BRAĆA SINKOVIĆ:

'Dominantni smo i u Rio idemo po zlato!'

21.12.2014 u 17:49

Bionic
Reading

Valent i Martin Sinković, svjetski prvaci u dvojcu na pariće, te hrvatske reprezentativke u samostrelu, Branka i Valentina Pereglin i Nikolina Krivanek, po drugi su se put našli među laureatima na dodjeli godišnjih nagrada najboljim hrvatskim sportašima u izboru Sportskih novosti.

Valent i Martin Sinković po drugi su put u momčadi godine u izboru Sportskih novosti, ali ovoga puta sami su izborili nagradu, a ne kao dio četverca. No, po trofej su došli u trojcu, zajedno sa svojim trenerom Nikolom Bralićem, čovjekom koji stoji iza svih njihovih rezultata i medalja.

Poznat kao perfekcionist i predani radnik, Bralić slovi i kao "gonič robova". No, Martina i Valenta Sinkovića ne treba dodatno motivirati da na svakom treningu daju svoj maksimum.

'Čak smo morali i malo smanjiti, jer se pojavio i osigurač u vidu ozljede, koji nam je poručio da ne pretjerujemo i malo spustimo. Dosta su dobri dečki i u ovom stanju, samo to treba održavati', rekao je Bralić, a odmah se ubacio Martin Sinković:

'Ovaj dan zapamtite, jer je prvi put trener Bralić rekao da moramo smanjiti treninge i ne pretjerivati. To još nitko nije čuo od njega.'

Ipak, našao je Bralić jednu zamjerku.

'Fali samo malo bolje istezanje. To ne vole baš raditi, a ja im ne mogu stajati s batinom iznad glave.'

Sinkovićima je ovo doba godine, osim kad primaju nagrade, ono koje im najteže pada.

'Sad je najdosadniji dio, treninzi u teretani i na ergometru, ali mora se i to proći da bi opet u rujnu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj bili najbolji', rekao je Valent Sinković.

U Francuskoj će opet loviti svjetski naslov, a kako sada stoje stvari, 2016. u Riju će u istom sastavu ići i po olimpijsko zlato.

'Trenutno su nam planovi za dvojac. Nećemo sad reći da sigurno neće biti četverca. Najvažniji nam je rezultat. Gdje vidimo da imamo više izgleda za medalju, to ćemo veslati. Teško je reći što će biti za dvije godine. Trenutno smo u dvojcu dominantni i bliže zlatu', zajednički je zaključak braće Sinković.

Dominacija je možda i preblaga kvalifikacija načina na koji su pokorili konkurente na Svjetskom prvenstvu i kako su kao jedini dvojac u povijesti dva kilometra prošli za manje od šest minuta. Logično je pitanje - mogu li bolje?

'Ovo što smo dosad napravili u mojim se vizijama činilo idealno. Treba samo to držati, eventualno malo poboljšati. U funkcionalnim karakteristikama smo blizu plafona, na tehničkim karakteristikama vidim još mali napredak, tako da ima još područja u kojima se možemo pomaknuti', zaključio je trener 'zlatnog' dvojca.

Prezime Sinković tek je posljednjih godina postalo sinonim za dominaciju u veslačkom svijetu, a u svijetu samostrela već godinama se prezime Pereglin izgovara sa strahopoštovanjem. Majka Branka je počela tradiciju, a kćer Valentina nastavila. Danas se natječu jedna protiv druge, a kad im se priključi Nikolina Krivanek, onda dobijete svjetske ekipne rekorderke. Prvi su put 'upucale' 2573 kruga još 2001. godine, a sve ponovile ove godine na Svjetskom prvenstvu u Frankfurtu te po drugi put postale najbolja hrvatska ekipa u izboru SN-a.

'Osjećaj je odličan, a nagrada je poticaj da i dalje skupljamo medalje', rekla je Branka Pereglin.

Nema sumnje da će se berba medalja nastaviti. Pravo je pitanje - mogu li popraviti vlastiti svjetski rekord?

'Na kraju meča svaka od nas je vidjela gdje smo mogle još koji krug postići. Može se i bolje, pokušat ćemo ga srušiti već sljedeće godine na svjetskom prvenstvu. Ako bude sve kako treba i da se vrijeme poklopi, ima svaka mjesta za još koji krug', rekla je Branka Pereglin.

S nešto manjim strelicama i bez dodatnih pomagala, medalje i trofeje skuplja Krešo Kranjčina, hrvatski reprezentativac u elektronskom pikadu, ujedno i ovogodišnji dobitnik nagrade za fair-play. Kranjčina je u polufinalu pojedinačnog državnog prvenstva svom suparniku Zdravku Antunoviću omogućio bacanje koje mu je uskratio aparat, ujedno i sudac kad je u pitanju elektornski pikado.

'U prvom momentu je ostao iznenađen, a onda sam mu rekao da samo igra', prepričao je Kranjčina reakciju suparnika.

Antunović je priliku iskoristio, pobijedio i kasnije osvojio naslov prvaka, a Kranjčina je ostao bez odličja. No, nijednog trenutka nije požalio. Čak je na istom natjecanju imao i potpuno drugačije iskustvo.

'Dan ranije, u drugoj disciplini, meni su sve tri strelice bile zabijene, a aparat ih nije registrirao. Moj suparnik je rekao "aparat je sudac" i ja sam izgubio. Nadam se da će mladi iz ovoga nešto naučiti, kako bi se trebalo ponašati. Nije bitan toliko rezultat, koliko je važno ponašanje. Ako ti je suđeno, rezultat će doći sam po sebi', zaključio je ovogodišnji dobitnik nagrade za fair-play.