i Martina (26) sljedeće godine očekuje lov na olimpijsko zlato, a svi inozemni sportski stručnjaci smatraju ih najvećim favoritima za pobjedu u Riju.

'Spremamo se za Rio, svjesni smo svoje kvalitete i forme, a to potvrđuju i naša dva zlata na svjetskim prvenstvima. U zadnje dvije godine nismo izgubili utrku i znamo da smo svima već dosadni, ali neka se iz te dosade rodi zlato u Riju', kazao je Martin Sinković.

Naslov najbolje momčadi pripao je hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji, koja se u 2015. godini može pohvaliti naslovom svjetskih doprvaka i drugim mjestom u Svjetskoj ligi. Vaterpolisti su na Svjetskom prvenstvu u ruskom Kazanju u finalu poraženi od Srbije, kojoj mogu uzvratiti na predstojećim Olimpijskim igrama u Riju, gdje brane naslov.

Najuspješnija ženska sportska ekipa u protekloj godini je kuglačka reprezentacija u sastavu Ana Bacan, Milana Pavlic, Ines Hasić, Ana Jambrović, Nataša Ravnić-Gašparini, Ines Maričić, Marija Zver, Ljiljana Peroš, Snježana Kramar i Katarina Zajec, koje su na Svjetskom kuglačkom prvenstvu u Njemačkoj osvojile zlatno odličje.

Nagrada za najboljega hrvatskoga trenera pripala je veslačkom stručnjaku Nikoli Braliću i atletskom treneru Edisu Elkaseviću. Elkasević je zaslužan za uspjehe Sandre Perković, dok je Bralić za svoj rad s braćom Sinković proglašen i za najboljega trenera u izboru Međunarodnog veslačkog saveza.
Za najvećeg promicatelja Hrvatske u svijetu izabrana je hrvatska nogometna reprezentacija, čiji članovi nastupaju u najvećim europskim klubovima, dok je posebno priznanje HOO-a pripalo Sportskim novostima, jedinom hrvatskom dnevnom sportskom listu koji je ove godine proslavio 70 godina kontinuiranog izlaženja.

Zvonimir Đurkinjak, član badmintonskog kluba Medvedgrad, dobio je nagradu za Fair Play, koji je u finalu međunarodnog prvenstva Češke u Brnu sportski priznao poen protivniku i tim časnim potezom zaslužio priznanje. Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora za inovativnost u sportu pripao je Hrvatskom judo savezu za projekt 'Judo u školama', dok su dobitnici nagrada za životno djelo 'Matija Ljubek' pripale Romanu Bajli, Erni Havelki Rađenović, Ivanu Kralju, Anti Nakiću i Nogometnoj školi GNK Dinamo.

'Ovo je bila uspješna godina u kojoj su hrvatski sportaši zabilježili sjajne rezultate. No, sljedeća godine, olimpijska, sve vas sportaše, trenere i dužnosnike očekuje čak 671 nastup na velikim međunarodnim natjecanjima, a već u siječnju su na programu europska prvenstva u rukometu i vaterpolu, pa olimpijske kvalifikacije za naše odbojkašice, pa potom nogometni EURO i još puno natjecanja. Svakako očekujem da brojka od sadašnjih 100 evidentnih olimpijskih kandidata za Olimpijske igre u Rio de Janeiru dodatno naraste. Rio je vaš i naš zajednički cilj', kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Svečanosti u zagrebačkome hotelu Westin nazočili su i izaslanik predsjednice RH Damir Knjaz, ministar sporta Vedran Mornar, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i brojni uglednici iz sportskog i društvenog životu.