NA IZBORU SN-A

Čilić o izboru HOO-a: Ostaje mali žal što nisam nominiran

21.12.2014 u 15:38

Bionic
Reading

Hrvatski sportski novinari su u 63. izboru Sportskih novosti za najbolju sportašicu u 2014. godini izabrali atletičarku Sandru Perković, za najboljeg sportaša tenisača Marina Čilića, najbolja momčad su veslači Martin i Valent Sinković, a najbolja ekipa reprezentacija u samostrelu.

Najboljoj svjetskoj bacačici diska Sandri Perković, pobjedniku US Opena Marinu Čiliću, najboljem svjetskom dvojcu na pariće Martinu i Valentu Sinkoviću te najboljim svjetskim streličarkama sa samostrelom Branki i Valentini Pereglin te Nikolini Krivanek, u zgradi HRT-a na Prisavlju u nedjelju su dodijeljene godišnje nagrade u 63. izboru jedinog i najstarijeg hrvatskog sportskog dnevnika Sportskih novosti.

U izboru je sudjelovalo 304 novinara iz 50 redakcija, a njih 279 svoj je glas dalo Sandri Perković, jednoj od najdominantnijih atletičarki današnjice, koja je po treći put zaredom osvojila trofej za najbolju hrvatsku sportašicu.

'Moja sezona je bila najbolja do sada. Osvojiti po treći put zaredom europski naslov s 71,08 metara, što nitko nije bacio 22 godine, osvojiti Dijamantnu ligu bez premca, mislim da nisam mogla očekivati ništa bolje. Ovo je doista bilo sjajno', podsjetila je Perković na svoja ostvarenja iz 2014. godine.

No, tu se Sandra ne misli zaustaviti, a ovakve nagrade su joj dodatna motivacija.

'Nadam se da će moj napredak iz godine u godinu biti sve bolji. Sljedeće godine me očekuje Svjetsko prvenstvo u Pekingu krajem kolovoza, naravno, i Dijamntna liga. Željela bih i sljedeće godine popraviti hrvatski rekord, a ono najbolje sačuvati za olimpijske igre 2016.'

Kako bi sve to ostvarila, sa svojim trenerom Edisom Elkasevićem počela je modificirati treninge i način pripreme, a rezultati su vidljivi na Sandrinoj impresivnoj figuri.

'Izgubila sam pet kilograma zbog brzine. Potrebno mi je da budem brža, a jača, te radimo na tome. Trenutno sam u jako dobroj formi, zato sam i tako vesela. Odlično bacam na treninzima, odlično se dižem za ovo doba godine i stvarno mislim da bi i sljedeća sezona mogla biti čudesna. Samo da je zdravlja', istaknula je Perković te najavila lov i na 76.80 m, nestvarni svjetski rekord Gabriele Reinsch koji stoji od 1988.

'Prvo ćemo po hrvatski rekord, a onda korak po korak do svjetskog. Priče jesu da su ti rekordi bačeni pod čudnovatim okolnostima, ali mi ne možemo pričati o tome, jer bi to bila kleveta. Mene zovu rekorderkom modernog doba i meni je to dovoljna titula. Naravno, pokušat ću se približiti i tom svjetskom rekordu', otkrila je Sandra koja će dogodine pokušati dohvatiti Blanku Vlašić, četiri puta dobitnicu nagrade SN-a, a potom krenuti i u lov na rekorderku Janicu Kostelić sa šest naslova.

Za razliku od Sandre Perković, Marin Čilić je premijerno izabran za najboljeg sportaša, što može zahvaliti svom trijumfu na US Openu, koji tek danas može staviti u nekakve realne okvire.

'Shvatio sam kakav sam dojam ostavio na cijeli teniski svijet i koliko je to važno za daljnji tijek moje karijere. Sad će sve biti malo lakše, ali s druge strane bit će i više odgovornosti, više očekivanja od strane javnosti, a i mene samoga, da nastavim s takvim rezultatima, čak i boljim.'

Ni Čilić se, kao i Perković, ne misli zaustaviti na ovome što je dosada napravio.

'Prvi i osnovni cilj je zadržati se u prvih deset. Nakon toga je cilj ući u prvih pet. To je nešto što je ostvarivo, nisam daleko od te brojke. Bit će tijesna borba tijekom cijele sezone.'

Napravi li to, možda će ga onda i Hrvatski olimpijski odbor shvatiti kao kandidata za najboljeg sportaša, iako nepravda koja je Čiliću učinjena ove godine, nikada neće biti izbrisana.

'Ostao je mali žal što nisam bio jedan od nominiranih sportaša. Nemam žala što se tiče dodjele. Ivica je napravio fenomenalan rezultat. Nadam se da će se nakon ove godine možda i pravilnik promijeniti', rekao je pomirljivim tonom najbolji hrvatski tenisač koji je trenutačno u procesu rehabilitacije ozlijeđenog ramena i još je upitno hoće li sezonu otvoriti nastupom na Australian Openu.

'Imao sam problema posljednjih pet, šest mjeseci i moram napraviti malu stanku. Hoće li to biti dva, tri ili četiri tjedna još ne znam, ali dat ću sve od sebe da nastupim na Australian Openu', zaključio je Čilić.