FINALE U DŽEPU

Hrvati nikad rasterećeniji na velike rivale

20.03.2015 u 11:25

Bionic
Reading

Hrvatska vaterpolska reprezentacija u 18 sati u Budvi igra ogled koji je zanimljiv čak i kada nema rezultatsku težinu

Nekako se očekvalo da bi Hrvatska već poslije šest kola mogla i matematički osigurati plasman na zavšnicu Svjetske lige. Nakon odrađenog posla s Francuzima, Italija je trebala odraditi svoj protiv Crne Gore, što je odradila i više nego uvjerljivo, i Hrvatska je postala prva reprezentacija koja je matematička osigurala Bergamo, uz naravno domaćine Talijane. Tamo svoju potvrdu nakon posljednje utakmice čeka Srbija, vjerojatno i Mađarska.

'Ostvarili smo naš cilj i osigurali Superfinale Svjetske lige', kratak je bio hrvatski izbornik Ivica Tucak koji još uvijek u ovom natjecanju nije dočekao kompletnu reprezentaciju.

Protiv Francuske je izostao tercet Bušlje, Bošković i Muslim kojima se u posljednji trenutak radi temperature priključio Paulo Obradović.

Ti se izostanci, jasno, protiv reprezentacije kalibra Francuske nisu mogli osjetiti na konačnom rezultatu, ali nije to bila neka uvjerljiva predstava hrvatskih vaterpolista. Zapravo, daleko od toga. Obrana je dosta lako dopuštala Francuzima da realizira prilike s igračem više u prvom poluvremenu, a gotovo dvoznamenkasti broj golova će reći o dosta slabijem intenzitetu Hrvata. Otvorili su aktualni olimpijski pobjednici dobro, poveli s 3:0, pa se prvi put odvojili na četiri razlike u drugoj četvrtini (5:1).

U Montpellieru je Francuska bila gotova već do poluvremena, u Varaždinu se držala do pet minuta prije kraja. Vraćali su se Trikolori u nekoliko navrata iz četiri gola minusa, uključujući i s 5:9 na 9:11 pet minuta prije kraja. Tada su Barakude morale stisnuti, a stisnule su do konačnih +6, što će na kraju potvrditi uvjerljivu pobjedu. Jedino što može veseliti Tucka jest realizacija igrača više koji je bio 8/12, ali i tu ima prostora za napredak jer je lopta u nekoliko navrata sporo kružila oko francuske zone.


Utakmicu je obilježio i veliki broj peteraca što je najveća zasluga hrvatskih centara koje Francuzi nisu ni mogli ni znali kako zaustaviti. Čak šest ih je izvela Hrvatska, ali i dva puta promašila, jednom Sukno, jednom Petković koji je pokazao da itekako ima mjesta u reprezentaciji u kojoj je prvi put igrao pod Tuckovim vodstvom. Joković je još jednom potvrdio da mu Francuzi leže, pet im je golova zabio u Budimpešti, četiri u Montpellieru, sada šest.

'Rezultatski izgleda da smo lako pobijedili, no tri četvrtine smo stalno bili izjednačeni i u nekom grču. To je posljedica ovih utakmica što su se nakupile u zadnjih par tjedana, umor je vidljiv. Drago mi je da smo i usprkos tome pokazali dobru igru i da smo ovakvim rezultatom pobijedili', rekao je nakon utakmice Joković u kojem itekako ima želje u ovakvim utakmicama, budući da s Pro Reccom igra samo Ligu prvaka i vrlo mali broj utakmica.

Uz Jokovića svoje viđenje ne pretjerano uvjerljive hrvatske partije dao je i izbornik Tucak:

'Očekivana pobjeda, iako smo se dosta mučili. Ušli smo nakon 5:1 u seriju pogrešaka, brzopletih rješenja u napadu i dopustili Francuzima da nas drže u izjednačenju. Utakmica je bila napetija nego što je trebala biti. Trebamo iz ovog izvući pouke, no najvažnije je da smo glatko pobijedili te da zasad ide sve kako smo planirali.'

Kvartetu koji je izostao protiv Francuske pridružio se još jedan član. Ivan Buljubašić očekuje prinovu u obitelji i dobio je slobodno, a priliku je ponovno dobio Marino Čagalj iz splitskog Mornara. I bez pet stožernih igrača u Budvu se putuje s optimizmom i jasnim stavom.

'Iako ima nekoliko ozlijeđenih igrača u našoj momčadi, vjerujem da ćemo ostvariti dobar rezultat. Crna Gora je u punom sastavu i sigurno će biti vrlo teško, pogotovo jer dolazimo na njihov teren, no u svakom slučaju dat ćemo sve od sebe', izjavio je drugi vratar Hrvatske Marko Bijač koji je dobio prednost u utakmici protiv Francuske ispred još uvijek do kraja nezaliječenog Pavića.

Crna Gora, pak, je, može se reći, razočarala u posljednjoj utakmici. Izbornik Perović i dalje ne odustaje od forsiranja mladih igrača, no u Genovi je igrao respektabilan sastav, a on je ostao deklasiran. Italija ih je potpuno dotukla i ostavila bez i ono malo šansi što su imali uoči posljednje tri utakmice. Sve je bilo gotovo već do poluvremena na kojem je Italija imala visokih 8:3, Crnogorci su vratili nadu s dva uzastopna gola za 5:9, a Talijani uzvratili sa čak četiri gola u nizu. Perović je velike oscilacije pripisao mladosti:

'Dobro smo počeli utakmicu, četvrtinu i pol smo odigralo dobro. Onda smo primili tri lagana gola i u ovom sastavu nismo uspjeli odgovoriti na pravi način. Oscilacije su bile ogromne u igri, pogotovo kod mlađih igrača koji su večeras bili impresionirani ambijentom. Nije karakteristično za nas da primimo toliki broj golova. Bilo je tu i pozitivnih stvari, ali kada se sve sabere, dojam je bio loš.'

Pomalo i nevjerojatno izgleda pogled broj igrača više. Crna Gora ih je iznudila čak 18, 11 više od domaćina, ali realizirala tek pet. U dobrom se svjetlu predstavio povratnik Aleksandar Radović, koji itekako poznaje Talijane, budući da igra u Posillipu. Postigao je tri gola, po dva su dodali Ivović, i to s početka utakmice, te Darko Brguljan.

Potonji neće biti na raspolaganju za utakmicu s Hrvatskom, ali u koju će Ajkule ipak ući ojačane. Po prvi put će zajedno zaigrati braća Mlađan i Nikola Janović. Jugov Nikola je igrao samo protiv Francuske, a Mlađan, iako je dva puta bio na popisu za Tursku i Italiju, nije zaigrao. Pred utakmicu s Hrvatskom Perović očekuje bolje izdanje jer lošije od onog iz Italije valjda ne može:

'Protiv Hrvata očekujem tešku utakmicu. Hrvatska je jaka, ali ćemo i mi igrati u jačem sastavu. Očekujem bolje izdanje nego večeras.'

Iako je ova utakmica lišena rezultatske važnosti, motiva zasigurno neće nedostajati ni jednima ni drugima. Crna Gora će se nastojati iskupiti za debakl u Genovi, pogotovo na domaćem bazenu, što potvđuje i ojačan sastav, dok će Hrvatska sigurno htjeti ostati stopostotna do kraja skupine. Prva utakmica bila je jednosmjerna ulica kada je Crna Gora bila izrazito oslabljena, a sada je bez važne petorke Hrvatska.