LLORET DE MAR

Rukomet na pijesku: Hrvatima srebro na EP-u

28.06.2015 u 21:05

Bionic
Reading

Hrvatska juniorska reprezentacija osvojila je srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u rukometu na pijesku u španjolskom Lloret de Maru, nakon što je u nedjeljnom finalu s 2-0 u setovima bolja od nje bila Rusija.

Srebrna medalja drugi je veliki uspjeh juniora koji su 2011. osvojili zlato na Euru u Hrvatskoj. Rusija je u susret ušla vrlo dobro i najavila kako neće biti laki protivnik. Prvi set završila je velikom razlikom, 31-16, a Hrvatska je u drugom setu ostala bez Luciana Bure zbog crvenog kartona. Hrvatski juniori su se u drugom setu probudili, no nisu uspjeli zaustaviti Ruse koji su i drugi set zaključili u svoju korist, 28-21.

'Moglo se bolje, uvijek se može bolje u porazu. Jednostavno nije bio njihov dan. Markeri koji vode ekipu, Goričanec i Štajnkler, nisu bili na razini, a bez markera ne možeš pobijediti. Dvije nespretne reakcije Bure u ranoj fazi utakmice su nas oslabile, ali i bez njega smo dobro odigrali drugi set. Ulazak u finale je zaslužen, žao mi je za poraz, ali čestitam dečkima na borbenosti. Zaslužili su medalju', rekao je izbornik hrvatske reprezentacije Igor Požeg.

Brončano odličje pripalo je domaćinima prvenstva Španjolcima. Kvaliteta hrvatskih juniora pokazala se i kod izbora najbolje petorke prvenstva. Tako je u muškoj konkurenciji na poziciji najboljeg vratara izabran Mislav Smolković, dok je reprezentacija dobila priznanje za fair-play.

'Uvijek se kaže da se mora zalomiti neka loša utakmica, a mi smo odabrali najgoru moguću. Drugo mjesto je velika stvar, prošle godine četvrto, sada drugo. Naravno da smo zadovoljni i ponosni, a ovo je velika stvar za nas', rekao je kapetan reprezentacije Josip Matezović.

Juniorke su pobjedom nad Švicarskom s 2-0 u setovima osvojile šesto mjesto i ostvarile očekivanja izbornice Ive Kanjugović.

'Zadovoljna sam rezultatom, ponašanjem ekipe na terenu i izvan njega. Naravno da žalimo za onim utakmicama gdje smo tijesno izgubile, djevojke su dobro igrale. Bio je to lijep rukomet za gledati, ali godine su odradile svoje. Ovo je prvenstvo do 21 godine, a prosjek naše reprezentacije je 17', izjavila je Kanjugović.

Prvo mjesto u ženskoj konkurenciji pripalo je Mađarskoj, drugo mjesto osvojile su Španjolke, a brončana medalja pripala je debitanticama iz Njemačke.