ODLIČAN ŽDRIJEB

Rukometaši nisu mogli dobiti bolju skupinu na EP-u!

05.01.2016 u 12:15

Bionic
Reading

Hrvatski rukometaši igrat će svoje utakmice prvog kruga na Europskom prvenstvu 2016. kojem je domaćin Poljska u Katowicama, a suparnici će im biti Island, Bjelorusija i Norveška s kojom je Hrvatska bila i u kvalifikacijskoj skupini.

U kvalifikacijama su naši rukometaši jedini poraz doživjeli na gostovanju u Norveškoj, ali su Norvežani svladali u uzvratu u Varaždinu i zbog bolje gol-razlike osvojili prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini što je Hrvatskoj donijelo status reprezentacije koja je uz Dansku, Španjolsku i Francusku bila svrstana u prvu jakosnu skupinu na ždrijebu.

Organizatori EP-a unaprijed su Hrvatsku smjestili u skupinu B kojoj su domaćin Katowice, a onda su redom dolazile u tu skupinu Bjelorusija (3. jakosna skupina), Island (2. jakosna skupina) i Norveška (4. jakosna skupina). Sve su to dobro poznati suparnici našim rukometašima, s kojima se često susreću na velikim natjecanjima.

Hrvatska je s Bjelorusijom bila u istoj skupini na prošlom EP-u u Danskoj, kad su naši rukometaši slavili s uvjerljivih 33-22. Dvije godine prije, na EP-u 2012. u Srbiji, Hrvatska je bila u skupini s Islandom i Norveškom. Islanđane su tadašnji Golužini izabranici svladali s 31-29, a Norvežane s 26-20.

Sustav natjecanja u Poljskoj bit će uobičajen za europska rukometna prvenstva na kojima sudjeluje 16 reprezentacija. Nakon prvog dijela po tri će reprezentacije nastaviti natjecanje u novoformiranim skupinama koje će nastati spajanjem grupa A i B te C i D uz prenošenje bodova iz prve faze natjecanja (maksimalno 4). Nakon još tri dvoboja u novoformiranim skupinama dvije najbolje plasirane reprezentacije izborit će mjesto u polufinalu.

'Skupina je zanimljiva, Island i Norveška sličnih su karaktera, Bjelorusija je možda i najslabija momčad na papiru. Međutim, opasna je i sigurno igra dobar rukomet, osobno je poznam, bio sam u Bjelorusiji kao trener i trenirao sam mnogo njih koji već igraju u reprezentaciji. Križanje imamo sa super-teškim protivnicima, s domaćinom Poljskom i Francuzima koji su, znamo, među najboljim reprezentacijama u svijetu već duže vrijeme. Imamo tu i Makedoniju i Srbiju koje su s našeg podneblja i te utakmice uvijek budu teške i zanimljive', komentirao je ždrijeb izbornik Željko Babić, koji je još jednom ponovio da težeg natjecanja od EP-a nema.

'Bilo što je nezahvalno prognozirati, Prvenstvo će biti jako zanimljivo i sama povijest nam govori da svatko svakoga može pobijediti na Europskom prvenstvu', zaključio je Babić.

Utakmice drugog dijela natjecanja bit će igrane u Krakowu i Wroclawu, a polufinale i finale u Tauron Areni u Krakowu koja može primiti 15.328 gledatelja.

Ždrijeb skupina EP-a za rukometaše 2016., Poljska (15 - 31. siječnja):

Skupina A (Krakow): Francuska, Makedonija, Poljska, Srbija

Skupina B (Katowice): HRVATSKA, Island, Bjelorusija, Norveška

Skupina C (Wroclaw): Španjolska, Švedska, Njemačka, Slovenija

Skupina D (Gdanjsk): Danska, Mađarska, Rusija, Crna Gora