TO BI BIO POTEZ...

Plan na stolu: Strane kladionice za spas hrvatskog sporta?

19.10.2015 u 20:11

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša na 40. sjednici Vijeća HOO-a održanoj u ponedjeljak najavio je značajan iskorak u financiranju hrvatskoga sporta u olimpijskoj 2016. godini

'Financijski plan HOO-a za 2016. godinu bit će veći za 30 do 40 posto u odnosu na 2015. Razlozi su višestruki: aktivnosti članica HOO-a su podcijenjene, postoji diskrepancija između sportskih rezultata i financiranja sporta kao značajne društvene djelatnosti, a način na koji ćemo to napraviti je zahtjev da se u hitnom postupku izmijeni regulativa u pogledu igara na sreću koja se odnosi na internet klađenje, takozvano klađenje na daljinu,' izjavio je Mateša.

Predsjednik HOO-a je nadalje pojasnio kako se ne traže sredstva iz državnog proračuna već da se u regulativi izjednače domaći i inozemni priređivači internetskog klađenja:

Trenutačno oni nisu u ravnopravnom položaju, jer domaći priređivači internetskog klađenja imaju obvezu plaćanja 5 posto od svake uplate, plaćanja poreza na dobit i još dobitnici plaćaju porez na dobitak, a inozemni nemaju te obveze. Godišnje se radi o oko 600 do 800 milijuna kuna od kojih nema koristi ni država ni hrvatski sport.'

Članovi Vijeća su jednoglasno podržali ovaj prijedlog, napomenuvši kako se paralelno mora tražiti i uvođenje poreznih olakšica gospodarstvenicima za ulaganje u sport.


Glavni tajnik HOO-a Josip Čop podnio je izvješće o izvršenju programa HOO-a za prvih devet mjeseci tekuće godine rekavši kako je HOO u spomenutom razdoblju ostvario prihode u iznosu od 85.132.653 kuna ili 67,25% od ukupno planiranih prihoda za 2015., a ukupno realizirani rashodi za isto razdoblje iznose 84.425.570 kuna ili 66,69% u odnosu na ukupno planirane rashode za tekuću godinu.

Donesena je i odluka o isplati naknada sportašima za ostvarene plasmane od prvog do osmog mjesta na Europskim igrama u Bakuu 2015. Nagradni fond je 26.950 eura, a nagrade dobiva 21 sportaš.

Vijeće je donijelo odluke o izmjenama u razvojnim programima sportaša i trenera. U Olimpijskom programu HOO-a tako trenutačno imamo 100 sportaša koji primaju stipendije, od čega je 34 sportaša osiguralo nastup na OI 2016.