HRVATSKA SENZACIJA

Svjetskim srebrom mlada Gustin izborila Igre u Riju!

28.05.2015 u 20:24

Bionic
Reading

Mlada hrvatska streljačica, 18-godišnja Valentina Gustin ostvarila je uspjeh karijere osvajanjem drugog mjesta u disciplini zračna puška 10 metara na natjecanju Svjetskog kupa u Münchenu čime je ispunila normu za odlazak na Olimpijske igre koje će se sljedeće godine održati u Rio de Janeiru

Gustin se u finale plasirala kao osma iz kvalifikacija s rezultatom od 417.5 krugova čime je za 0.2 kruga nadmašila reprezentativnu kolegicu Snježanu Pejčić, koja je još ranije ispunila olimpijsku normu za Rio, a potom je sjajnim nastupom u finalu izborila nastup u Riju.

Gustin je u finalu ostvarila rezultat od 207.3 krugova, te je ispred nje ostala samo aktualna olimpijska pobjednica u ovoj disciplini, Kineskinja Siling Yi sa 209.8 krugova. Brončano odličje osvojila je još jedna Kineskinja, Dongqi Chen, koja je u kvalifikacijama postavila novi svjetski rekord sa 422.9 krugova, sa 184.3 kruga.

Uz Gustin i Pejčić, u kvalifikacijama je nastupila i Tatjana Perec, koja je sa 413.0 krugova zauzela 58. mjesto.


U četvrtak je u Münchenu održano i natjecanje u disciplini zračna puška 10 metara za muškarce, ali hrvatski predstavnici nisu bili odviše uspješni. Borna Petanjek je završio kao 59. sa 620.3 krugova, a Petar Gorša kao 63. sa 619.9 krugova.

Pobjednik je bio Kinez Qinan Zhu sa 206.0 pogodaka u finalu, drugo je mjesto zauzeo Rus Vladimir Maslenikov sa 205.7, a treće Ukrajinac Oleh Carkov sa 184.2.

Gustin je deveta hrvatska sportašica koja je ispunila normu za nastup u Riju, ranije su to uspjeli strijelci Snježana Pejčić i Josip Glasnović, jedriličari Tina Mihelić, Ivan Kljaković-Gašpić, Tonći Stipanović, Šime Fantela i Igor Marenić, te boksač Filip Hrgović.