2008. JE IZA NAS

Godina uspjeha, veselja, tuge i suza

29.12.2008 u 12:33

Bionic
Reading

Europsko prvenstvo u nogometu, Olimpijske igre u Pekingu, nenadmašan niz Blanke Vlašić, dramatika u Formuli 1, odlazak velikana hrvatskog nogometa Dražana Jerkovića - samo je dio onoga što se zbilo u godini od koje se opraštamo

Svakim danom sve smo bliže napuštanju 2008. i ulasku u novu, 2009. godinu. To je tradicionalno vrijeme kad se rekapituliraju postignuća u godini koju ćemo pamtiti po najspektakularnijim i najsavršenijim Olimpijskim igrama, također i po dramatičnom porazu Hrvatske protiv Turske na Europskom prvenstvu, a još kad tome dodamo i nevjerojatan niz pobjeda Blanke Vlašić, drugo mjesto Ivice Kostelića na prvoj muškoj skijaškoj utrci održanoj na Sljemenu, dolazimo do zaključka da je iza nas jedna godina prebogata sportskim događajima.

Filp Ude u Pekingu

Kad bismo pisali o svemu što se događalo u 2008. godini, ovaj bi se tekst vjerojatno pretvorio u manju knjigu. Zato ćemo se usredotočiti na one najveće, koji su izazvali najviše pažnje i koji su uveselili najveći broj ljudi.

Započet ćemo s Europskim rukometnim prvenstvom što se održalo u Norveškoj. Igrači izbornika Line Červara nisu na sjeveru Europe razočarali. Dočepali su se finala te izgubili od Danske 24:20. Možda su neki navijači bili razočarani 'samo' drugim mjestom, no mišljenja smo da je to izvrstan rezultat.

Godina koja je na izmaku bit će upamćena i po prvoj muškoj skijaškoj utrci koja je održana u Lijepoj Našoj. Niz padine Medvednice spuštali su se najbolji skijaši svijeta, a u prvoj slalomskoj utrci u Hrvatskoj naš najbolji skijaš Ivica Kostelić pred velikim brojem gledatelja osvojio je drugo mjesto.
Osim rukometa i skijanja, hrvatsku, europsku, ali i svjetsku javnost u ovoj godine najviše je zanimalo Europsko nogometno prvenstvo što se održalo u Austriji i Švicarskoj. Još su i dan danas svježa sjećanja na onih nekoliko minuta pred kraj utakmice s Turskom kad smo bili jednom nogom u polufinalu. Nažalost, božica Fortuna nije ovog puta bila na našoj strani, te smo samo nekoliko trenutaka nakon postignutog gola primili pogodak i na kraju ispali nakon jedanaesteraca.

Još se nisu slegli dojmovi s Eura, a pred nama su bila nova sportska natjecanja zbog kojih smo grizli nokte. Prvo su se vaterpolisti u Malagi borili za europsku medalju. Nažalost, 'barakude', predvođene izbornikom Rudićem, u Španjolskoj nisu osvojile medalju. Prvo su ih u polufinalu Europskog prvenstva dobili Crnogorci, da bi ih u borbi za broncu pobijedili i Mađari (15:14).

Svjedočili smo i povratku hrvatske košarke na neko veliko natjecanje. U srpnju se u Ateni održavao kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre na kojem su naši košarkaši nakon dugo vremena izborili vizu za Olimpijske igre. Nažalost, hrvatski gledatelji to nisu imali prilike vidjeti jer je HTV-u to bilo preskupo prenositi. Kad već govorimo o uzletu hrvatske košarke, dodajmo i da je Cibona ljetos sastavila najskuplju momčad u svojoj povijesti, što je 'vukovima', nakon dvije sušne godine, u konačnici osiguralo plasman u top 16 Eurolige.

Polako smo se približavali Olimpijskim igrama u Pekingu koje su, kasnije se potvrdilo, bile najspektakularnije i besprijekorno organizirane. S tih igara Hrvatska se vratila s pet medalja. Mada su mnogi očekivali medalju od vaterpolista i/ili rukometaša, Lijepu Našu su oduševili drugi sportaši. Novi heroji postali su gimnastičar Filip Ude (srebro), taekwondašice Sandra Šarić (bronca) i Martina Zubčić (bronca), streljašica Snježana Pejčić (bronca) te Blanka Vlašić (srebro).

