NEMA VIŠE ZLATNE PIRUETE

41 godinu bacamo u vjetar

23.10.2009 u 12:27

Bionic
Reading

Zlatne piruete ove godine neće biti! Zašto? Odgovor je logičan: zato što nema novca, no pitanje je zašto ga nema, odnosno koliko su truda dali organizatori da se otkaz ne dogodi

Jedna lijepa sportska predstava, koja je, usput rečeno, nekad bila jaka kao i Europsko prvenstvo, polako, ali sigurno odlazi u zaborav. Zlatna pirueta, koja je proslavila brojne umjetničke klizačice i klizače, koja je nekad bila pojam izvrsne organizacije i kvalitete natjecanja, ove godine neće biti održana.

Dosad smo imali priliku gledati 41. Piruetu, no na 42. ćemo malo pričekati. Organizatori su uputili pismo otkaza nadležnoj Federaciji i to je, što se toga tiče, završena priča. No nikako ne može biti završena priča zašto je otkazana. Je li to zbog 100.000 kuna, koje desetice više ili manje, zbog neodgovornosti nadležnog saveza koji, navodno, nije ni pokušao kontaktirati s nadležnim institucijama koje su dosad redovito uskakale u pomoć, ili je jednostavno recesija toliko jaka u Hrvatskoj da je ona jedini razlog što je natjecanje ukinuto, tko će ga znati. Svatko ima svoju istinu!

No istina je, kao i uvijek, vjerojatno negdje u sredini, ali dobar pokazatelj toga kako se Savez odnosi prema svom najpoznatijem i najvećem natjecanju najava je na internetskim stranicama o jubilarnoj 40. Zlatnoj piruteti, dakle, onoj koja se dogodila još prije dvije godine. O 41. ili 42. Pirueti ni traga ni glasa.

Nažalost, u Hrvatskoj već dulje vrijeme glavnu riječ u sportskim savezima vode političari; takav je sučaj i u Hrvatskom klizačkom savezu i nerijetko, baš uoči kojekakvih izbora, vodeći ljudi većine sportova imaju važnijeg posla od organizacije tako nekih Pirueta ili turnira. Što je još žalosnije, nitko za takve propuste ne odgovara! Je li u tome problem, u ovom slučaju zna samo predsjednica Morana Paliković-Gruden, usput rečeno, poznata i cijenjena članica HNS-a.

Piruetu, dakle, nećemo gledati, a hoće li je biti iduće godine, to ćemo tek vidjeti. Kad bi, recimo, Slavko Rasberger zbog pomanjkanja novca odlučio jednostavno neorganizirati jedan turnir u Umagu, nema nikakve sumnje da Hrvatska ne bi tako skoro uopće dobila organizaciju ikakvog novog teniskog turnira. Slična stvar bi se mogla dogoditi i umjetničkim klizačima, a hoće li netko konačno i odgovarati za to, to ćemo tek vidjeti.