DOPINGU ODZVONILO

U Vancouveru dva puta više testova nego u Torinu

22.10.2009 u 12:49

Bionic
Reading

Predviđeno je da će se na Zimskim olimpijskim igrama od 12. do 28. veljače i na Paraolimpijskim igrama od 12. do 21. ožujka u Vancouveru provesti oko 2.425 mokraćnih i krvnih testova, što je gotovo dvostruko više od testova provedenih na prijašnjim Igrama u Torinu.

Uzeti uzorci bit će analizirani u u antidoping laboratoriju opremljenom s vrhunskom tehnologijom, a smještenom u olimpijskom prstenu u Richmondu (predgrađe Vancouvera), gdje će se održavati natjecanja u brzom klizanju.

Ekipa od sedam znanstvenika i trideset tehničara radit će 24 sata u tom laboratoriju, koji će zapravo biti satelit antidoping laboratorija u Montrealu. Svi će oni moći u manje od 24 sata dati negativan test, a u 72 sata pozitivan test.

'Kontrole će biti usmjerene na 'visoko rizične sportove', kazala je direktorica laboratorija Christiane Ayotte ne navodeći međutim koje su to discipline.
Prvi testovi bit će provedeni 4. veljače prije početka natjecanja.

Proračun za antidoping program za ZOI u Vancouveru iznosi oko 16,4 milijuna kanadskih dolara (10,5 milijuna eura), od koji je 8,9 milijuna dolara (5,7 milijuna eura) iskorišteno za izgradnju i opremu laboratorija.