Upravo je Blanka Vlašić ove sezone obilježila hrvatsku, ali i svjetsku atletiku. Najbolja visašica svijeta dominirala je cijelom sezonom pobijedivši na 21 od 23 natjecanja, no nije, na nesreću, pobijedila u Pekingu, a ni na posljednjem mitingu Zlatne lige.

Prvi čovjek Olimpijskih igara postao je američki plivač Michael Phelps koji je srušio s trona Marka Spitza i njegov rekord od osvojenih sedam zlatnih medalja koje je osvojio 1972. godine. Nevjerojatni Phelps je u Pekingu osvojio osam zlata, pritom srušio sedam svjetskih rekorda i jedan olimpijski. A kad mu se pribroje medalje s Olimpijskih igara u Ateni održanih četiri godine ranije, Phelps je sportaš s najviše osvojenih medalja na Olimpijskim igrama u povijesti!

Njemu uz bok svrstao se i Jamajčanin Usain Bolt koji je ušao u atletsku i olimpijsku povijest rušeći svjetske rekorde u utrkama na 100 i 200 metara. Rekordi koji su pali činili su se prije Pekinga nedostižno, no bilo je nevjerojatno gledati Bolta kako ih s lakoćom ruši.

2008. je bila godina u kojoj se hrvatska Davis Cup reprezentacija vratila u Svjetsku skupinu zahvaljujući pobjedi u Zadru nad Brazilom. Posebnost ovogodišnjih nastupa naše Davis Cup reprezentacije je povratak Ive Karlovića te posebno Marija Ančića koji se oporavio od mononukleoze. Marin Čilić istovremeno je stasao u najboljeg hrvatskog igrača, ATP turnir u Umagu bio je ponovno izuzetno uspješan, a krupnim koracima naprijed kroči i dvoranski ATP turnir u Zagrebu.

Jasno, rekapitulacija godine ne može proći bez nogometa. Krenimo od Lige prvaka: bila je to godina Manchester Uniteda koji je u Moskvi pobijedio Chelsea i osvojio novi naslov prvaka Europe, no igrač koji je obilježio godinu definitivno je Cristiano Ronaldo koji je praktički bio najzaslužniji za sve uspjehe 'crvenih vragova'.

Lewis Hamilton osvaja naslov

Hrvatski nogometni klubovi ni ove se sezone nisu proslavili u Europi. Dinamo je uspio nekako preskočiti prašku Spartu i plasirati se drugu godinu zaredom u Ligu Uefa, no dalje od igranja u skupini opet nije išlo. Koprivnički Slaven Belupo je bio veliko iznenađenje početka sezone. Prvo je izbacio grčki Aris, a zatim im je ždrijeb za sljedećeg suparnika dodijelio moskovski CSKA, koji je ipak bio prejak za 'farmaceute'. Treći hrvatski predstavnik koji se natjecao u Europi bio je Hajduk. Splićani su dogurali do drugog pretkola Kupa Uefa, a tamo je bolji od njih bio Deportivo iz La Corune.

Godinu na izmaku obilježio je i Lewis Hamilton koji je u posljednjoj utrci sezone Formule 1 došao do naslova prvaka i tako postao najmlađi prvak u povijesti, a ujedno i prvi crnoputi vozač Formule 1 koji je postao šampion.

Kraj godine obilježili su uspjesi hrvatskog plivanja. Nakon Svjetskog prvenstva u Manchesteru, u Rijeci se održalo Europsko prvenstvo u 25-metarskim bazenima gdje su se medaljama okitili Duje Draganja, Sanja Jovanović te hrvatska štafeta. Pritom treba istaknuti da je Sanja Jovanović srušila i svjetski rekord!

Nažalost, pred sam kraj 2008. ostali smo bez ponajboljeg hrvatskog nogometaša svih vremena. Napustio nas je veliki Dražan Jerković, koji je itekako zadužio hrvatski nogomet.

Vjerojatno nismo spomenuli poneki sportski događaj koji bi bio vrijedan spomena, no kako smo već rekli, kad bismo se dotakli svega, napisali bismo omanju knjigu. Ovo je samo manji dio onog što smo doživjeli u 2008. godini, prepunoj sportskih postignuća.