NOVAC RADI ČUDA

Nova rukometna sila izborila OI; trebaju li strahovati Francuzi, Hrvati...

28.11.2015 u 09:20

Bionic
Reading

Katar je četvrta rukometna reprezentacija koja se plasirala na olimpijski turnir u Rio de Janeiru 2016. nakon što je u finalu azijskih kvalifikacija demolirala Iran 28-19

Prvi put u povijesti Katar se plasirao na Olimpijske igre. Za neke je to možda senzacija, ali oni koji bolje prate rukomet i što se sve događa u tome sportu nisu ni najmanje iznenađeni.

Katarski šeici svojim su novcem izgradili jaku reprezentaciju koja je svoju snagu dokazala i na zadnjem SP-u ove godine kada je osvojila srebro. Naravno, u tome sastavu glavnu riječ vode stranci (Marković, Stojanović, Šarić, Vidal, Capote...) pa je jasno zašto ova legija stranaca nije previše omiljena kod rukometnog svijeta, posebno u Aziji.

Kvalifikacijski turnir za Igre u Rio de Janeiru održan je u Dohi, a na domaćem parketu Katar je protutnjao. U skupini pet uvjerljivih pobjeda (Oman, Japan, Uzbekistan, Saudijska Arabija, Iran), pa malo mučenja u polufinalu s Južnom Korejom (30-26) i onda u finalu drugi puta gaženje Irana (28-19).

Na klupi Katarana sjedi slavni i trofejni španjolski stručnjak Valero Rivera koji je za ove kvalifikacije reprezentaciju pripremao čak tri mjeseca.

'Pripremali smo se žestoko i moram čestitati momčadi. Slijedi malo opuštanje kako bi opet prionuli poslu da u Rio de Janeiru budemo u najboljoj mogućoj formi', rekao je Rivera.

Uz Katar Olimpijske igre osigurali su Brazil kao domaćin, Francuska kao svjetski prvak i Argentina kao pobjednik Panameričkih igara. Još je osam mjesta slobodno, nadamo se da će jedno rezervirati Hrvatska.

Francuzi su na SP-u jedva svladali Katar u finalu