BILO KUDA, NAŠI SVUDA

Hrvati su glavne zvijezde spektakla za koji Amerikanci žive!

29.01.2015 u 20:30

Bionic
Reading

Najveći sportski događaj u SAD-u, finale američkog nogometa Super Bowl, na rasporedu je 1. veljače, a glavnu ulogu imat će američki Hrvati Bill Belichick i Pete Carroll

Najveća utakmica NFL-a je više od sporta. Na dan Super Bowla pred ekranima se nalazi više od 100 milijuna Amerikanaca, pojedu se tone i tone hrane, popiju hektolitri pića... Reklama od 30 sekundi na televiziji košta 4,5 milijuna dolara, a prijašnjih godina bilo ih je u prosjeku za 47 minuta. I u takvom spektaklu, koji je na neki način simbol američkog poimanja sporta (ništa bez zabave), Hrvatska će imati svojeg predstavnika. I to ne jednoga, nego čak trojicu.

U sudaru New England Patriotsa i Seattle Seahawksa na terenu će biti Rob Ninkovich, branič Patriotsa koji je dio zajednice američkih Hrvata iz Chicaga, no prve zvijezde su glavni treneri. I Billu Belichicku (preci su mu iz okolice Karlovca) i Peteu Carrollu (korijene vuče iz Dubrovnika) u žilama teče hrvatska krv. Njihovo porijeklo nije promaklo ni novinarima u SAD-u.

'Posljednji veliki hrvatski sraz imao sam s trenerom Sabanom kada je bio u Miami Dolphinsima', rekao je Belichick te dodao:

'Jako sam ponosan na porijeklo svojeg oca i povijest Hrvatske. Imao sam priliku posjetiti tu prelijepu zemlju nekoliko puta.'

Belichick je već pet puta osvajao Super Bowl, dva kao pomoćnik, a tri kao glavni trener. Njegov kolega na suparničkoj klupi uzeo je trofej 2014.

'Kao god završilo, Hrvatska će imati prvaka', zaključio je Belichick.

Nije ovo prvi puta da se u Super Bowlu na suprotnim stranama nalaze sudionici hrvatskog porijekla. Godine 2008. i 2012. Patriotsi su s Belichickom na klupi igrali Super Bowl, a oba puta su bili poraženi od New York Giantsa, u čijim redovima je bio David Diehl, američki Hrvat koji si je tetovirao grb Hrvatske te je kao velik navijač Hajduka čak i posjetio klub s Poljuda.

Reklame su neizostavan dio Super Bowla