PRESEDAN ARMSTRONG

Sportski prevarant stoljeća mora vratiti 10 milijuna dolara!

17.02.2015 u 11:34

Bionic
Reading

Bivši američki biciklist Lance Armstrong, kojemu je zbog priznanja da je koristio dopinška sredstva tijekom karijere oduzeto sedam naslova pobjednika 'Tour de Francea' (1999-2005), morat će platiti 10 milijuna dolara osiguravajućoj kompaniji SCA Promotions s kojom je imao ugovor o isplatama bonusa ovisno o rezultatima koje bi postigao.

'Ovaj slučaj predstavlja najveći slučaj međunarodne prevare u povijesti sporta' stoji između ostaloga u presudi.

SCA Promotions je Armstrongu isplatila oko 12 milijuna dolara bonusa za pobjede na "Touru" 2002. i 2003. godine, no odbila je isplatiti bonus za 2004. godinu zbog napisa u medijima koji su povezivali Armstronga s dopingom.

Kako je Armstrong više puta pod prisegom svjedočio kako 'nikada u karijeri nije koristio nedopuštena sredstva', SCA je 2006. pristala isplatiti bonus i za 2004.

No, nakon što je Armstrong 2013. godine javno priznao kako je ipak do pobjeda na "Touru" stizao uz pomoć dopinga, SCA je ponovno podigla tužbu protiv njega.

'Teško je opisati koliko je štete Lance Armstrong sa svojom mrežom laži nanio SCA-u, ali ovo je dobar početak ka popravljanju iste', izjavio je predsjednik SCA-a Bob Hamman.

Armstrongov odvjetnik Tim Herman rekao je kako slučaj nije zaključen i najavio žalbu.

'Ovo je presedan. Niti jedan sud dosada nije otvorio slučaj koji je ranije bio zatvoren nagodbom. Bez obzira što za to nije bilo nikakve pravne osnove, Armstrong je ponudio SCA-u isplatiti 10 milijuna dolara kako bi se slučaj riješio, ali oni su to odbili', kazao je Herman.