EATON I DIBABA

Za mnoge senzacija; Bolt nije atletičar godine pa se naljutio

27.11.2015 u 13:39

Bionic
Reading

Etiopljanka Genzebe Dibaba i Amerikanac Ashton Eaton izabrani su za najbolje atletičare svijeta u ovoj godini u izboru Međunarodnog atletskog saveza (IAAF)

Desetobojac Ashton Eaton (27) ove je godine na Svjetskom prvenstvu u Pekingu oborio svjetski rekord s 9.045 bodova, a naslov najboljeg u izboru IAAF-a osvaja prvi put. On je ujedno i prvi desetobojac koji je proglašen najboljim atletičarom svijeta.

'Zahvalan sam IAAF-u za izvrsna natjecanja na kojima možemo prikazati naš rad. Počašćen sam što me se smatra umjetnikom godine. Nisam potukao Usaina i Christiana, moj posao se razlikuje od njihovog. Oni su među najtalentiranijim sportašima svih vremena i polaskan sam što sam među njima', izjavio je Eaton.

Za neke je izbor atletičara godine senzacija te su očekivali da naslov ode u ruke Usaina Bolta koji je ove godine uzeo tri svjetska zlata i čak pet puta bio proglašen za atletičara godine (2008., 2009., 2011. - 2013.). No Eaton je ipak srušio svoj svjetski rekord i apsolutno je zaslužio ovo priznanje.

Inače, Jamajčanin se izgleda malo naljutio, jer se preko društvene mreže zahvalio sportskim novinarima Kariba što su ga izabrali za sportaša godine, IAAF-ov izbor nije ni spomenuo niti zasad čestitao Eatonu.

Etiopljanka Genzebe Dibaba (24), mlađa sestra trostruke olimpijske pobjednice Tirunesh, zaprepastila je atletski svijet najboljim rezultatom svih vremena na 1.500 metara (3:50.07) u Monacu kojim je oborila 22-godišnji rekord Kineskinje Qu Yunhia. Dibaba je i u Pekingu potvrdila klasu osvajanjem svjetskog zlata, a briljirala je i u dvorani gdje drži tri svjetska rekorda.

'Počašćena sam ovom nagradom. Tako je dobar osjećaj biti atletičarka godine', izjavila je Dibaba.

IAAF je proglasio i najveće mlade nade svjetske atletike, a to su 16-godišnji japanski sprinter Abdul Hakim Sani Brown i američka sprinterica Candace Hill.

Nominacije najboljih atletičara protekla je u pak u ozračju velikog skandala s ruskim atletičarima i prikrivanjem dopinga tamošnje antidopinške agencije.