FIG PRIZNAO

Novi element dobio ime po mladom hrvatskom gimnastičaru

02.07.2015 u 14:23

Bionic
Reading

Odlična vijest stigla je s Univerzijade koja je danas počela u korejskom gradu Gwangjuu. Svjetska gimnastička federacija (FIG) priznala je još jedan element koji su izmislili hrvatski gimnastički stručnjaci

Nakon dva elementa Tanje Delladio na dvovisinskim ručama, naskoka na gredu Tine Erceg, te elementa Marija Možnika na preči, u pravilniku će se naći i element na parteru osječkog 19-godišnjaka Andreja Korosteljeva.

Ovaj element je nadogradnja na element imenom Korobchynski ili pružena šrauba 540° u kolut, no Korosteljev je dodao salto naprijed tako da kraj elementa nije u kolut već na noge.

'Nakon nekoliko dana diskusije, Komisija FIG-e odlučila je da će element koji smo izmislili i prijavili biti novi element u gimnastičkom pravilniku te da će dobiti ime Korosteljev. Koplja su se lomila da li će to biti element težine D ili E, te je odlučeno da će se na ovom natjecanju suditi kao D, ali da FIG nakon Univerzijade nastavlja raspravu gdje će konačno odlučiti da li je D ili E te ga službeno ubaciti u pravilnik nakon SP-a u Glasgowu na jesen. Nama ovakav rasplet odgovara. Ime je tu, a o Andreju i njegovom elementu raspravljat će se još idućih nekoliko mjeseci u najvišim krugovima svjetske muške gimnastike. Naravno Andrej ga još mora uspješno izvesti u subotu u kvalifikacijama da bi se to sve ostvarilo', rekao je Saša Solar, Andrejev trener koji je smislio ovaj element.

Hrvatski reprezentativci na Univerzijadi, Leonardo Kušan, Anton Kovačević, Matija Baron, Kristijan Vugrinski i Andrej Korosteljev danas su odradili podij trening. Korosteljev na parteru, te Kušan, Baron i Vugrinski na konju s hvataljkama u kvalifikacijama nastupaju u subotu, a prečaš Kovačević u nedjelju.